Politika

Projekat velike Srbije na krilima SPC-a ponovo prijeti regiji

Piše: Branimir Bradarić

U protekla tri desetljeća nebrojeno se puta slušalo o projektu „velike Srbije” za koji se, poslije svih ratova i stradavanja, mislilo da je zaboravljen i nadmašen.

Međutim, prije nekoliko dana ministar obrane u vladi Srbije Aleksandar Vulin kazao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora i treba biti predsjednik svih Srba gdje god oni živjeli i da treba stvarati „srpski svijet”.

Sve isto kao prije 30 godina

Posljednja je optužba u bošnjačkim i crnogorskim medijima da Vučić stvara „srpski svijet”. Vjerujem i nadam se da je optužba istinita, Vučić treba stvarati srpski svijet. Beograd mora u sebi i oko sebe okupiti sve Srbe, a predsjednik Srbije je predsjednik svih Srba.

Dosta smo se ispričavali za „veliku Srbiju”. Sada svi Srbi trebaju donositi zajedničke političke odluke u važnim pitanjima. Da smo imali hrabrosti da u dvije bivše Jugoslavije nacrtamo i kažemo gdje živimo, ne bismo danas o ovome govorili. Ali nismo imali hrabrosti, a i velike sile nikada nisu dopustile Srbima da se ujedine – rekao je Vulin objašnjavajući da Srbi nemaju jednu državu, ali da mogu imati jednu politiku i jednu volju.

Prema njegovim riječima jedinstvo Srba je nužnost bez koje Srba neće biti, da su Srbi postali jedinstven politički narod te kako je bolje da se na tu činjenicu naviknu svi koji napadaju Vučića “jer je ojačao Srbiju”. Inače, Vulin je političar za kojega se u Srbiji često kaže da govori upravo ono što misli Vučić koji se pak u svojim javnim nastupima drži suzdržano.

Vulinovu izjavu o „srpskom svijetu” komentirao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je rekao kako ga to podsjeća na zbivanja iz 90-ih godina prošloga stoljeća. – To je eufemizam za ideju “velike Srbije”. Zabrinjavajuće je to što takve sintagme izgovaraju osobe na važnim dužnostima poput srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina – rekao je Đukanović napominjući da međunarodna zajednica danas, kao i prije tri desetljeća, sporo i neodlučno reagira.

Đukanović upozorava da i Crnoj Gori prijeti oživjeli projekt “velike Srbije” koji ponovno, kao i 90-ih godina prošlog stoljeća, otvoreno podupire i za koji radi Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Tvrdi i da je Zdravko Krivokapić, koji je izgledni mandatar nove vlade Crne Gore, bez sumnje predstavnik SPC-a u novoj parlamentarnoj većini kao i da je SPC već 1989. godine došla s nakanom potiranja razlika između antifašista i suradnika fašista.

“Temeljna ideja SPC-a je „posrbljavanje Crne Gore”, odnosno ukinuće njezina građanskog ustroja. I dalje je riječ o agresivnom i nacionalističkom političkom djelovanju SPC-a”, istakao je Đukanović u razgovoru za N1.

Objasnio je kako je ponovno oživljena zamisao s početka ratova na području bivše Jugoslavije po kojoj multietničke države na Balkanu nisu moguće te da se sada ta ideja “razigrava” raspravama o mogućim “korekcijama” granica. Komentirajući Vulinovu izjavu, srbijanski politički analitičar Žarko Korać kaže da se poslije svih ratova i stradanja radi o izjavi koja ima zloslutni prizvuk.

“Vulin je poznat kao osoba koja se nepodnošljivo udvara Aleksandru Vučiću te on često daje izjave kojima je osnovni cilj da se pokaže kao njegov najodaniji suradnik. Međutim, Vulin je u ovoj vladi Srbije zadužen za najekstremnije izjave te je osoba koja govori javno ono što Vučić misli. Neku ovakvu izjavu Vučića nigdje nećete pronaći, ali isto tako nećete pronaći nigdje ni da je on prekorio ili se ogradio od svoga ministra. Zato sve ovo je dodatno zabrinjavajuće”m kazao je Korać.

