Politika

Pribilović u Dubaiju: Važno iskustvo i uloga žena u javnoj upravi

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, učestvovala je na Svjetskom samitu vlada koji se održava od 10. do 12. februara u Dubaiju. Samit predstavlja globalni forum posvećen dijalozima koji imaju za cilj da oblikuju budućnost vlada i pomognu poboljšanje života građana širom svijeta. Ministarka je naglasila da je veoma važno iskustvo i uloga žena u javnoj upravi.

Pribilović je učestvovala na panelu na temu “Žene u javnoj upravi“, na kojem je bilo riječi o zastupljenosti žena u javnoj upravi na svim nivoima, te uticaju žena na kreiranje politika.

“Strateški cilj Vlade Crne Gore je efikasna, ekonomična, servisno orjentisana javna uprava u kojoj je građanin na prvom mjestu. U tom smislu, naša misija je unapeđenje kvaliteta usluga, efikasna i profesionalna javna uprava”, kazala je Pribilović.

Ministarka je naglasila da je veoma važno iskustvo i uloga žena u javnoj upravi.

“Žene su te koji su stožeri porodice i društva, pa je logična  njihova uloga u procesu bilo koje reforme, pa i reforme javne uprave“, istakla je Pribilović na panelu “Žene u javnoj upravi“.

Na marginama Svjetskog samita vlada, Pribilović je razgovarala sa Ulvi Mehdijevim, predsjednikom Državne agencije za javne usluge i socijalne inovacije Azerbejdžana, o daljoj saradnji i uspostavljanju naprednog mehanizma pružanja javnih usluga.

“Dogovoreno je intenziviranje saradnje u oblasti jačanja kapaciteta službenika u oblasti digitalizacije usluga. U narednom periodu biće pripremljena analiza postojećih kapaciteta sistema pružanja usluga  sa preporukama. Takođe, razmotriće se i opcije obezbijeđenja bespovratnih sredstava za realizaciju aktivnosti od međunarodnih institucija kroz zajedničku aplikaciju”, navode u Ministarstvu.

Na sastanaku sa Alikhan Baimenovm, predsjednikom odbora Centra za razvoj javne uprave iz Kazahstana (Astana Civil Service HUB), napravljen je osvrt na dosadašnju saradnju između HUB-a i Ministarstva javne uprave.

“Dogovoreno je intenziviranje saradnje kroz učešće u projektu „Napredni modeli uprave“, kao i u oblasti razmjene iskustva i organizacije međunarodne konferencije u Crnoj Gori”, navode u Ministarstvu.

Pribilović je imala susret i Mohammed Bin Rashidom, predsjednikom odbora Škole za javnu upravu UAE.

“Konstatovan je značajan prostor za saradnju, te razmotrena mogućnost saradnje kroz program tehničke podrške koju pruža Vlada UAE. Dogovorena je saradnja  u oblasti organizacije obuka za državne službenike na temu “Jačanje liderskih i menadžerskih vještina”, saopšteno je iz Ministarstva.

Pribilović je učestvovala na Svjetskom samitu vlada na poziv Ohood Al Roumi, ministarke za sreću i blagostanje, Ujedinjenih Arapskih Emirata i potpredsjednice Svjetskog samita vlada.

U okviru teme “Oblikovanje budućnosti vlada”, Svjetski samit vlada predstavlja najveću globalnu platformu posvećenu unapređenju vlada, vođenih brzim tehnološkim napretkom i očekivanjima građana i prilika za širenje dijaloga i razmjenu iskustva o aktuelnim globalnim kretanjima i budućim trendovima.

Na samitu je učestvovalo preko 4.000 učesnika, svjetskih lidera, kreatora politika, članova međunarodne zajednice i stručnjaka iz više od 130 zemalja i predstavnika vlada širom svijeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ognjen
Gost
Ognjen

Da nije gospodja Pribilovic progovorila sto engleskog, pa moze da ucestvuje na panelima ove vrste? 🙂 Propast…

Vasilije
Gost
Vasilije

Je li u pratnj ministarske Petar Ivanović da objasni kako je unaprijedio poljoprivredu u CG sredstvima njihovog fonda?Mozda ponovo odobre obustavljeni kredit!?

Send this to a friend