Politika

Pribilović: Neslaganja su dio demokratije, a samo ozbiljni će prihvatiti kritiku

Konsultovanje zainteresovane javnosti i učešće građana u kreiranju javnih politika je srž participatine demokratije, smatra ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Pribilović je danas otvorila sastanak “Kako unaprijediti okruženje za djelovanje NVO do 2020” u Podgorici, kojem je prisustvovao i Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

Kako je istakla, iako su uloge NVO i javne uprave različite, ali komplementarne, odgovorni su prema interesima građana da nađemo zajednički jezik i pokažemo kapacitet za konstruktivan dijalog.

“Neslaganja su, u najširem smislu, dio demokratije, i oni koji su ozbiljni u svom poslu znaju da prepoznaju konstruktivne kritike, na način da im budu orijentiri kako da drugačije postave koncept rješenja za postojeće izazove. U narednom periodu moramo intenzivnije razmjenjivati informacije kako bismo bolje razumijeli procese, čiji rezultati se odražavaju na sve nas, u prvom redu kao građane, ali i učesnike i donosioce odluka”, istakla je Pribilović.

Pribilović je navela da se demokratija ne odražava samo u primjeni nove Uredbe o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija.

“Ključno je uvidjeti benefite učešća javnosti u kreiranju javnih politika, njihovom praćenju i vrednovanju. Konsultacije znače nove ideje, bolje sagledavanje potreba ciljnih grupa, više predloga, povećana transparentnost i odgovornost institucija, osnaživanje građana i njihovog povjerenja u javnu upravu. Cijenimo da su unaprijeđeni institucionalni i legislativni okvir dobra osnova za naš dalji rad, saradnju i partnerstvo sa nevladinim organizacijama”, dodala je ona.

Prema riječima Orava, EU će nastaviti da se zalaže za otvoreno i podsticajno okruženje za civilni sektor.

“Osnaženo cilivno društvo je krucijalna komponenta svakog demokratskog sistema i trebalo bi biti prepoznato i tretirano kao takvo. Kao što je navedeno u našem posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, “postoji opšte priznanje od strane Vlade da civilni sektor zauzima važnu ulogu u procesu pristupanja, ali osim formalnog učešća u raznim Radnim grupama, ostaje da se obezbijede uslovi za proces istinskog konsultovanja.” U tom smislu pozdravljamo uspostavljanje novog Savjeta za saradnju sa NVO i pažljivo ćemo pratiti njegov rad. Nastavićemo da se zalažemo za još aktivniju ulogu civilnog sektora u procesu sprovođenja reformi i kreiranju politika, uključujući i Radne grupe za pregovaračka poglavlja”, zaključio je on.

Send this to a friend