Politika

Proslavom Podgoričke skupštine neki bi da ponište sve što je postigla suverena Crna Gora

Plakati-Nikad više 1918.

Određene strukture u Crnoj Gori ne prestaju da provociraju i iniciraju podjele. Tome u prilog govori i najava da će centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biti održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Sagovornici CdM-a smatraju da je proslava dana kada je Crna Gora izgubila suverenitet i negacije svega crnogorskog upozorenje za crnogorske građane.

Poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić za CdM kaže da oni koji slave negaciju i prestanak postojanja Crne Gore su oni koji su se na referendumu borili da Crna Gora ne bude nezavisna država, i koji bi kada bi došli na vlast, poništili sve ono sto je Crna Gora postigla kao samostalna i suverena država, a na prvom mjestu, njenu državnost.

Miloš Nikolić

“Smatramo da su svi ovi događaji najbolji argument onoga što Demokratska partija socijalista tvrdi uoči svakih izbora: Građani moraju biti oprezni kada poklanjaju svoje povjerenje jer bi svaka alternativa DPS i koalicionim partnerima vodila u politiku negacije postojanja Crne Gore koja bi posljedično vodila poništenju svih rezultata koji su ostvareni proteklih 20 godina”, jasan je Nikolić.

Na pitanje da li je trebalo zabraniti ovakvu vrstu okupljanja, Nikolić ima jasan odgovor.

“Vjerujem da je najbolji način da se ovakva okupljanja i ponašanja preveniraju je dalja emancipacija crnogorskog društva u svakom smislu. Samo na taj način omogućiće se da se određeni istorijski događaji ostave u prošlosti i da svi zajedno radimo na prosperitetnijoj budućnosti”, zaključio je Nikolić.

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić za CdM tvrdi da u ozbiljnim državama ovakve egzotične proslave ostaju na periferiji javnog života, a kod nas je na žalost centralna politička tema.

boris_raonic_cdm.jpg

“Takva situacija odgovara objema stranama (vlasti i opoziciji), jer na taj način se i dalje politika vodi po identiteskim pitanjima, a sve one teme koje suštinske za kvalitet života građana, pa i one najaktuelnije poput pregovora u poglavljima 23 i 24 ostaju zapostavljene”, ističe Raonić.

Prema njegovim riječima, ovo je manifestacija niske političke kulture građana Crne Gore, ali i elita kojima ovakve stvari služe kao dimna zavjesa za suštinske teme.

“Jer nezamislivo je da ovakva tema bude danas centralna u Austriji, Norveškoj, Lukesmburgu ili nekoj drugoj zemlji koja je imala slične istorijske okolnosti”’ jasan je on.

Na pitanje da li ima izlaza iz ovog začaranog kruga, Raonić napominje da je nerelano da u ovakvim političkim okolnostima dobijemo prosvetiteljskog apsolutistu, pa je jedini način da građani počnu da reaguju na ovakve manipulacije i zahtijevaju od svojih predstavnika bavljenje suštinskim problemima.

Centralna proslava Podgoričke skupštine najavljena je nakon proslava u nekoliko crnogorskih gradova na kojima je negirana crnogorska nacija i sa kojih su poslate skandalozne poruke koje služe da uvrijede i ponize sve što je crnogorsko. Iako se od državnog vrha moglo čuti da će proslava biti zabranjena, to se nije dogodilo.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Njegos nije ucestvovao u podgorickoj skupstini a bio je srbin.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Sta je postigla suverena CG da selo Tuzi postane opstina ,da je Skenderbeg usetao u Ulcinj ,da Iljir Meta seta Crnom Gorom,da je Srbija i dalje najpozeljniji okupator ,odakle se niko ne vraca u CG,da se udvaraju Haradinaju kao da je bog….

biba struja
Gost
biba struja

što jes jes ispod savskog mosta teče sava, ali okle na svakom čošku cg savina, savin kuk, savina voda, u crkveni kalendar sveti sava ima tu nešto logično ali vama neprihvatljivo, neko piše ćirilicom neko ćirgilicom, samo se ovo adnanovo pisanije malo đe koristi, a prije će ispod savskog mosta proteč zeta nego će se ćirgilati u narod a i… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Davno ste Biba pročitani. Ostala dokumenta prije okupacije. Nijeste sve spalili ispred Biljarde 1918-e. Zakonik Knaza Danila ste prepravili i dodali Srbe, u Budvi crkva Sv. Sabe pretvorena u Sv. Save, mjesto Srska u Zeti pretvoreno u Srpska… Kažem srećom se nešto dokumenata sačuvalo.

