Politika

Programski ciljevi UNDP-a podudaraju se sa procesom pristupanja EU

Programski ciljevi UNDP-a komplementarni su sa procesom pristupanja EU, ocijenili su ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, pomoćnicaadministratora UNDP-a i direktorica Regionalnog biroa UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić Eger.

“Šef crnogorske diplomatije je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci sistema Ujedinjenih nacija u ostvarivanju crnogorskih razvojnih prioriteta, naglasivši da programi saradnje sa UNDP u potpunosti korespondiraju sa unutrašnjim reformskim aktivnostima i vanjskopolitičkim ciljevima Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstva.

Istakao je da je od posebnog značaja saradnja sa UNDP po pitanju implementacije politika održivog razvoja, te ukazao da će Crna Gora nastaviti da posvećeno radi na implementaciji Agende 2030 i Nacionalne strategije održivog razvoja.

“Na toj liniji, ministar je izrazio uvjerenje da će nastavak realizacije zajedničkih aktivnosti sa UNDP doprinijeti daljoj izgradnji institucionalnih kapaciteta i demokratizaciji crnogorskog društva, kao i ispunjenju obaveza naše države u kontekstu pristupanja EU, naročito u domenu vladavine prava, ljudskih prava, socijalne politike, zapošljavanja i zaštite životne sredine”, navode u ovom vladinom resoru.

Špoljarić Eger je naglasila da UNDP ima odličnu sa Vladom Crne Gore i svim njenim institucijama, te istakla da realizacija zajedničkih programa i Agenda 2030 omogućava inkluzivni rast i kontinuirano investiranje u ljudski kapital.

“Takođe, ukazala je na komplementarnost programskih ciljeva UNDP-a i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, naglasivši da će UNDP nastaviti da pruža podršku sprovođenju reformi, naročito u dijelu jačanja institucionalnih kapaciteta, reforme javne uprave i održive ekonomije”, saopšteno je iz Ministarstva.

Sagovornici su se saglasili da će implementacija Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja (SDG) imati pozitivan efekat na ubrzavanje evropske integracije Crne Gore, te da će od posebnog značaja biti ekspertska podrška UNDP-a u definisanju i implementaciji politika koje su važne za proces pristupanja EU.

Send this to a friend