Vladika Amfilohije – ‘agent’

Govoreći o sintagmi „srpski svijet”, Korać kaže da ona dolazi iz Rusije, gdje se govori o „ruskom svijetu”, ali i da je on do sada u Srbiji nije čuo. Upravo stoga, kako je rekao, pitanje je što se tom izjavom želi reći i poručiti. – Mislim da je to poruka svima da je Aleksandar Vučić lider svih Srba u regiji, što Vulin kaže otvoreno.

Međutim, postavlja se i pitanje zašto bi Samostalna demokratska srpska stranka slušala takvo što kada je sastavni dio hrvatske Vlade i može utjecati na niz stvari. Isto tako, ovakve izjave i poruke rade direktno protiv interesa Srba u Hrvatskoj – misli Korać.

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je Vulinova izjava preuzeta iz Hrvatske kada je Gojko Šušak proglasio Franju Tuđmana predsjednikom svih Hrvata.

“Ovo nije ništa novo, ali je važna poruka prije svega Crnoj Gori da je „komad te države srpski”. To je i svojevrsna poruka tipa „to više nije naše, ali bez nas ne možete imati svoje”. U Republici Srpskoj i u sjevernom Kosovu to se odavno zna i tamo se dobro zna kako su oni ovisni o Beogradu i Vučiću. Pri tome svemu Vučić se pametno drži jer pušta da na tu temu drugi govore umjesto njega. Sve to ide njemu u korist”, kazao je Puhovski.

I on vidi u svemu tome važnu ulogu SPC-a, a kada je riječ o Crnoj Gori, prije svega vladike Amfilohija, za kojega kaže da je upravo on dobio nedavne izbore.

“SPC ima znatan utjecaj u svemu tome kao i sam Amfilohije, koji je ipak samo običan „agent”. Naime, Amfilohije je veoma obrazovana osoba, ali i radikalni nacionalist za opće srpske interese koji ipak nije politički subjekt”, zaključuje Puhovski.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasojevka
Gost
Vasojevka

🙂 Vidi se da se jos uvek nista u CG nije promenilo… proces je to. Potrajace.
Bas dnevna doza.

Gastos
Gost
Gastos

Dnevna doza Velike Srbije, prepisao doktor.

hans
Gost
hans

Neka žive u nadi kao riba u kadi.Ali da su zlo za sve oko njih to stoji.Kad,tad umlatiće ih sopstveni narod i konačno početi da žive svoj život i u slozi sa komšijama.

Gastos
Gost
Gastos

Koje su ovo price.
Svi u okruzenju su u NATO. Cak je i Srbija de facto u NATO.
Ali neke je uhvatila nostalgija pa pronasli plocu iz 90-ih da pustaju ljudima.

Lisboa
Gost
Lisboa

Gluposti obične, kada nema te tema onda je tu Velika Srbija, a Rama lakše dođe u Tuzi no u Tiranu

Djuka
Gost
Djuka

Što kaže Bujanec?

Leon
Gost
Leon

Bujanec je legenda

Mitar
Gost
Mitar

Samo prica i prica!!! Reci kako zaustavit zlo kad je pobijedilo na izborima!!! Kasno je sad za pricu!!!

Bobija
Gost
Bobija

Nemojte nas navijati vise

1111
Gost
1111

U novembru se odrzavaju izbori u SAD- u…Bajden sigurno pobjedjuje…inace Bajden je veliki prijatelj CG i njen vec dugo vremena logisticar u americkom kongresu…zato Vucicu zaboravi Trampova obecanja…nema od toga nista…kako te Putin eleganto zaobisao i pustio niz vodu….no ti to ne kapiras…obecanje ludom radovanje….

Srbin crnogorac
Gost
Srbin crnogorac

Kme kme..docice do ujedinjenja svih srba srbija rs cg to nije velika vec prirodna srbija I srbski svet

KOMIT
Gost
KOMIT

Dobro jutro u samostalnoj Crnoj Gori!Dobro došao u stvarnost!
P.S.mora da si mjesečario kad si ovaj komentar napisao..pa eto čisto da znaš đe si🙂

Rus japanac
Gost
Rus japanac

Samo ti sanjaj

Gastos
Gost
Gastos

Ne verujem da si Srbin, vec bot zaduzen da raspiruje mrznju. Ali ako jesi, svakako ne cinis uslugu Srbima.

