Politika

Marković: Crna Gora će do 2020. imati povoljan ambijent za Start up biznise

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je na Samitu “Startup Europe“ u Sofiji da crnogorsko okruženje – i zakonodavno i poslovno – nije u ovom momentu pogodno za pokretanje Start up biznisa, ali da Vlada radi na tome kako bi taj problem bio prevaziđen i kako bi već krajem ove godine bili načinjeni prvi koraci u sistemskom finansiranju Start up preduzetništva.

“Kada je u pitanju Startup okruženje – u Crnoj Gori smo na samom početku. Nijesmo uradili dovoljno i to su tek prvi, početni pomaci”,  rekao je Marković na panelu na visokom nivou „Transfomacija Zapadnog Balkana u region pogodan za razvoj startapa“, na kojem je govorio zajedno sa premijerima Srbije Anom Brnabić i Makedonije Zoranom Zaevom.

Premijer je dodao da su razlozi za to nedostatan institucionalni okvir kao i neoptimalni modeli finansiranja.

Na Samitu u Sofiji, gdje je boravio na poziv evropske komesarke za digitalnu ekonomiju i društvo Marije Gabrijel, Premijer je rekao da Vlada radi mnogo kako bi unaprijedila poslovni ambijent i kako bi stvorila dobre prilike za preduzetništvo, naravno i za Start up zajednicu, ali da postoje ograničenja na više polja.

“Nemamo ni dovoljno kapitala odnosno novca da ulažemo u Start up preduzetištvo. A i naše tržište je malo i ograničeno za IT preduzetništvo. Postoje i razlozi objektivne prirode koji se tiču lošeg zakonodavstva. Imamo niz ozbiljnih i širokih subvencija kada su u pitanju mala i srednja i mikro preduzeća. Međutim, taj nivo subvencija nije pogodan za Start up preduzetništvo jer su uslovi sasvim drugačiji. Kreditne podrške za mala preduzeća nijesu adekvatne za Startup preduzetništvo. Za ovaj biznis to nije dobar model”,  rekao je Marković dodajući da i u našem realnom sektoru digitalna komponenta nije na potrebnom nivou.

Svjesni slabosti, kako je istakao Marković, Vlada radi na nekoliko važnih dokumenata koji bi trebalo da daju novi podsticaj, novi sadržaj i bolje okruženjne za Startup preduzetništvo.

“Već pripremamo dvogodišnji program do 2020. godine koji će ići u pravcu podsticaja za Start up preduzetništvo. Imaće tri elementa: zakonodavni, kojim treba da omogućimo kvalitetnije zakonodavne uslove za formiranje preduzeća i pokretanje biznisa. Mi sada u našem zakonodavstvu nemamo zakonske pretpostavke za formiranje Start up preduzetništva. Isti su uslovi kao za mala i srednja preduzeća što znači da morate da imate direktora i administraciju i neke druge sadržaje koji su ograničavajući”, precizirao je premijer.

On je dodao da se radi i na pripremi strategije pametne specijalizacije, da se priprema i dokument koji će napraviti jasnu sliku unutrašnjeg stanja u zemlji kada su u pitanju digitalna ekonomija i Start up preduzetništvo.

“Vjerujem da ćemo u narednoj godini napraviti značajnije iskorake i iskazati veći državni, institucionalni i finansijski odnos prema ovoj važnoj potrebi i ključnoj politici – digitalnoj ekomomiji koja je ekonomija budućnosti”, rekao je premijer i istakao da razumijemo koliko je to važno za crnogorsku ekonomiju i ubrzavanje razvoja, te da ćemo tome biti posvećeni u narednom periodu.

On je ukazao i na postojanje određenih privatnih inicijativa pojasnivši da je kompanija M-tel formirala prvi HUB za Start up kompanije koji okuplja značajan broj ljudi.

Premijer se uoči panela susreo i sa predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim. Tokom sastanka razgovarano je o daljem jačanju političke i ekonomske saradnje.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dzon
Gost
dzon

Da li ljudi uopste i znaju sta znaci StartUp? Pitanje glasi

Prevodilac
Gost
Prevodilac

Je li ovo sluša muziku preko slušalica?

Moje ime
Gost
Moje ime

PayPal novac primam u Srbiji.

TonyZ
Gost
TonyZ

Zavrsite vi PayPal pa cemo lako za startUpove….

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Prijateljska Bugarska ..odavno..Ipak će mo mi Lideri u paketu sa Makedonijom Kosovom i Srbijom ući u EU nedje 2033…Eh sudbino Balkanska

Send this to a friend