Himnošpijač
Gost
Himnošpijač

E nesrećo.

Ax122
Gost
Ax122

E jesi bas mentalno ko biba struja vizuelno

Bokelj
Gost
Bokelj

Imamo slucaj dva rodjena brata jedan Crnogorac a drugi Srbin,a oba zive u Podgorici
Crna Gora,e sada je pitanje sta je prirodno da budu Crnogorci ili Srbi?Drugo pitanje koja rijeka protice ispod Savskog Mosta?Nadam se da je odgovor jasan svima,pa makar bili i nebeski narod!

lesendro
Gost
lesendro

…….ako si sa ovim primjerom o savskom mostu htio da kažeš da se u crnoj gori jedino može biti crnogorac onda nije adekvatan primjer, jer u crnoj gori pored crnogoraca i srba ima i bošnjaka, muslimana, hrvata, albanaca …..

Bokelj
Gost
Bokelj

[email protected] tekstu su pitanju samo dva brata predstanika dva naroda oko kojih se vodi polrmika ko je ko i sta je ko,drugi nisu u vezi teme teksta,nemoj da mjesas jabuke i kruske!

Lesendro
Gost
Lesendro

[email protected], valjda ti je jasno da primjer sa mostom nema blage veze, ispod mosta o kojem se vodi polemika ne tece jedna rijeka. Dvojica brace su prije svega ljudi, i jedan i drugi imaju pravo da se izjasnjavaju kako oni hoce, vazno je da jedan drugome to ne osporavaju i zamjeraju bilo da su ta dvojica brace iz cetinja, ili… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

[email protected] se sa tobom,trebalo bi smanjit tenzije i obezbijediti suzivot svima bez predznaka,definitivno.Ali nama Crnogorcima je pro glave njihovo agresivno srpstvo,da ovo je samo odbrana od napasti zvanog fasizam i cetnistvo.Pozdrav!

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ovaj prvi mora na poligraf !

Stologlav
Gost
Stologlav

Ni ovi sto slave podgoricku skupstini, ni ovi sto sve najgore pricaju o podgorickoj skupstini i ogromnoj vecini crnogoraca koji su podrzali ujedinjenje 1918, ne uzimaju u obzir da je to bilo prije sto godina i sve ono sto se desilo u tih sto godina i da vise nista nije isto kao u to vrijeme, ni evropa, ni crna gora,… Više »

Vani
Gost
Vani

Ovo trovanje naroda svakodnevno nece izaci Na dobro.Ova politika Je od vecine mojih prijatelja koji razmisljaju kao ja napravila kontra efekat zvani Crnogorac SRBIN

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Posrbice se edukuju citajuci tabloidnu srpsku stampu, slusajuci guslarske pjesme novijeg vremena (politicke paskvile polupismenih fasistickih stihoklepaca), tu pokusavaju naci opravdanje za svoju izdaju. Vecina zna da su tragicni dogadjaji 1918-te znacili nelegalno nestajanje Crnogorske drzave ali im to ne smeta da falsifikuju cinjenice. Tim vise je njihova pisanija necasnija. Misle da ce ponavljajuci lazi iste postati istina. Istrajavajuci na… Više »

Rolex
Gost
Rolex

Interesantno da DNK Srba i Crnogoraca not matching,dokazano i to znaju Srbi,vec da su Srbi tu neprirodno u Crnoj Gori i Hercegovini.A sto je interesantnije DNK dva naroda i to Srba i Hrvata matching,sto ni jedni i drugi ni za zivu glavu ne prihvataju,ali nek se koprcaju koliko hoce,Srbi i Hrvati su braca dokazano,a mrznja nevidjena,to je ziva istina……hahahahaha……brukeeeee!

