Politika

Prije 31 godinu na današnji dan osnovan Liberalni savez Crne Gore

LSCG

Na današnji dan, 26. januara 1990. godine, osnovan je Liberalni savez Crne Gore, prva crnogorska stranka koja se, nakon uvođenja višestranačja, otvoreno zalagala za nezavisnost Crne Gore. LSCG se u turbulentnim, ratnim devedesetim godinama i krvavom raspadu bivše zajedničke države SFRJ, zalagao za slobodu pojedinca i stvaranje demokratskog, antiratnog ambijenta u Crnoj Gori.

Predsjednik prve Skupštine LSCG bio je Velimir Koko Vujović. Slavko Perović je tada izabran za predsjednika Izvršnog odbora, a kasnije će postati dugogodišnji lider ove partije.

Liberalni savez bio je jedna od stranaka, devedesetih, koja se oštro suprotstavila učešću crnogorskih vojnika i rezervista u ratovima na prostoru bivše SFRJ i granatiranju Dubrovnika. Liberali predvođeni Slavkom Perovićem tada su jasno i glasno upozoravali većinski “ostatak Crne Gore” koliko je slijepo podržavanje nacionalizma i ratnohuškačke politike Slobodana Miloševića opasno po Crnu Goru.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine LSCG je nastupio u sastavu Saveza reformskih snaga, a njegov jedini poslanik u prvom sazivu parlamenta bio je Slavko Perović. LSCG se oštro usprotivio ostanku Crne Gore u krnjoj Jugoslaviji koju su već tada napustile Slovenija, Hrvatska, Makedonija i BiH.

Na referendumu održanom u proljeće 1992. godine, na kojem su se građani Crne Gore izjašnjavali opitanju: “Da li ste za to da Crna Gora kao suverena republika nastavi živjeti u zajedničkoj državi Jugoslaviji potpuno ravnopravno s drugim republikama koje to žele”, LSCG je bio glavni promoter nezavisnosti Crne Gore. Međutim, liberali su ovu bitku izgubili, ali njihova popularnost i ideja o nezavisnosti Crne Gore krenuli su uzlaznom putanjom.

LSCG prvi put samostalno učestvuje na parlamentarnim izborima 1992. godine i oko 35 hiljada glasova osvaja (12,04 odsto) i 13 mandata, odmah iza DPS-a i Narodne stranke. Na predsjedničkim izborima, održanim te godine, lider LSCG-a Slavko Perović osvojio je 18,3 odsto, ali to mu nije bilo dovoljno za drugi krug glasanja.

Na parlamentarnim izborima 1996. godine LSCG je sklopio koalicioni sporazum sa prosrpskom Narodnom strankom Novaka Kilibarde pod nazivom “Narodna sloga”. Perović i Kilibarda su željeli da se ovom koalicijom otvori prostor za pomirenje Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori. “Narodna sloga” osvojila je 24,91 odsto glasova i 19 poslanika, od kojih je devet pripalo LSCG-u. LSCG raskida koaliciju s narodnjacima kada je Narodna stranka odlučila da uđe u koaliciju sa DPS-om i SDP-om.

Kada je 1997. Milo Đukanović napravio otklon od Miloševića i raskola u vladajućoj DPS održani su predsjednički izbori. LSCG ne učestvuje sa svojim kandidatom, poručujući svojim članovima da u prvom krugu postupe kako žele. U drugom krugu LSCG je podržao Đukanovića, a ne Momira Bulatovića.

Perović je to ovako obrazložio: “Đukanoviću smo dali podršku jer je evidentna njegova promjena političkog kursa i njegovo preuzimanje liberalne retorike. U odnosu na Bulatovića, to je krupan iskorak, za Đukanovića možda i sudbinski”.

Na parlamentarnim izborima 1998. godine LSCG osvaja nešto više od 20.000 glasova (6,21 odsto) i pet mandata. Zbog slabog izbornog rezultata, do tada neprikosnoveni lider stranke Slavko Perović podnosi ostavku. Na izbornoj konvenciji LSCG 23. i 24. januara 1999. godine novi politički lider ove stranke postaje Miodrag Živković, a Perović se zadovoljava funkcijom rizničara.

Na izborima 2001. LSCG je dobio skoro 28.000 glasova (7,85 odsto) i šest poslaničkih mjesta u Skupštini. Pošto na ovim izborima nijedna stranka nije osvojila apsolutnu vlast, LSCG sklapa sporazum sa DPS-om da podrži njegovu manjinsku vladu. DPS se obavezao da će u roku od godinu dana raspisati referendum o nezavisnosti. Međutim, pod pritiskom međunarodne zajednice, DPS je morao da odloži referendum i uđe u državnu zajednicu SCG. LSCG je tada povukao podršku manjinskoj vladi. Na izborima 2002. LSCG osvaja nešto više od 20.000 glasova (5,77 odsto) i samo četiri poslanička mandata.

