Politika

Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji je u interesu građana

Drljević i Lundin

Pristupanje Crne Gore EU i sprovođenje sveobuhvatnih reformi na tom putu, u interesu su crnogorskih građana i privrede, poruka je sa sastanka glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i ambasadora Švedske u Crnoj Gori Jana Lundina.

Sagovornici su ocijenili da je u dosadašnjem procesu pristupanja, Crna Gora u pojedinim oblastima već dostigla standarde država članica EU, te da postoje razlozi za zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Drljević je istakao da je Vlada posvećena sprovođenju sveobuhvatnih reformi, ne zbog članstva u EU nego prije svega zbog poboljšanja životnog standarda svojih građana. Osim toga, dodao je da člansto u NATO-u i pristupanje EU doprinose bezbjednosti i stabilnosti i jačaju glas Crne Gore u svijetu.

Imajući u vidu novi pristup u pregovorima, Drljević je prenio da je Vlada u potpunosti posvećena ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24 koja čine srž pregovaračkog procesa. On je prenio očekivanje da će, na temelju ostvarenih rezultata, uskoro biti otvorena i preostala dva pregovaračka poglavlja i upoznao sagovornika da postoji više poglavlja u kojima su ispunjene sve obaveze i koja su spremna za privremeno zatvaranje.

Lundin je čestitao na ostvarenim rezultatima istakavši da je Crna Gora najnaprednija država Zapadnog Balkana u pristupanju EU koja ima punu podršku Švedske za članstvo u Uniji.

On je rekao da je proces pregovora sada mnogo zahtjevniji nego što je to bio slučaj sa ranijim proširenjima, te da su potrebni veliki napori i zahtjevne reforme, posebno u oblastima vladavine prava i zaštite životne sredine.

Send this to a friend