Politika

Prije 24 godine izabrana prva Vlada Crne Gore nakon višestranačkih izbora

U Crnoj Gori je tako počeo period višestranačja. Od 1990. do 2014. bilo je deset vlada, a premijeri i većina ministara bili su iz Demokratske partije socijalista, koja je na parlamentarnim izborima, samostalno ili u koalicijama dobijala većinsku podršku građana. Kuriozitet je da većina vlada, iako su najčešće imale apsolutnu podršku u parlamentu, zbog raznih razloga, nijesu ,,odradile“ puni mandat, piše Pobjeda.

Milo Đukanović je, tada, na svoj 29. rođendan, kao najmlađi premijer u Evropi, počeo državničku karijeru. Dvadeset četiri godine kasnije, Đukanović šesti put obavlja dužnost premijera, a bio je i predsjednik Crne Gore. Od 1996. godine napravio je konačni otklon od politike Slobodana Miloševića i poveo Crnu Goru putem obnove nezavisnosti, što je i ostvareno 21. maja 2006. godine.

Nova Vlada je ponudila izlaz: napuštanje dogovorne ekonomije, koja je tada bila dominantna, razvoj kroz promjenu nepovoljne privredne strukture, modernizaciju sabraćajne infrastrukture (izgradnja autoceste koja bi se priključila na auto-put kroz Srbiju), reformu državne uprave, proizvodnju zdrave hrane, razvoj turizma, uvođenje finansijske policije, raščišćavanje odnosa sa Saveznim izvršnim vijećem.

Događaji koji su uslijedili, raspad SFRJ, rat u Hrvatskoj i BiH, sankcije međunarodne zajednice, razorna inflacija, slijeđenje puta Slobodan Miloševića i sve što je uz to išlo nijesu omogućili ovoj vladi da sprovede ni mali dio planiranog.

Vlada je u toku dvogodišnjeg trajanja pretrpjela niz personalnih promjena zbog odlaska na druge dužnosti i ostavki nekih ministara.

Njen sastav na kraju, bio je znatno drugačiji, nego na početku mandata.

Tako je potpredsjednik Vlade i ministar bez portfelja Blagoje Lučić tu dužnost obavljao do 1. avgusta 1992. kada je razriješen jer je izabran za člana SIV-a. Na njegovo mjesto došao je Mihailo Ljesar. Potpredsjednik Vlade i ministar bez portfelja Vuk Ognjenović je tada razriješen jer je i on preuzeo funkciju u SIV-u, a zamijenio ga je Krunislav Vukčević. Zoran Žižić je bio potpredsjednik Vlade i ministar bez portfelja, a Drago Šofranac ministar bez portfelja. Jusuf Fetahović bio je ministar bez portfelja do 22. januara 1992. kada je imenovan za direktora JP PTT saobraćaja CG. Zamijeno ga je Miladin Vukotić. Predrag Goranović ministar bez portfelja bio je do 22. januara 1992. kada je postao direktor Direkcije javnih prihoda, a na njegovo mjesto došao je Branko Radović. Ministar privrede bio je Vojin Đukanović do 22. januara 1992, kada je postao predsjednik Privredne komore. Ministarstvo industrije, energetike, rudarstva i saobraćaja, kako je tada nazvano preuzeo je Miodrag Gomilanović.

Božidar Gazivoda bio je ministar finansija, Pavle Bulatović, unutrašnjih poslova a Božidar Babić, narodne odbrane. Dr Miomir Mugoša, vodio je Ministarstvo zdravlja i zaštite životne sredine do 22. januara 1992. od kada je izabran za ministra zdravlja, a novoformirano Ministarstvo zaštite životne sredine preuzeo je dr Mihailo Burić.

Đorđije Pribilović bio je ministar urbanizma, građevinarstva, stambenih i komunalnih poslova, a Nikola Samardžić ministar inostranih poslova do 1. avgusta 1992, kada je razriješen, a ministar je postao Miodrag Lekić.

Milivoje Jauković, bio je ministar rada i socijalnih pitanja, Ilija Lakušić, kulture i fizičke kulture. Ministar pravosuđa je Momčilo Knežević, do 20. oktobra 1992. kada je podnio ostavku, dok je ministar prosvjete i nauke bio dr Predrag Obradović, a Branko Abramović poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ministar turizma i trgovine bio je Nebojša Zeković do 24. februara 1992. godine kada je podnio ostavku, a to ministarstvo preuzeo je Dragan Milić.

Premijerov rođendan

Crnogorski premijer Milo Đukanović danas puni 53 godine.

Povodom premijerovog rođendana na stijeni iznad kuće Aleksandra Kneževića u selu Dragovoljići, 12 kilometara od Nikšića, naslikan je lik crnogorskog premijera i predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Kako je medijima kazao Knežević, to je njegova čestitka za premijerov rođendan. 

„Sliku, koja je pravo umjetničko djelo, uradio je momak koji je završio likovnu akademiju. Slika je urađena trodimenzionalno tako da je vidiš gdje god da staneš i gleda na Nikšić, grad predsjednikovog djetinjstva“, kazao je Knežević.

Send this to a friend