Politika

Proširenje ostaje prioritet EU

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova – Gimnih koji je, u okviru austrijskog predsjedavanja EU, održan u Beču, a tom prilikom istaknuto je da proširenje ostaje prioritet Evropske unije.

Darmanović je kazao da je veoma važno što je tema proširenja visoko među prioritetima austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, istakavši da je proces integracije od izuzetnog značaja za dalje, uspješno sprvođenje reformi ali i garancija sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana.

“Istakao je, takođe,  da je Crna Gora, nakon što je prošle godine ostvarila jedan od dva glavna vanjskopolitička cilja – članstvo u NATO-u, u potpunosti usredsrijeđena na ispunjavanje obaveza sa evropske agende”, saopšteno je iz Ministarstva.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o  političkoj situaciji u okviru EU i šire, te na toj liniji istakli značaj jačanja efektivnog multilateralizma kao jednog od ključnih prioriteta Globalne strategije EU, kao i njegove uloge u prevazilaženju  izazova i prijetnji sa kojima sa susrijeće savremeni svijet.

“Tokom sastanka u Beču ponovljena je jasna evropska perspektiva zemalja regiona a razmijenjena su mišljenja o daljim aktivnostima u okviru austrijskog predsjedavanja, kako unutar Unije tako i u kontekstu snažnije podrške zemljama u pregovaračkom procesu”, navode u Ministarstvu.

2 Komentara na "Proširenje ostaje prioritet EU"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend