Politika FEderika Mogerini poručila

Proširenje EU na Zapadni Balkan je pitanje pomirenja i ujedinjenja

Mogerini

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini kaže da je pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan pitanje pomirenja i ujedinjenja evropskog kontinenta.

Govoreći o primjeni Globalne EU strategije pred Evropskim parlamentom Mogerini je ocijenila da je približavanje zemlja Zapadnog Balkana investicija u evropsku bezbjednost, stabilnost i prosperitet.

Federika Mogerini je tokom predstavljanja rezultata Globalne EU strategije naglasila da Evropska komisija, čija je ona bila potpredsjednica prethodnih pet godina, veruje u davanje kredibilne perspektive proširenja Zapadnom Balkanu.

”Za mene sama riječ ”proširenje” nije odgovarajuća. Zemlje Zapadnog Balkana su sve susjedne zemlje članicama EU. Tu je riječ o pomirenju i ujedinjenju našeg kontinenta. Radi se i o pomirenju unutar regiona. Vjerujem da je vrijeme i za otvarnje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nadam se da će Savjet donijeti takvu odluku ubrzo. Mislim da je to investicija u našu bezbjednost, stabilnost i prosperitet”, poručila je Mogerini.

Ocjenjujući postignuto u oblasti spoljne i bezbjednosne politike Mogerini je ocijenila da je EU postala nezamjenjiv partner u ostvarivanju mira i sigurnosti širom svijeta.

”Da je to istina vidi se i u našem regionu, počev od Balkana, gdje je pozitivan uticaj našeg angažamana ogroman i neuporediv”, navela je Mogerini.

U dokumetu objavljenom povodom tri godine rada na Globalnoj EU strategiji navodi se da je EU napravila značajan napredak u pretvaranju vizije Strategije u konkretna djela pri čemu se izmeđuostalog izdvaja i ”potvrda EU perspektive za Zapdani Balkan”.

”EU sada sagledava i postupa u skladu sa time da su zemlje Zapadnog Balkana integralni deo regionalnog prostora same Unije. EU je potvrdila evropsku perspektivu za Zapadni Balkan koji je napravio novi zamah u regionu i donio konkreten rezulatate”, navodi se u dokumetu.

 

 

 

Send this to a friend