Politika

Privrženost vrijednostima OEBS-a važna za rješavanje bezbjednosnih izazova

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvuje na 25. zasjedanju Ministarskog savjeta OEBS-a koji se održava danas i sjutra u Milanu. Govoreći o ulozi OEBS-a u pravcu jačanja bezbjednosti, Darmanović je kazao da su aktivnosti organizacije i puno poštovanje temeljnih vrijednosti OEBS-a od izuzetne važnosti za rješavanje bezbjednosnih izazova.

“Aktuelne krize samo potvrđuju relevantnost koncepta sveobuhvatne sigurnosti OEBS-a i pokazuju značaj uloge koju OEBS ima u obezbjeđivanju jedinstvene platforme za konstruktivni dijalog o najbitnijim bezbjednosnim pitanjima“, istakao je Darmanović, ukazavši na neophodnost čvrste privrženosti osnovnim vrijednostima OEBS-a – poštovanju demokratije, vladavine prava, te ljudskih prava i sloboda.

U kontekstu nedavne upotrebe vojne sile i ruskih aktivnosti u Azovskom moru i Kerčkom prolazu, koje trenutno predstavljaju najveći i najozbiljnji izazov evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi, Darmanović je ocijenio da se radi o još jednoj direktnoj posljedici kršenja temeljnih principa na kojima OEBS odnosno međunarodni poredak počivaju.

Podsjetio je da je Crna Gora izrazila zabrinutost zbog incidenta i pridružila se pozivima za deeskalaciju tenzija. Ponovio je da Crna Gora u potpunosti podržava rješavanje krize mirnim i diplomatskim putem, uključujući i Trilateralnu kontaktnu grupu i Normandijski format, koja se temelji na suverenitetu, jedinstvu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Na marginama Ministarskog savjeta, šef crnogorske diplomatije je razgovarao sa italijanskim kolegom Enzom Moaverom Milanezijem.

Sagovornici su pozdravili priroritete italijanskog predsjedavanja usmjerene na jačanje uloge OEBS-a u cilju smanjenja konflikata, obnove povjerenja, borbe protiv radikalizacije, promocije dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije, borbe protiv netolerancije i diskriminacije te jačanja strukturnog dijaloga.

Danas je u MilanuDarmanović razgovarao i sa šefom diplomatije Slovačke Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Jermenije Zohrabom Mnatsakanijanom, kao i azerbejdžanskim kolegom Elmarom Mamadjarovim.

S.Đ.

Send this to a friend