Gen
Gost
Gen

Kakve veze imaju dnk i nacija. Koji sve tipovi dnk postoje medju velikom njemackom nacijom ?

Bokelj Ko
Gost
Bokelj Ko

[email protected] pise zivu istinu,pitaj Marica na Happy TV……hahahahaha……

Live
Gost
Live

Ne razumijem što je oliko strašno što je neko mislio da će u većoj državi imati više potencijala za razvoj.

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Nije sporna veca drzava. I danas tugujem za SFRJ.Nedopustiva je aneksija jedne drzave od strane druge drzave.

Pravnik
Gost
Pravnik

Čim se ta šarada održava u Hramu, znači da je organizator te šarade Srpska crkva. DF i ostali tu dodju kao dekor u toj anticrnogorskoj nacionalističkoj orgiji. Poruke na toj šaradi će biti isto kao i one održane nedavno u Budvi. Negiranje Crne Gore, uzidanje srpstva, glorifikaciji protivnika dinastije Petrović Njegoš, to će sve obilježiti najavljenu šaradu. Gomila opskurnih gubitnika… Više »

posteno receno
Gost
posteno receno

Hemingway: Srbin i more

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Nije tacno! Laz kao i sve sto kazete. Vi se folirate, vi sevozite i krijete iza price o srbiji.

Uuuip
Gost
Uuuip

Nikad vise 1916 i sramna predaja CG austrougarima,i nikad vise 2006 i pokradeni referendum

MiMiM
Gost
MiMiM

Bog se dragi na Srbe razljuti
za njihova smrtna sagresenja.
Nasi cari zakon pogazise,
pocese se krvnicki goniti,
jedan drugom vadit oci zive;
zabacise vladu i drzavu,
za pravilo ludost izabrase.
Nevjerne im sluge postadose
i carskom se krvlju okupase.
Velikasi, proklete im duse,
na komate razdrobise carstvo,
srpske sile grdno satrijese;
velikasi, trag im se utro,
raspre sjeme posijase grko,
te s njim pleme srpsko otrovase;
velikasi, grdne kukavice
postadose roda izdajice.

MiMiM
Gost
MiMiM

Za sve one koji neznanju ovo gore navedeno su Njegosevi stihovi….Na žalost ili na sreću lijepo je opisao bas danasnje takozvane crnogorce ,mada postoje ali samo teritorijalno kao takvi….vjerovatno su oni pametniji od Njegoša….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mimi, komplikovano je to za tebe. Čudo nijesi prepoznao kritiku Srbiji što je ubila Karađorđa i još uvijek drži turski jaram. Drži se ti Politikinog zabavnika. Rade Tomov je lijepo napisa. “ne bojim se ja od vražjeg kota, neka ga je ka na gori lista, no se bojim od zla domaćega…” ka da te je vidio.

MiMiM
Gost
MiMiM

Hahahahah kako si ti pun humora,pa upravo je Rade Tomov sa tim stihom opisao tebe i tebi slične….A vidim ti si bas obrazovan i raspolažeš sa činjenicama,vjerovatno čitaš literaturu iz nedeljnog zvončica,e upravo su ga juče dobili prvaci pa uzmi od nekog iz generacije svoje edukuj se malo!!!!!😉😉😉

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Rade Tomov je ove stihove namijenio izdajnicima. Onima koji su izdali Crnu Goru. Tada u Skadar a danas u Beograd.

Vani
Gost
Vani

@mimim ovi sto ti minuse udaraju na Njegoša su pravi crnogorci 😂

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Stara Podgorica

Jesi li ti musliman ???

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

MiMiM, tu su srbi samo termin za hrišćane, nikako drugačije! NEMAŠ TI VEZE SA NJEGOŠEM I O NJEGOŠU. Putuj !

