Politika

Pribilović: U prijedlogu za razrješenje inspektorke Pajković nije naveden nijedan razlog; Dukaj: Nedospustivo loš rezultat za resor koji je zadužen za vođenje politika dobre uprave

Foto: Suzana Pribilović

Poslanica Suzana Pribilović postavila je poslaničko pitanje ministru javne uprava Marašu Dukaju i upitala koji su razlozi razrješenja glavne upravne inspektorke Jelene Pajković kako bi, kako je kazala, crnogorska javnost bila upoznata s ovim slučajem. Poslanica DPS je kazala da je dovedena u situaciju da mora skrenuti pažnju da,”obećava zaštitu zakonitosti, a svojim postupcima radi suprotno, što je dokazao i na konkretnom slučaju”.

“U predlogu za razrješenje nije naveden nijedan razlog njene smjene. Da bi inspektoru prestao radni odnos, treba da se sprovede disciplinski postupak u kojem će se dokazati da je nemarno radio posao. Zabrinjava činjenica da prijedlog za razrešenje nijeste dostavili disciplinskoj komisiji, već vladi”, kazala je Pribilović.

Foto: Jovanka Laličić

 

Ministar Dukaj je odgocorio da je uvidom u Godišnji izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija za 2021. godinu, konstatovano je da Odjeljenje upravne inspekcije nije postupalo u 15% podnijetih inicijativa.

“S obzirom da se radi o Odjeljenju upravne inspekcije čiji je posao zapravo zaštita zakonitosti u sistemu javne uprave, koji posao se mora raditi u zadatom obimu, ali i u potrebnom kvalitetu, te blagovremenosti koja je jedno od obilježja djelotvornosti inspekcijskih organa, zaključeno je da je ovo nedospustivo loš rezultat za resor koji je zadužen za vođenje politika dobre uprave i uspostavljanja efikasnog sistema javne uprave”, istakao je on.

Dukaj je kazao da su, na problem neriješenih predmeta, neblagovremenog postupanja po inicijativama, ili uopšte nepostupanja do inicijativama u dužem vremenskom periodu, Ministarstvu javne uprave su redovno, a može se reći i svakodnevno, ukazivali podnosioci inicijativa.

“Takođe, rad Odjeljenja upravne inspekcije pratile su pritužbe kako sa lokalnog tako i sa nivoa organa državne uprave, uključujući u pojedinim slučajevima i dijametralno suprotne nalaze nakon inspekcijaskog nadzora u konkretnim predmetima. Posebno treba istaći i činjenicu da je glavna upravna inspektorka, više puta sama ukazivala na problem organizacije posla, odnosno dodjeljivanja predmeta u rad upravnim inspektorima, kao i prilikom određivanja postupajućih inspektora, i određivanja rokova za preduzimanje konkretnih radnji u postupcima”, naglasio je ministar.

Prema njegovim riječima, kako je i Zakonom o upravnom postupku propisano, da se postupak po službenoj dužnosti treba pokrenuti radi zaštite javnog interesa, te da se u obzir uzimaju i predstavke građana i drugih subjekata, Ministarstvo javne uprave je pokrenulo postupak razrješenja glavne upravne inspektorke.

“Zakonom o državnim službenicima i namještenicima propisano je da glavnog inspektora, uz saglasnost Vlade, postavlja starješina državnog organa. Analogno tome, starješina organa, uz prethodnu saglasnost Vlade može razrješiti glavnog inspektora, u ovom konkretnom slučaju, glavnu upravnu inspektorku.

S tim u vezi, Ministarstvo javne uprave uputilo je Vladi predlog za davanje saglasnosti da se Jelena Pajković razriješi dužnosti glavne upravne inspektorke u Odjeljenju upravne inspekcije u Ministarstvu javne uprave, o čemu je Vlada odlučivala na sjednici održanoj 23. juna 2022. godine.

Ministarstvo javne uprave će nakon dobijanja verifikovanih zaključaka Vlade, koji se odnose na davanje saglasnosti, u skladu sa zakonskom procedurom donijeti riješenje. Posebno ističem, da je dosadašnji tok postupka u potpunosti sproveden u skladu sa pozitivno pravnim propisima”, zakojučio je ministar.

U nastavku sjednice poslanica Jovanka Laličić pitala je ministra Admira Adrovića šta će konkretno preduzeti u cilju unaprjeđenja položaja trenutno najranjivije populacije u Crnoj Gori, penzionera. Ona je saopštila da penzionerima treba pomoći i poboljšati im kvalitet života, ali i povećati penzije.

“Program Evropa sad je dovela penzionere u još gori položaj nego do sad. Ovo je pitanje od kojeg zavisi kvalitet života najstarije populacije našeg društva”, navela je Laličić.

U svom izlaganju ona je kazala i da treba razmisliti da li u članovima Socijalnog savjeta treba da budu i predstavnici penzionera.

Send this to a friend