Sa drugim opozicionim partijama liberali su bojkotovali predsjedničke izbore 2002. i februara 2003. Na izborima u maju 2003. godine njegov kandidat i lider Miodrag Živković osvaja 31,44 odsto glasova. Međutim, pobjedu u prvom krugu odnosi kandidat DPS-a Filip Vujanović. Bio je to posljednji izborni nastup LSCG-a.

Uslijedili su veoma teški dani za LSCG. Unutrašnje svađe i netrpeljivost nekadašnjeg lidera Slavka Perovića i Miodraga Živkovića kulminiraju u septembru 2004. godine “aferom Trsteno”, odnosno sukobom oko prodaje zemljišta u Grblju. Stranka se podijelila na dvije frakcije. Perovićeva struja, 7. septembra 2004, na Cetinju, smijenila je Živkovića sa funkcije lidera LSCG i isključila ga iz stranke. U oktobru te godine Živković je formirao Liberalnu partiju Crne Gore, a na Cetinju 23. oktobra Vesna Perović postaje lider Liberalnog saveza.

Stvarni lider LSCG Slavko Perović, uprkos brojnim pozivima, nije se uključivao u referendumsku kampanju, već je u martu 2005. godine obavijestio javnost da je “LSCG ugašen”. Kao glavni razlog za gašenje LSCG-a 24. marta 2005. godine na Cetinju navedeno je da “narod Crne Gore zaslužuje vlast koju ima” i da “više nema smisla voditi politiku”.

Tako stranka koja se još burnih devedesetih, kada to nije bilo nimalo popularno već vrlo opasno, prva i jedina zalagala za nezavisnost Crne Gore, zbog sujete svoga lidera nije dočekala ispunjenje svog glavnog političkog cilja obnovu crnogorske države, koja se desila 21. maja 2006. godine.

Nakon što je ugasio LSCG, Slavko Perović se preselio u Prag odakle je putem bloga povremeno komentarisao aktuelna politička zbivanja u Crnoj Gori. U martu 2013. godine objavio je na svom blogu da je partija obnovljena, ali ništa se poslije toga na tom planu nije desilo.

O ulozi LSCG u novijoj crnogorskoj istoriji mnogo toga je napisano, ali se mnogo toga i prećutkuje. Možda je to najslikovitije prije nekoliko godina opisao jedan od njegovih bivših istaknutih članova, Ranko Đonović: “LSCG bio je ona klica crnogorskog rodoljublja i patriotizma i časti koji će roditi onaj plod koji će kasnije povratiti crnogorsku državnost. Jedinu moguću crnogorsku državnost koja podrazumijeva pravo, čast i slobodu Crne Gore”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jug katunske
Gost
Jug katunske

Kao dijete od 10 godina sam od 92 ‘ godine isao na mitinge lscg…ko to nije licno dozivio ne zna sto je energija ,nije vidio kolika je ljubav prema svojoj zemlji..a kad Slavko izadje za govornicom,sve se treslo …Hvala ti LSCG sto si mi uljepsao djetinjstvo

Sead Licina
Gost
Sead Licina

Najvise zasluga ima a najmanje mu je priznato, gospodinu Slavku Perovicu.
I na kraju u egzil u drugi drzavu..sramota nevidjena!

Lelka
Gost
Lelka

Volimo te nasa Crna Goro👆👆👆👆❤❤❤❤

Jovetic
Gost
Jovetic

Slavko Perovic pa devet slobodnih mjesta tek na 10 tom mozda Njegos. To je tabela najvecih crnogoraca u CG

Zorka
Gost
Zorka

👆👆👆👆❤❤❤❤🌹🌹🌹LSCG..imao je vise pristalica…to pokazuju prepuni trgovi na mitinzima…a kako su se na izborima posteno prebrojavali glasovi to na obraz i dusu onima koji su to radili…

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Dok postoji Cetinje Crna Gora umrijeti neće , taj duh Crnogorski niko ugušiti ne može .

Sloboda
Gost
Sloboda

I unisti ga DPS

Đorđe Božović
Gost
Đorđe Božović

Bilo je čast biti pristalica i glasač Lscg jednom liberal uvijek liberal STARI DOBRI LSCG

PG Dioclea
Gost
PG Dioclea

I ugašeno je to odavno. I bolje što je, kad su Branko Radulović, Nebojša Medojević, Miško Perović bili dio toga…

Vanja M.
Gost
Vanja M.

