Politika

Profesor Kišjuhas u Podgorici: svetosavski nacionalizam je ekstremno desna ideologija

Alekseja Kišjuhas

U organizaciji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, u Podgorici je održano predavanje Alekseja Kišjuhasa o klerikalizaciji društva.

Kišjuhas je profesor na Odsjeku za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kolumnista je lista „Danas“.

Na početku predavanja, Kišjuhas je istakao da se smatra prijateljem Crne Gore. I njenih institucija, dodao je. Ne slučajno. Jer insititucije Crne Gore su, kako lucidni predavač zna, pod združenim, frontalnim napadom čiji je konačni cilj njihovo ne tek golo uništenje, nego mnogo pogubnije: obesmišljenje.

No, prije svega, Kišjuhas je prijatelj istine. Što je danas – i uvijek – rijetka, utoliko vrjednija pozicija.

Na početku predavanja, Kišjuhas je povukao paralelu između svetosavskog nacionalizma i tribalizma. Odredio je evolutivni kontekst nacionalizma.

„Mi smo potomci ksenofobnih predaka“, istakao je.

„Nema boljeg sredstva za unutrašnju koheziju grupe od zajedničkog neprijatelja“.

Objašnjavajući evolutivne pretpostavke nacionalizma, istakao je da su „opstajali oprezni, pesimistični ksenofobi. A mi smo njihova djeca“.

Ideologija nacionalizma je nuspojava tribalizma; nacionalizam ima korijen u prosvjetiteljstvu, istakao je. Pa naglasio: „Nacionalizam nakon Francuske revolucije postaje jezik masovne politike“.

Isprva je, izložio je predavač, nacionalizam karakteristika progresivnih pokreta; no potom ga preuzimaju konzervativni pokreti.

Svetosavski nacionalizam je ekstremno desna ideologija, kombinacija srpskog nacionalizma i klerikalizma, podsjetio je Kišjuhas. Taj nacionalizam karakteriše odbacivanje demokratije, socijalizma, ljudskih prava.

Svetosavska struja je dominantna unutar SPC, istakao je. Pa podsjetio da je koncept svetosavlja inaugurisao Nikolaj Velimirović, koji je veličao Hitlera. Sveti Sava nije bio nacionalista; nacionalizam u njegovo vrijeme ne postoji, naglasio je. Ipak: srpski nacionalizam je najstariji u Evropi, tvrdio je Velimirović.

Svetosavski nacionalizam je violentno nacionalistička, u nekim elementima profašistička ideologija, a sam Velimirović se zalagao za stalešku monarhiju, rečeno je. Hitler može donijeti svetosavsku Srbiju, tvdio je Velimirović.

Potom je Kišjuhas dao pregled klerikalizacije društva u Srbiji nakon 2000.

Crkva je rušila Miloševića kao dio antikomunističke revolucije, uz jasan zahtjev da pravoslavlje postane državna religija.

Potom Kišjuhas opisuje proces klerikalizacije Srbije: najprije pod vladom Zorana Đinđića. Velimirović je kanonizovan kao svetac 2003. Godina 2006. je, ističe predavač, bila ključna za klerikalizaciju Srbije. Tada je donijet zakon o vjerskim zajednicama i zakon o povraćaju imovine crkvi. Tada je Srbiju, podsjećamo, vodio Boris Tadić. Prvim zakonom crkvi je omogućeno da obrede obavlja u školama, bolnicama i javnim ustanovama: to je bio kraj sekularne države.

„Suština tog političko-ideološkog programa je sadržana u tezi po kojoj snažna država, u simbiozi sa snažnom pravoslavnom crkvom, treba da zajednički predvodi jedno, u svakom smislu kompaktno, etnički, vjerski homogeno, a ne pluralno srpsko društvo“, rekao je predavač.

Radilo se o slici poretka koji je, navodno, postojao u Srednjem vijeku, a sada je izgubljen, ali ga treba oživjeti; riječ je o antimodernom političkom programu.

