Politika

Projekti Podgorice i Skadra: Sarađivaće u turizmu, uskoro i obuka vatrogasaca

Podgorica i Skadar zajedno će pripremiti dva projekta kojima će aplicirati za sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA) Evropske unije za prekograničnu saradnju, dogovoreno je tokom posjete delegacije Glavnog grada, na čelu sa šefom Službe za Međunarodnu saradnju Dragutinom Dragom Đekovićem gradonačelnici Skadra Voltani Ademi.

U projektu koji podrazumijeva razvoj kapaciteta vatrogasnih službi gradova, pored Podgorice i Skadra, sa crnogorske strane učestvovaće i Danilovgrad.

Drugi projekat ima za cilj smanjenje nezaposlenosti povećanjem angažovanja radne snage u sektoru turizma, i u njemu su partneri samo Podgorica i Skadar.

U konstruktivnom razgovoru sa timom gradonačelnice Ademi, u kome je bio i njen zamjenik Arben Đuraj, konstatovano je da zajednički prostor i istorija koje dijele dva grada predstavljaju više nego dobar osnov i razlog za mnogo bližu i sadržajniju saradnju u budućnosti.

Šef Službe za Međunarodnu saradnju Glavnog grada predložio je da fokus buduće kooperacije bude na oblastima kulture, turizma, kao i zaštite životne sredine, posebno reona Skadarskog jezera.

“Dijelimo slične probleme pa bismo zajednički trebalo da tražimo i rješenja za njih”, ocijenio je Đeković.

Gradonačelnica Skadra je predložila da dva grada organizuju zajedničke kulturne događaje, dodajući da veliki prostor za saradnju postoji i u oblasti izgradnje infrastrukture i transporta.

Delegacija iz Crne Gore, u kojoj su bili i predstavnici službi zaštite Podgorice i Danilovgrada, posjetila je i Službu zaštite Skadra, gdje je prvi čovjek ove institucije Ridvan Dibra predstavio njen način rada i funkcionisanja.

Ova služba je tek prije dvije godine prešla sa državnog nivoa u sastav lokalne samouprave, zbog čega je još uvijek u fazi izgradnje i stvaranja potrebnih kapaciteta, pa je Đeković ponudio pomoć u obuci za vatrogasce iz Skadra i podršku Grada Podgorice u vanrednim situacijama.

Send this to a friend