Politika

Promovisana knjiga Miodraga Vukovića i Marijane Pajvančić

Knjiga “Parlamentarno pravo”, autora Miodraga Vukovića i Marijane Pajvančić, promovisana je danas u Skupštini Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Skupštine, knjiga koja je namijenjena širokom krugu pravnika, praktičara i teoretičara, kao i studentima prava, sadrži važne praktične aspekte parlamenta, njegovu unutrašnju strukturu, organizaciju i funkcionisanje, status parlamenta i parlamentarnu proceduru.

Vuković je naglasio da knjiga”Parlamentarno pravo” predstavlja plod dugogodišnjeg bavljenja politikom i ustavnim pravom.

“Dao sam sebi za pravo, da po prvi put na ovim prostorima, stavim na papir parlamentarno iskustvo, priču o parlamentu, nadležnostima i da napravim skicu nacionalnog parlamentarnog života”, kazao je on.

Istakao je da Crna Gora danas živi uravnoteženi parlamentarizam podijeljene vlasti, a u takvom sistemu posebnu pažnju potrebno je dati parlamentu kao instituciji.

Koautorka Marijana Pajvančić navela je da su u izučavanju parlamentarog prava neophodna komparativna znanja i da ta knjiga zato predstavlja iskustva različitih parlamenata.

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović naglasio je da taj rukopis daje nemjerljiv doprinos prepoznavanju uloge parlamenta, te široj javnosti približava funkcionisanje parlamentarnog sistema.

“Skupština Crne Gore posvećena je reformi izbornog zakonodavstva i upravo to djelo približava građanima osnovne aspekte izbornog sistema i procesa vezanih za sprovođenje izbora. Ovaj rukopis dolazi u vrijeme kada posvećeno radimo na reformi zakonodavstva i zasigurno predstavlja dodatnu vrijednost i kvalitet cjelokupnog procesa”, zaključio je Gvozdenović.

O knjizi su govorili i ambasadorNjemačke u Crnoj Gori Robert Weber, profesor Pravnog fakulteta Dražen Cerović, direktor Programa vladavine prava Konrad-Adenauer-Stiftung u jugoistočnoj Evropi Hartmut Rank i šef Ureda Konrad-Adenauer Fondacije Srbija, Crna Gora Norbert Beckmann-Dierkes.

Publikaciju je objavila Konrad-Adenauer-Fondacija sa ciljem doprinošenja jačanju parlamentarne kulture.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maras
Gost
Maras

Je li napisao sto o parlamentarnim kovertama? ☺😊😆 Ko su mu pokrovitelji, hahaha… Njemacka i pravo kao macka i mis. 😆😅☺

doktor profesor
Gost
doktor profesor

Mogao bi Miško da objavi jednu knjigu o Ustavnoj povelji Srbije i Crne Gore! Na tu temu je napisao i doktorat, ne tako davno, samo niko nije htio da mu bude mentor!

Send this to a friend