Politika Centar za monitoring i istraživanje

Problemi reformi izbornog zakonodavstva i pravosuđa glavne prepreke za napredak u pregovorima

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2020. godinu pokazao je da su problemi reformi izbornog zakonodavstva i pravosuđa ostali glavne prepreke za napredak u pregovorima, a da institucije još nijesu uspjele da se suoče sa najvećim problemima u poglavljima 23 i 24, saopštili su danas iz Centra za monitoring i istraživanje CeMI.

“Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2020. godinu pokazao je da postoje razlozi za zabrinutost zato što Crna Gora nije ostvarila očekivani i značajan, već uglavnom ograničeni napredak. Ovaj izvještaj pokazuje da u periodu koji se analizira naše institucije još uvijek nijesu uspjele da se suoče sa najvećim problemima u poglavljima 23 i 24. Iz tog razloga, vidimo da su brojne ocjene slične onima iz prethodnog izvještaja“, naveo je programski direktor CeMI-ja Ivan Vukčević.

On je istakao da su problemi reforme izbornog zakonodavstva i reforme pravosuđa ostali glavne prepreke za napredak u pregovorima.

“Iako se navodi da je Državna izborna komisija poštovala rokove i radila transparentno, kao i da su izbori bili kompetitivni, ne treba zaboraviti preporuku da treba povesti odlučan dijalog za reformu izbornih zakona. Preciznije, političke partije moraju pokazati odgovornost upravo u ovom trenutku, ne dozvoljavajući da pozitivna ocjena o kompetitivnosti izbornog procesa bude razlog da se zaboravi na ozbiljne nedostatke u važećem zakonodavstvu“, rekao je Vukčević.

U skladu sa tim, kako je dodao, u CeMI-ju očekuju od predsjednika Skupštine da inicira formiranje nove radne grupe koja će se baviti sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva.

“Takođe, neophodno je s pažnjom razmotriti konstataciju da su identitetska i vjerska pitanja imala važnu ulogu u izbornom procesu. Ovo je posebno važno zato što je pomenuta konstatacija iznesena u negativnom kontekstu“, naveo je Vukčević.

Kako je ukazao, reforma pravosuđa ostaje nedovršen proces, a istovremeno zabrinjava ponovljena ocjena da postoji politički uticaj na pravosuđe.

“Takođe, treba imati u vidu i konstataciju da ne postoji politička volja da se dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom u Skupštini Crne Gore izaberu članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kao i Vrhovni državni tužilac. U ovom dijelu izvještaja se navodi jedna od najvažnijih poruka Evropske komisije, a to je da u Crnoj Gori postoji nedostatak političkog dijaloga“, rekao je Vukčević.

On je ocijenio da izlazak iz v.d. statusa u vrhu pravosuđa ostaje veliki izazov za novi sastav Skupštine, kao i da ohrabruje izjava njenog čelnika da će se Skupština pozicionirati na način da uspješno odgovori ovom zadatku.

“Takođe, Agencija za sprječavanje korupcije mora da se suoči sa negativnom reputacijom i osigura integritet i odgovornost, što će predstavljati zahtjevan zadatak za organe Agencije i novoizabranu direktorku”, smatra Vukčević.

On je kazao da, osim razloga za zabrinutost, koji čine većinski dio izvještaja, postoje i određeni razlozi za optimizam.

“Naime, opšta ocjena (3.18) je najveća u posljednjih četiri godine, a osim toga, registrovan je i napredak u oblasti ljudskih prava, do kojeg je došlo kroz donošenje novih zakona i jačanje institucija“, naveo je Vukčević.

On je kazao da je posebno istaknut značaj donošenja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, kao i činjenica da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja je uredila status istopolnih parova.

“Ipak, sve ovo nije dovoljno za zemlju koja ima zapaženu poziciju među zemljama kandidatima za ulazak u Evropsku uniju“, zaključio je Vukčević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MilaK
Gost
MilaK

Postaje građanski zamorno čitati kako izabrane NVO, ćutljiva moralna podrška dps donedavno za EU pridruživanje, sad nešto kao kritikuju. Pa neživa istina je manje neprincipijelna.

MNE
Gost
MNE

Sto se tice izbornog zakona opozicija je mozda i vise kriva jer su bojkotovali i izborni zakon i parlament sad da dps isto bojkotuje parlament nece bit ostvaren napredak u ovoj oblasti. Ne uzimajte sve zdravo za gotovo najlakse je kociti procese da bi se doslo do fotelja a narod neka ceka.

Send this to a friend