Politika Pokazao Izvještaj DRI

Prihodi DPS-a prošle godine iznosili oko četiri miliona eura

Demokratska partija socijalista (DPS) prošle godine prihodovala je nešto više od četiri miliona eura, a najviše novca, oko dva miliona eura, u kasu najjače političke stranke u Crnoj Gori slilo se iz državnog budžeta, pokazao je Izvještaj Državne revizorske institucije (DRI).

DPS je, kako se navodi u izvještaju, iz budžeta lokalnih samouprava prihodovala oko 1,1 milion eura, dok su prihodi od priloga iznosili oko 420.000 eura.

Na ime članarina DPS je prihodovao oko 186.000 eura, dok se u budžet te stranke od zakupa slilo 45,3 hiljade eura.

Od izvršenih usluga partija je prihodovala 164.200 eura, dok je od ostalih poslovnih prihoda DPS prijavio iznos od 78,4 hiljade eura.

“Od navedenih prihoda iznos od 3,2 miliona odnosi se na prihode za redovno poslovanje, a iznos od 806,7 hiljada eura na prihode za finansiranje troškova izbornih kampanja”, piše u Izvještaju DRI.

Partija je, kako se navodi u izvještaju, u poslovnim knjigama iskazala prihode od priloga u iznosu od 419,6 hiljada eura i to prihode od priloga fizičkih lica u iznosu od 399,6 hiljada i prihode od priloga pravnih lica u iznosu od 20.000 eura.

“Prihodi od priloga fizičkih lica u iznosu od 416,9 eura su evidentirani po osnovu uplata fizičkih lica za finansiranje lokalnih izbora u Beranama u iznosu od 9.740 eura, Plužinama (7.000 eura), Ulcinju (7.780 eura), lokalnih izbora u jedanaest opština u iznosu od 118.205 eura, i predsjedničkih izbora u iznosu od 254.183 eura”, piše u izvještaju.

Revizijom je utvrđeno da je za finansiranje izborne kampanje za lokalne izbore u opštini Berane uplatu izvršilo 21 fizičko lice u iznosu od 250 do 1.000 euura, za finansiranje izborne kampanje u opštini Plužine uplatu je izvršilo 24 lica u iznosu od 100 do 550 eura.

“Za finansiranje izborne kampanje za lokalne izbore u Ulcinju uplate je izvršilo osam fizičkih lica u iznosu od 530 do 1.500 eura, za finansiranje izborne kampanje za lokalne izbore održane u jedanaest opština uplate je izvršilo 230 lica u iznosima od 50 do 2.000 eura, a za finansiranje izborne kampanje za predsjedničke izbore uplate je izvršilo 568 fizičkih lica u iznosima od pet do dvije hiljade eura”, navodi se u izvještaju.

Prihodi od priloga evidentirani u iznosu od 20.000 eura se odnose na uplate tri pravna lica u iznosima od po 5.000 eura, odnosno 10.000 eura, uz napomenu da je revizijom utvrđeno da uplate usklađene sa zakonom.

Kad je riječ o troškovima, od ukupno ostvarenih u 2018. godini, 3,2 miliona se odnosi na troškove za redovan rad DPS-a, dok se iznos od 787.000 odnosi na troškove izbornih kampanja.

Troškovi reklame u dijelu koji se odnosi na izbore, navodi se da je potrošeno nešto više od 550.000 eura.

“Preporučuje se subjektu revizije da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje otvara posebne račune za svaku potvrđenu izbornu listu po lokalnim samoupravama u kojoj se održavaju izbori u cilju veće transparentnosti i preciznijeg izvještavanja o prikupljenim i utrošenim sredstvima”, navodi se u izvještaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

Дрпс хоће да преузме СПЦ због прихода које црква има а изгледа да су јачи од њих и то знатно, замисли још кад обједине партију и цркву биће као у стара добра црвена времена…

Peko Dapcevic
Gost
Peko Dapcevic

Ajmo svi u politicare vidite koji su prihodi

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Masala dosta ! Plus kuferte gratis.Rodna godina,bas rodilo

Konobar
Gost
Konobar

kako je ovo tužno, uspješnija je politička partija od bilo kojeg domaćeg proizvođača bilo čega u Crnoj Gori

veki
Gost
veki

isplati se, VOLovi daju reket i oni ogazde

Send this to a friend