Politika

Pročitajte proglas SDP-a za odbranu građanske Crne Gore

Foto: Facebook

Socijaldemokratska partija usvojiće na kongresu u nedjelju proglas za odbranu građanske Crne Gore.

Kako se ističe u proglasu u koji je CdM imao uvid, SDP navodi da je političkim promjenama koje su se desile nakon izbora održanih 30. avgusta 2020.godine otklonjen suštinski demokratski deficit – nesmjenjivost vlasti.

“Nažalost, kao ni 1989. godine, taj trenutak ne garantuje ni mir, ni razvoj, ni stabilnost, već se za te vrijednosti moramo boriti. Demokratski iskorak – promjenu vlasti prati i najava potpunog raskida sa osnovnim elementima građanske, sekularne, euroatlantske i samosvjesne Crne Gore, uspostavljene referendumskom odlukom od 21. maja 2006. i Ustavom Crne Gore iz 2007. godine”, ističe SDP.

Nova politička realnost, iako značajnim dijelom uzrokovana opravdanim i realnim nezadovoljstvom građana zbog djelovanja jedne loše vlasti, dominantno je, ističe se u proglasu, uspostavljena organizovanim djelovanjem subjekata i struktura koji su u funkciji interesa i politike druge države ili struktura  koje se nikada nijesu pomirile sa suverenom i međunarodno priznatom Crnom Gorom.

SDP upozorava da je na sceni vladajuća politika čiji je ključni cilj da se kroz nekoliko faza uruši državotvorna politika, multietnički sklad i Ustavni koncept građanske Crne Gore, suštinski obesmisli njena državnost i otvori put da se o Crnoj Gori ponovo odlučuje van nje i suprotno njenim nacionalnim interesima.

“Demokratskoj javnosti je potpuno jasno da se promjene nijesu desile da bi se napravio neophodan raskid sa brojnim nedemokratskim, nerijetko i kriminalnim praksama, već da je opravdano gradjansko nezadovoljstvo zloupotrijebljeno za nametanje jedne pogrešne i veoma opasne politike”, navodi se u proglasu ove partije.

Kako je, naglašavaju u SDP-u, na Crnu Goru nasrtano spolja, bivša loša vlast im je pomagala iznutra odsustvom demokratije i vladavine prava, stvarajući osjećaj duboke društvene nepravde.

“Neophodno je razumjeti kako smo došli u situaciju da promjena loše vlasti na izborima ugrozi temeljne vrijednosti građanskog društva, kako bismo naučili važnu istorijsku pouku, i kako se iste greške ne bi ponavljale”, navode u SDP-u.

Posebno je, kažu u ovoj partiji, za osudu to što su neke građanske političke snage omogućile utemeljivanje ovakve političke realnosti koju prati opšta klerikalizacija javne scene, kao i društvena atmosfera, retorika i političke ideje veoma slične onima iz 90-ih godina prošlog vijeka.

“Odgovor na ukupnu društvenu i političku regresiju zato mora biti reafirmacija državotvorne politike. Saradnja zdravih, građanskih, državotvornih, euroatlantski usmjerenih subjekata i pojedinaca, koja podrazumijeva raskid sa starim praksama, kompromitovanim akterima i tvrdoglavim odbijanjem da se uvide brojne sistemske greške u sprovodjenju državne politike, najbolji je put za suočavanje sa očigledno regresivnim socijalnim i političkim trendovima”, navodi se u proglasu.

To je, napominju, i neophodan preduslov za obnovljenu državotvornu i reformsku politiku.

“Ključni cilj mora biti obnova građanskog povjerenja i ponovno pokretanje jedne emancipatorske i progresivističke ideje na čijoj energiji je i obnovljena nezavisnost i ostvarena mnoga strateška i istorijska dostignuća”, zaključuje se u proglasu SDP-a.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hakib
Gost
Hakib

Dps u prošlost da se vrne. I nestane.

Neven TGD
Gost
Neven TGD

Samo mogu da kažem jedno veliko bravo!

Staxe
Gost
Staxe

Oproštajni kongres….

Arena
Gost
Arena

Veliki doprinos pobjedi opozicije na izborima dalo je licemjerni SDP na čelu sa čovjekom nerealnih ambivija, Rankom Krivokapićem.Mjesto koje je njemu i partiji pripadalo predhodnih 18. godina puna je kapa,.s obzirom na njihovu snagu.To su uostalom i pokazali zadnji izbori.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ja sam bio budala što sam vas cijenio ko partiju godinama, sad tek shvatam

Milan
Gost
Milan

Sta znaci gradjanska? Ne vjerujes u boga a u stvari si kriminalac? 😂😂😂

Kurjak
Gost
Kurjak

Moramo pokazati rukoljubu,podoljubu i ostalim izdajicoljubima da Crnogorci ne ljube lance…

Kurjak
Gost
Kurjak

Svaka čast!Samo hrabro i istrajno…

Pitanje samo?
Gost
Pitanje samo?

Je li SDP bio sa DPSom na vlast kad se gradio hram u podgorici sa 4s i dizala crkva na Rumiji.Pravite Srbe a branite se od Srba jeste li vi načisto?

Zoran
Gost
Zoran

Držali ste im vreću bezmalo dvije decenije, sad vi pričate i morališete. Jedna ruka na srcu, druga u džepovima građana. U zatvor, Konjevići i Krivokapići.

