Politika

Pribilović-Reinke: Jačanje saradnje u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije

Sa sastanka

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović primila je danas u posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Judy Rising Reinke, a na sastanku je ocijenjeno da u narednom periodu treba raditi na proširivanju saradnje u oblasti sajber bezbjednosti, te digitalizacije javnih usluga.

Pribilović je kazala da Ministarstvo javne uprave ima odličnu saradnju sa partnerima iz SAD-a, ali i da postoji prostor za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

Ona je saopštila da su u protekle dvije i po godine, od formiranja Ministarstva javne uprave, sprovedene intenzivne aktivnosti i ostvaren značajan napredak u pogledu reforme javne uprave, ali da predstoje i brojni izazovi. U tom smislu, Pribilović je istakla kao dva ključna polja saradnje sajber bezbjednost i digitalizaciju javnih usluga.

Pribilović je istakla da je za pristup uslugama na državnom i lokalnom nivou uspostavljen portal e-Uprave u formi jedinstvene tačke – “sve na jednom mjestu“, te da je ukupan broj e-usluga na portalu e-uprave 580, a pruža ih 51 institucija.

“Svjesni smo da u narednom periodu moramo radi na proširenju ovih usluga, ali i promociji servisa u saradnji sa drugim državnim organima, kako bi građanima olakšali pristup uslugama. Pred Vladom Crne Gore je puno izazova i odgovor na te izazove vidimo u jačanju međusobne saradnje i razmjeni najbolje prakse u cilju unapređenja poslovanja i osnaživanja kapaciteta za sprovođenje refome javne uprave“, kazala je Pribilović.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke je ukazala na strateški značaj resora javne uprave u sistemu javne uprave.

Ona je kazala da su SAD spremne da pomognu proces reforme javne uprave u Crnoj Gori, te da u narednom periodu treba definisati oblasti saradnje.

“Veoma smo zainteresovani da intenziviramo saradnju u oblasti sajber bezbjednosti, te digitalizacije javnih usluga, jer su to oblasti koje su veoma značajne za same građane“, istakla je Reinke.

Ona je ukazala na iskustva SAD-a u okviru unapređenja kvaliteta javnih usluga, unapređenja javne uprave kroz modernizaciju i inovaciju u javnom sektoru koja mogu biti korisna crnogorskim institucijama.

S.Đ.

Send this to a friend