E viva!

Betoven
Gost
Betoven

Nista gore nema od bivsih liberala-razocaranih suverenista, koji su zakljucili da je najvaznije da se promijeni vlast pa i u koaliciji sa neprijateljima drzave.

Orlov Krš
Gost
Orlov Krš

Postojace Crna Gora,dok je Lovcena i Durmitora,dok je mora pod Barom i Kotorom,dok je Sunca i dok je Grahovca!!!
Ne damo te Crna Goro,NE DAMO TE!!!👆🇲🇪

Komovi CG
Gost
Komovi CG

LSCG…Naša zvijezda vodilja !!!
Dok je Sunca i Grahovca…

Da je vječna Crna Gora !!!

Nikac od Rovina
Gost
Nikac od Rovina

Ponosan na članstvo u Liberalnom Savezu jedinoj istinskoj demokratskoj partiji.

Da je vječna Crna Gora.

Živjela Crnogorska Pravoslavna Crkva.

Mila
Gost
Mila

Veliki LSCG! Ponosna na vaše velike civilizacijske ideje koje od prvog dana dijelim sa liberalima! E viva Montenegro!

Naroz
Gost
Naroz

Ja sam bio član LSCG od 1991. do 2001. 2001.godine je počela trgovina, bilo je nekih prilično suludih kadrovskih rješenja, nerealnih i neprincipijelnih zahtijeva.. A to što kažu da je Narodna sloga proizvela neku vrstu pomirenja je potpuna iluzornost. Liberali su ostali liberali, a narodnjaci, narodnjaci… Podjela u CG na procrnogorski i prosrpski blok postoji još od kraja 19. vijeka,… Više »

Pomračenje
Gost
Pomračenje

Na današnji dan je osnovana najčistija partija CG!
Na današnji dan, neka se zapitaju današnji izdajnici koji su pripadali ovoj partiji!

Wonder Woman
Gost
Wonder Woman

danas ovaj datum proslavlja većina Crnogorskih licemjera

Optimista
Gost
Optimista

Zamislite koalicija tada sa Srbima, danas i dugi niz godina nezamislivo…

Marija
Gost
Marija

LSCG niti je ugasen ,niti to moze biti,zivi on sa Crnom Gorom i njenim patriotima. 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤❤❤❤❤👆👆👆👆👆👆

Nikolas
Gost
Nikolas

Sta je poenta, imali smo glas razuma koji se ugasio i pobjedili su ovi drugi..

Roko
Gost
Roko

Da nije bilo liberalnog saveza nikad nebi bilo samostalne Crne Gore. Niko nije i neće imati tu energiju koju su oni imali.

Nebojsa V
Gost
Nebojsa V

Jedina prava zvijezda vodilja u Crnoj Gori.vazda ce sijati najsjajnije cak i ovako zamrznuta.e viva

Himera
Gost
Himera

A sad spao da ga Pura vodi IQ25 !!!! Slavko je pametno iradio kad je vidio koga treba da predvodi ,koji smo narod !!

Dragan.Pv.
Gost
Dragan.Pv.

Bilo mi je cast i zadovoljstvo sto sam pripadao tom velicanstvenom pokretu-stranci slobodnih ljudi i Crnogorskih patriota. A moderna Crna Gora nece zadugo imati mogucnost da bira za politickog vodju kakav je bio Slavko Perovic. Srecan jubilej svim casnim clanovima LSCG.

Gusinje
Gost
Gusinje

Saradnja sa cetnickim strankama je došla glave Liberalnom savezu-mržnja prema Milu Djukanovicu je bila jača od ljubavi prema državi Crnoj Gori i zato sad imamo ovo sto imamo -dobar dio Liberala je glasao Abazovica iz mržnje prema DPS-u -tako se ne brani svoja država

Ksena
Gost
Ksena

I danas je 6,35 % . U srcima svih 6,35 je Crna Gora i tada i sada !

Viva Boca di Ca
Gost
Viva Boca di Ca

Bili su ispred svog vremena, da su uspjeli, odavno bi bili EU i poželjno mjesto za život

Markoza
Gost
Markoza

Istinski liberali koji nijesu mijenjali i koji i danas zastupaju i drze se pravila je Stara liberalna garda. Ljudi bez intetesa koji nikome ni ovoj ni predhodnoj vlasti nijesu ljubili skute.

cetinje
Gost
cetinje

Uvjek u nasim srcima do groba LSCG

Lavica
Gost
Lavica

Kada bi se sada Slavko aktivirao i pokrenuo LSCG, bila bi to najjača partija u CG.