Sovljak
Gost
Sovljak

Za vrijeme Njegosa nijesu postojale nacije ali ni Njegos nije koristio srpstvo kao sinonim za hriscanstvo tako da i tvoje tumacenje moze da putuje. Silno tursko carstvo u to vrijeme vlada balkanom pa i Crnom Gorom. Treba mu se oduprijeti i treba ga pobijediti na bojnom polju. Crna Gora je i mala i nejaka da to sama uradi. To moze… Više »

Region
Gost
Region

Haha Srbi terminza Hrišćane a šta sa onim “prosto bilo što promjeni vjeru, no ne prosto bilo pred Bogom što onalka ine pred svijeto što se nešće Srbinom zvati” Gdje jasno odvaja Njegoš vjeru od imena Srbin, da su to dvjbe stvari. To je nspisao zbog takvih kao ti, ali da si čitao Njegoša ne bi lupetao po portalu

MiMiM
Gost
MiMiM

Hahahahahaha kako si jadan i smiješan crnogorsko oro….

MiMiM
Gost
MiMiM

Srbi termin za hrišćanstvo hahahahahaha,a možda si i upravu svi hrišćani na ovim našim prostorima su Srbi,samo sto su neki pokatoličeni…..vidim da si potpuno upućen u Njegoševo štivo,ajde jadan ne bio pa ti nisi ni dječiji zabavnik tik-tak procitao a ne gorski vijenac….

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ko o čemu- ovi o katoličenju! Istorija ne zna za to masovno katoličenju, ali ono živi u ristogorskim i sličnim glavama kao mit, i ne jenjava. E, to je gebelsovska propaganda.. Inače, Šešelj i Dodik- posrbljeni Hrvati!

MiMiM
Gost
MiMiM

I još ti zaboravih nesrećo reci,promijeni ime ne brukaj ni Crnogorce ni Oro,i posjeti neku večernju školu na nivou osnovne jer se Njegoš u osnovnoj izučava…..

Vuk
Gost
Vuk

Minusi na NJegosa…
Tako je crnogorci, minus Njegosu, plus Skenderbegu i Brozu

zoran
Gost
zoran

Ako su nasi djedovi na Pg skupstini donijeli pogresnu odluku i “izdali” CG, zar je nijesmo ponovili mi 1991e na referedumu sa preko 90% za zajednicku drzavu. Mnogi koji su Srbovali 1991e danas su veliki Crnogorci . A sto se tice objelezavanja 1918te, pa sta, nek se objelezi, istorijski datum (po nekima pogresan) , zar ce nam CG sjutra ili… Više »

anonimus123
Gost
anonimus123

Ispravka , referendum je bio 1marta 1992e , i protiv nezavisnosti je bilo 95,96% , bas masa izdajnika ….

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Tacno, u martu 92. i magarad su morala shvatit da jugoslavije vise nema, da ostaju samo srbija i crna gora i eventualno dio bosne dobijen u ratu ali su se tada crtale neke druge granice u kojima je bio dubrovnik, mostar, …i ko nije bio za to od ovih danasnjih veljih crnogoraca smatran je za izdajnika..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zorane djelimično si u pravu. Ja sam punog srca, kao Crnogorac glasao za Jugoslaviju. Ako se sjećaš pitanja, parafraziram: Jeste li da Crna Gora ostane u Jugoslaviji sa onim Republikama koje to žele. Pitanje je lako naći. I 1918-e su Crnogorci bili za zajedničku državu kao sa Slovencima i Hrvatima. I oni koji su glasali su kasnije pisali da su… Više »

Sovljak
Gost
Sovljak

Ti si stara podgorice pogresno razumio stvari i one ciji si bio savremenik (1991) i one koji su bili 1918. Trebalo je biti pravi idiot pa razumjeti referendumsko pitanje iz 91 onako kako si ga ti razumio i jos veci idiot pa na 1918 gledati onako kako ti gledas sto godina kasnije !

zoran
Gost
zoran

Meni se cini da je ta SHS bila jedna velikka zabluda za sve , placena i preplacena nasom krvlju, dobrim dijelom formirana kao interes visih sila (francuske, britanije, Rusije, da ne pomisli neko da je Bozjih ruku djelo), Kraljevina Cg nestala , 4 dana kasnije je nestala i Kraljevina Srbija , formirana Besudna kraljevina SHS. Mnogo nesrece a malo koristi.… Više »

Send this to a friend