Gastos
Gost
Gastos

Ne verujem da si Srbin, vec bot zaduzen da raspiruje mrznju i odrzava podele.

U slucaju da se varam, i jesi Srbin, ajde pamet u glavu, svakako ne cinis uslugu Srbima ovakvim ispadima. Vatra se brzo gasi ako se ne raspiruje i dodaje ulje.

Gastos
Gost
Gastos

Ne verujem da si Srbin, vec bot zaduzen da raspiruje mrznju i odrzava podele.

U slucaju da se varam, i jesi Srbin, ajde malo pameti u glavu, svakako ne cinis uslugu Srbima ovakvim ispadima. Vatra se brzo gasi ako se ne raspiruje i dodaje ulje.

Tajo
Gost
Tajo

Matica srpska 1825 , iz Novog Sada : nijedan srbin ne zivi u Crnu Goru
U jesen 1827 mitropolit Petar I Petrovic pise : ja ne znam bi li se ikakav drugi serbin soglasio zivjeti u Cernoj Gori, kako sto je nas ljubazni Milutinovic soglasan ( i on potvrdjuje da jos tada nijedan srbin ne zivi u CG)

Pih
Gost
Pih

A odakle su Milutinovici svi pa i Sime Milutinovica familija dobro bi bilo kad bi sazna jadan ti

Toni
Gost
Toni

Protagonisti isti kao prije 30 godina, ideologija ista, lokacija druga. Nijesu izvukli pouke da na tom čuvenom Gazimestanu više nema srba.
Nijesu ništa naučili…

Zvrk
Gost
Zvrk

Otecemo crnu goru i ponijecemo je u ruksak za novi pazar…….hm.ma dajte NE DAMO CRNU GORU nasu majku najmiliju🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

iceman
Gost
iceman

Beograd mora u sebi i oko sebe okupiti sve Srbe, a predsjednik Srbije je svih Srba.Dobro je ovo rekao, svi koji se izjasnjavaju kao Srbi Vulin ih je pozvao u Beograd i oko Beograda… siguran sam da ce svi stati bez problema!

Runjo
Gost
Runjo

Na kraju će prema mitologiji stati svi pod jednu šljivu.

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

Св.Василије,Св.П.Цетињски,Његош,Краљ.Никола,Марко Миљанов су били СРБИ.Црногорци.

Zemljanin
Gost
Zemljanin

Dobicete vi jednog velikog Sebastijana Kurca.Naravno,bez Sebastijana.

Kosac
Gost
Kosac

Bravooo hahahahahahahahahaha

SRK
Gost
SRK

Nesrećan je onaj narod koji ikakve veze sa sRBIJANCIMA imade!

Kicun
Gost
Kicun

Srbija do Tokija…Boka je uvek bila Srpska a i Crna Gora ce uskoro.Vama Milogorcima ostaje samo da placete!

KOMIT
Gost
KOMIT

Tvoje razmišljanje je na nivou🤡

Gastos
Gost
Gastos

Ne verujem da si Srbin, vec bot zaduzen da raspiruje mrznju i odrzava podele.

U slucaju da se varam, i jesi Srbin, ajde malo pameti u glavu, svakako ne cinis uslugu Srbima ovakvim ispadima. Vatra se brzo gasi ako se ne raspiruje i dodaje ulje.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Nesrecan si ti sa uskim vidicima. Tvoje reci samo govore o tvojoj pameti i mrznji.. U svakom narodu ima i dobrih i losih ljudi.

Savo Derikonj
Gost
Savo Derikonj

NIKAD vise 1918 NIKAD…Na potezu je sad slavna Crna Gora koja ce ubrzo okupirat Republiku Srbsku i Srbiju i presijedinit ih Crnoj Gori kad taj projekat zavrsimo dogovoricemo se referendumom o nazivu drzave …

Bašibozuk bagra
Gost
Bašibozuk bagra

Ajde, mrš!