Klerikalizacija je proces u kojem određeni politički krugovi stavljaju crkvu na prvo mjesto u političkom i društvenom životu jedne zajednice, istaknuto je. Kišjuhas naglašava snažan doprinos SPC buđenju srpskog etnonacionalizma i velikodržavnog raspoloženja. Jasan je: već prvi potezi demokratskih vlasti, nakon pada Miloševića, ubrzali su proces retradicionalizacije.

Kišjuhas detektuje „osvajački pohod Srpske pravoslavne crkve“.

Etnonacionalizam je anahron i opasan. „Nacionalizam je taj koji je stvorio nacije, a ne obratno“.

Nacije su imaginarne političke fikcije, istakao je Kišjuhas. Svetosavski nacionalizam je kvarna politička činjenica i opasna ideologija, naglasio je.

Rezultat klerikalizacije je sveopšte dodvoravanje crkvi: a ako ne to, oklijevanje i suzdržavanje da se bilo koji potez crkve izloži kritici, rečeno je.

Očito je da je SPC uvjerena da će uspjeti da stekne to istorijsko, mitološko mjesto u našem društvu. Mjesto koje ona nikada nije imala. Intencija je da se izjednače država, crkva i društvo, objasnio je Kišjuhas.

Opisujući ono što se desilo u Srbiji, Kišjuhas je detaljno iscrtao ono što će se, takav je plan, desiti u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dkoment 11mlDFB
Gost
Dkoment 11mlDFB

Tačno tako .

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Pa si došao u Crnogorsku akademiju nauke i umjetnosti?
Oni su ti sve goli svetosavac jedan do drugoga.
Potpuno si promašio adresu dragi Aleksej!

Izabela
Gost
Izabela

U organizaciji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, u Podgorici je održano predavanje Alekseja Kišjuhasa o klerikalizaciji društva.

Vidiš da su ga oni zvali, možda su konačno progledali?

Rumija
Gost
Rumija

Bojim se nase nemoci i nespremnosti da se suocimo sa istinom. SPC je jedina organizovana institucoja u CG. Nekada je Amfilohije ublazavao uticaj svojim pacifistickim odnosom. Zato su mu i doveli militantnog, obespravljenog, razalovanog poltrona Joanikija, sa kojim vise ne postoji crnogorsko-primorska mitropolija. Sve su mu titule oduzete, i mora ih zasluziti sirenjem ideologije svetosavlja!

freeMNE
Gost
freeMNE

Sve navedeno je odavno poznato našem društvu.
Mi smo u prećutnoj fazi nijemih posmatrača,već decenijama.DPS nam je servirao ovaj instant klerofašizam.Dovoljno je bilo da odu sa vlasti da se
lagano sprovede “konačno rješenje”.

Demetris
Gost
Demetris

Cudi me da je C(S)ANU dozvolila ovaj naucni pristup da se cuje iz njihove institucije.

DolinaBogova
Gost
DolinaBogova

Nema vecega zla od SPC sekta u CG , smijesni su i skaljari i kavacani .

9Bojna
Gost
9Bojna

Imamo mi iskustva kako rijesit nacionalizam…. Jedino tako

freeMNE
Gost
freeMNE

Istina živa

Maj. Kecmanovic
Gost
Maj. Kecmanovic

Ma vi ste strašni, dok ratujete sa naoružanim civilima. Kada naletite na regularnu vojsku, tu je druga priča. Nacija bez ijedne pobede nad nekom regularnom vojskom.

Spremni smo🇲🇪💪💪
Gost
Spremni smo🇲🇪💪💪

Necemo dozvolite podgoricku skupstinu

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

S obzirom na genezu ideilogije, ko su joj tvorci i što su oni govorili, prava formulacija je neonačizam u odnosu kako se danas manifestuje! A po samom nastanku jeste srpski oblik nacizma!

Tomo
Gost
Tomo

Crkva srbije je i Djindjica vjerovatno ubila. Ogromna vecina njenih popova su ekstremisti.

djordje
Gost
djordje

kao i olivera i mnogo pravih srba za rad lez,pedo,kradje lazne istorije i ugrozavanja okolnih drzava .stop svetosavlju.

Send this to a friend