Bobic
Gost
Bobic

Nešto najbolje što se desilo našoj CG…ponosni 6,35..pravi liberali znaju što to znači..LSCG ,♥️♥️♥️♥️..zauvjet tvoj u srcu

KPJ
Gost
KPJ

I 95 posto ode u DPS

goka
Gost
goka

Jedan je LSCG jedan je SLAVKO!!!

OLima
Gost
OLima

Veliki ljudi, hrabri Crnogorci, junacki se suprostavili zlocincima, ratnim huskacima, domacim izdajnicima. Hvala Slavu Perovicu, hvala svim liberalima!Opet se navilo zlo nad CG, ponovo je potreban takav pokret kako bi se spasila drzava. E viva Montenegro!

Nada
Gost
Nada

Pozdrav za Slavka Perovica i hvala za onako tesku borbu za suverenu Crnu Goru!!!

Ole
Gost
Ole

Partija koja je prodala za velike pare program DPS.

100%MNE
Gost
100%MNE

LSCG je čuvar časti i obraza Crne Gore. Jedini pravi putokaz za budućnost. E Viva!

Svetozar
Gost
Svetozar

Sad ga dostina iz dpsa hvali, a Slavko je imao i ima jednog jedinog neprijatelja-Mila.
Dzaba sad e moj Slavko, kad se nastavilo vjerovat u kradju i obmane koje su 30 godina trajale

Milos
Gost
Milos

E kakva bi Crna Gora bila da su ljudi bili malo pametniji i podrzali Liberalni savez.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Najveci protivnik liberala bio je Milo I DPS,a danas govore da vole drzavu,jedino sto vole je da uzimaju od drzave,no nisu oni krivi,no narod sto ih glasa

Hogar
Gost
Hogar

👆👆👆👆👆👆👆👆🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Vladimir
Gost
Vladimir

Dok sam živ živjeće LSCG dok je mene i moje porodice od tada pa zanavjek E VIVA MONTENEGRO !!!!

neko
Gost
neko

slavi li D. Marković

veki
Gost
veki

od tada svi otišli u biznismene

Kristina
Gost
Kristina

Ova partija je bila vizionarstvo!! Svaka cast!! Ovog duha i hrabrosti nam treba!

Milica
Gost
Milica

Liberalni savez je.bio najcistija i najiskren8ja energija koja je pokrenula.Crmu Goru u vrijeme bezumlja. Dan danas na svim.suverenistickim skupovima osjeca se ta cista energija LS.LS i Slavko Perovic posijali su klicu sl9bode,demokratije i nezavisne.Crne Gore.

Niksic
Gost
Niksic

Slavko je prodao LSCG

Vukota
Gost
Vukota

E VIVA!!!
Da nije bilo tog osnivanja Lscg, Crna Gora nikada ne bi obnovila svoju nezavisnost.
Da je vjecna Crna Gora!!

Dusan
Gost
Dusan

Izuzetno sam ponosan sto sam bio i ostao clan LSCG. To su bili skupovi sa ogromnom emocijom, ljudi su plakali na skupovima, klicalo se jedinoj svetinji Crnoj Gori. Dace Bog da se iopet okupimo.

Hernan
Gost
Hernan

Nije Slavko bio sujetan,nego je pročitao Mila. CG je 30 godina bila osuđena na veće zlo-Milošević,pa manje-Milo,a sada opet na veće-Ruki.

Doxford
Gost
Doxford

Nesto najbolje sto se dogodiio Crnoj Gori u proslom vijeku..Velicanstveni Liberalni Savez Crne Gore..velicanstveni Gospodin Slavko Perovic.Clan sam LSCG od 1992 godine sa ponosom sam to uvijek isticao i kad bih se ponovo rodio,opet bih bio Liberal..Crnogorac.Bio sam ,sad sam i ostacu do kraja zivota Liberal,Crnogorac i veliki postovalac lika i djela Gospodina Slavka Perovica.Srecna nam godisnjica Liberali,Crnogorci..Postojace Crna Gora…

Propeler Zviz
Gost
Propeler Zviz

Nešto najljepše što se desilo u Crnoj Gori. I kao što uvjek bude, sve što je lijepo u Crnoj Gori mi uništimo

MUO
Gost
MUO

Odmrznite se za dobro Crne gore!
Pravo je vrijeme za ponovni pokret sa početka 90.tih!

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Ljubav !

Send this to a friend