@ Basibazdeljan
Gost
@ Basibazdeljan

sta muci cakani…

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

Crna Gora Srbija RS RSK jedna familija.

Dobrivoje
Gost
Dobrivoje

Nema nikakvih projekata, sto je bilo bilo je, zbog politike bivse Jugoslavije sto se Kosova tice. Moramo da shvatimo da se danas rat vodi drugim posrednikom, tj informacijama i medijima, i moramo biti vrlo oprezni i kriticki nastrojeni prema bilo kakvim novostima. Nije ni malo lako, ali moramo posvetiti svu snagu i kriticko rasudjivanje danasnjim medijima i vijestima, jer smo… Više »

Staxe
Gost
Staxe

Ha ha ha,ne preostaje nam bez da bježimo u šumu…sa ovom pričom izgubiše izbore iništa ne shvatiše…

Mario
Gost
Mario

Sve bi drugačije bilo da smo 1991. bili na drugoj strani, da 1989. nije bio državni udar i smijenjeno legalno rukovodstvo CG. To rukovodstvo bi proglasilo nezavisnost CG kad i Slovenija i Hrvatska

Crni
Gost
Crni

LSCG je davno otkrio Garasaninov plan , Nacertanije. Svi Srpski prvaci uporno rade na ostvarenju tog projekta. Vucic je samo jedan od njih. Srbe to opterecuje i srljaju iz greske u gresku. Zato ce ih opet kostati kao sto je i u proslosti. Neka je vjecna CG.

Cuca
Gost
Cuca

Garasanin je bio najmudriji nas Brdjanin i Bjelopavljic slavamu vjecna

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Crnogorci porijeklom.

Mi smo
Gost
Mi smo

U gradjanskoj drzavi nacionalno izjasnjavanje ne bi trebalo da je problem. Sta govori da ovo nije gradjanska drzava niti je dps gradjanska stranka neko nacionalisticka kao i nsd.

Leon
Gost
Leon

“Gradjanstvo” je sve uništilo, većina zapadnoevropskih zemalja su nacionalne, koje čuvaju svoj identitet. A gradjanstvo vodi ka tome da CG postanu manjina

Broj 1
Gost
Broj 1

Dps radi na afirmaciji i jačanju crnogorskog indentiteta koji je ugrožen od onih koji crnogorce nazivaju raznim pogrdnim nazivima i negiraju crnogorsku zasebnost ako ih to čini nacionalistima onda dobro

Pjer
Gost
Pjer

Srbija mi lici na Njemacku u 30-tim godinama proslog vijeka.Vidjecete na sta ce ovo izaci.Na dobro nece…Sve prognoze su mi se obistinile pa i za ovo sad stanje u CG sam pisao prije nekolike godine.Samo neznaven ne vidi cemu ovo vodi na ovim prostorima.A to su Srbija-Bosna-Crna Gora …

Pjer
Gost
Pjer

Slavna Crna Gora je na potezu moramo okupirat R Srpsku i Srbiju da im vratimo za 1918

NK grad
Gost
NK grad

E ja ga ratovati za nekog necu. Bili su izbori, bice opet, pa glasajmo za koga nam drago. Jeste strasno ovo sad, ali sta je – tu je. Ali ginuti se nece, niti ima ko. Njih je 15 puta vise i naoruzani su, tako da…

Radius
Gost
Radius

Kad nema što da kažu oni o 1918, Velikoj Srbiji… i raznim glupostima

BudvaMontenegro
Gost
BudvaMontenegro

Ajde prosiri radijus kretanja.Recimo do Dobrote.

Wonder Woman
Gost
Wonder Woman

Ometen potpuno.

Karl
Gost
Karl

Crnogoraca je bilo 70% 1991. Pogrešna identitetska politika sve pokvarila. Mora da se promijeni politika i da se ljudi što više nacionalno osvijeste, do sada im je nacionalni osjećaj bio gušen “gradjanskim” konceptom

D.D
Gost
D.D

I 1909 pa sve do komunista 1948 je bilo 95 posto srba
A prvi popis je bio za vrijeme kralja nikole,da ne bude od neznalica da pisu da je to naredio kralj aleksandar karadjordjevic,posto ovdje nepismenih i neznavenih imas koliko oces

Leon
Gost
Leon

Prvi nacionalni popis je bio 1948. 1909. je bio vjerski popis

Karl
Gost
Karl

Vjerski popis 1909.