Narod
Gost
Narod

Ako su vi stgli glasaci sa sirijskog ratista treba probat

general
Gost
general

Svaka čast, ovako se brani Crna Gora! Naprijed SDP!

Ivan
Gost
Ivan

Moja bezuvjetna podrška SDP-u ! 🤝

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Da da, samo zaboravljate daje Milo na čelu partiji a odbornici sa kojim idete u koaliciju su Marković, Gvozdenović, Brajović..

delboj
Gost
delboj

Jedna lista u Niksicu, a predvodnici liste da bude neki mladi perspektivni ljudi.

D.D
Gost
D.D

Kakve budale,ovu stranku zovu dijeta 0,5 posto a brajovicevu bezalkoholna bavarija😂😂😂😂😂😂

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Trebali ste samo napisat, proglas za alibi da ponovo dudemo sa DPS-om i SD-om. Pošto je samo to

Ja pa ja
Gost
Ja pa ja

Necemo retrogradnu politiku… samo naprijed SDP

DAKA S57
Gost
DAKA S57

O SDP-u je najbolje rekao Slvako Perovic . Udbaska stranka !@@

Dragan
Gost
Dragan

Nek mi neko objasni kako SDP podržava prosrpske stranke u Tivtu ? Iste koje vladaju na državnom nivou. Treba takođe naglasiti da je blizu 200 radnika u Tivtu izgubilo posao i ostavljeni bez kore hleba samo zato što su Procrnogorski orijentisani naravno odma su doveli litijase koji tobos rade kao volonteri dok se ne steknu uslovi da ih zaposle sve… Više »

12 majmuna
Gost
12 majmuna

Nema ovde vise nista gradjansko jer je seljak zavlado !!!!

Mladjo
Gost
Mladjo

Jeli se Ranko Krivokapic oglasavao od izbora? Ako misle ista za ovu državu da urade je da forimiraju koalicioni blok nezavisne gradjanske Crne Gore!

guest
Gost
guest

Nadam se da ce ubrzo iznijeti i vase finansijske malverzacije. Bog zna kako cete novac potrositi….

Jasarko
Gost
Jasarko

Valjda je jasno sdp sta mu je cinjeti…jedan blok jedna cg.

PREPOROD
Gost
PREPOROD

Podrška sdp, uspjećete samo ujedinjeni sa crnogorskim partijama za GRAĐANSKU CRNU GORU!!!

Bajdenov fan
Gost
Bajdenov fan

Taman sam pomislio da su bolji od SD-ovaca, kad oni pokazase pravo lice. Iskljucivi razlog postojanja njihove stranke je licni interes.

Kulisa 1688
Gost
Kulisa 1688

Sada su se sjetili i DPS i SDP da brane Crnu Goru i njen Suveriniet, gde ste bilo gospodo Vi i DPS 30 godina , 30 godina ste držali CG za oslonca Vaših PRIVATNIH INTERESA ,Vama i DPS nikada nije dovoljno bilo ,uzeli ste sve ,sve i dušu jos građanima da uzmete ,zbog Vas i DPS -a postali smo niko… Više »

Cola
Gost
Cola

Koliko ova partija ima clanova, zna li ko?

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Pozvati i sve one koji su, zarad promjene vlasti, glasali za stranke koje u svojim programima podrzavaju grafjanski koncept a sada se vidi da su prevareni, da se pridrize ovoj borbi kako bi se sprijecila devastacija jedine nam Crne Gore

HN 1
Gost
HN 1

Mislim da su ga ovi ugasili, kao i dps!

guest
Gost
guest

Pretresce se i vasi racuni. Brzo cemo cuti koliko ste narodnih para prisvojili. Vidjecemo kako cete ih potrositi…

Serdar
Gost
Serdar

Stranka interešdžija koja je inače nastala od više manjih strančica čak su i ime ukrali .Ovi su ugasili i niko ih više neće glasati jer ne trebaju nikome ovakvi kakvi su. Građani prepoznaju prevarante.

Ivan Bulić
Gost
Ivan Bulić

Foteljaši.

Darina
Gost
Darina

Bravo za SDP. Moj glas uvijek.

Garfild
Gost
Garfild

Sve vam je uzalud nakon Draginje nista ne pomaze

Kuč
Gost
Kuč

Kako je SDP branio drzavu najbolji je primjer sto na zadnje izbore recimo u Kolasin nije dosao niko iz vrha parrije,nije bilo nikakvog skupa,,nikakvog medijskog nastupa,u Kolasinu nema opstinskog odbora ili bar niko ne zna za njega i njegovu adresu

Znalo se
Gost
Znalo se

Kako stw prsli

Gavrile
Gost
Gavrile

Ekonomija! Ima li neko u ovoj zemlji da nam objasni kako da preživimo.

Drac
Gost
Drac

Bravo SDP!!! Udruzite se sve gradjanske partije PONOSNE CRNE GORE!!!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Adio mare…….

Fej
Gost
Fej

Bravo! Konacno jedno normalno obracanje.

Kratko
Gost
Kratko

Ne filozofirajte i ne dramite, nego u predizbornu koaliciju sa svim crnogorskim strankama. Prvo u Nikšiću, pa u svim ostalim gradovima i kroz tri godine na državnim izborima. A ne kao u Herceg-Novom, u koaliciju sa drugom stranom, radi fotelje.

Send this to a friend