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Neznalice,prvi popis zvanicni je bio 1945g pozdrav!

objektivnost
Gost
objektivnost

Nije tacno, na tom popisu se nije izjasnjavalo o narodnosti, ili ne znas ili lazes

SINDON58
Gost
SINDON58

D.D ti si budalo

SINDON58
Gost
SINDON58

Karl, vi znate da su izbjegli Srbi kao srpske izbjeglice su pobegli iz Hrvatsku Bosnu Hercegovinu u Crnoj Gori. Srbi su se brzo narasle u Crnoj Gori nakon rata. Evo popis 1991 god Srbi 56.000 a nasi Crnogorci 300.000 a sad 2011 god Srbi 178.000 su glasovali protiv Crne Gore a nasi Crnogorci 280.000. Pitam zasto izbjegli Srbi ne bi… Više »

KOMIT
Gost
KOMIT

Oni ti dođu kao šahovske figure.Pomijeraju ih po potrebi đe planiraju da okupiraju tuđe teritorije.Još samo kad bi se opametili, pa da prestanu da budu tuđe figure, jer uvijek oni nadrljaju a onaj koji vuče poteze sjedi na sigurnom i smišlja koje bi sledeće zlo mogao da napravi.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Slusa Trampa
😂

Anti-Pop
Gost
Anti-Pop

Velika srbija moze se graditi samo u visini a po sirini ce biti sve manja i manja do beogratskog PASALUKA

Wonder Woman
Gost
Wonder Woman

Objavite snimak iz 1993. ima ga svuda po inteneru skupa liberala, a Risto u prvom redu naravno pjesma se ori svuda – Nikad nece CRNA GORA bit obala srpskog mora. A cim se tace SPC i da mora registracija, džepovi postase ugorozeni i odmah litije. Pa mi smo toliko glup narod i ja zajedno sa vama sto vjerovat URI, a… Više »

Nisam robot
Gost
Nisam robot

Najpoznatiji Rom u srbiji!!!

Leon
Gost
Leon

Moramo da branimo svoj identitet, a ne tudje identitete i “multikulturu”. To nas je i dovelo do 45%

broj 1
Gost
broj 1

nece im proci

90-te
Gost
90-te

Sve je isto, samo njega nema.

broj 1
Gost
broj 1

sve je isto samo sloba i momira nema

Muka Bogomi
Gost
Muka Bogomi

Vucicu ti si dobar vlah….

sizif
Gost
sizif

uf uf a Rama ne smeta a?

Leon
Gost
Leon

Ne smeta nam Rama

Branko
Gost
Branko

Njegosevo Cetinje nikad nisu mogli posrbit

DPS je cool
Gost
DPS je cool

@ Branko kako da Po Srbe Titov heroj grad u kojem jos baba ima zivih s borackom iz 1941

Mijat
Gost
Mijat

Crnogorci su deset vjekova svoji na svome

Wonder Woman
Gost
Wonder Woman

Nikad nece CRNA GORA bit obala srpskog mora.

Jelka
Gost
Jelka

Crna Gora je Crnogoraca dat je necemo Nikadddddddddddddddddddddddddd vise izdajnicka 1918

Nera
Gost
Nera

Jelka,
Izdali smo je 30.Avgusta i evo niko se živ ne čuje,osim nas nekoliko po portalima.

Ivan
Gost
Ivan

Vucko sizofrenicaru ti si zlo u region

Marija
Gost
Marija

Necete posrbit Crnogorce

sizif
Gost
sizif

ispran ti je mozak sreco od Mila

Snjeg
Gost
Snjeg

A tebi od Amfilohija i svetosavske sekte.Procitaj nesto nauci , istrazi .Pusti popovske lazi i otrcane floskule.

Istina_
Gost
Istina_

Sizife,poljubi ti Rista i Vucka tamo dje to vole…

BudvaMontenegro
Gost
BudvaMontenegro

Nisi ti Sizif nego Šizif.

Send this to a friend