Politika

Protivljenja izgradnji vojnog poligona su politički motivisana

Predrag Bošković

Ministar odbrane Predrag Bošković je saopštio da je protivljenje izgradnji vojnog poligona na Sinjajevini politički motivisano, i poručio da državasigurno neće napraviti neku akciju koja bi uznemirila ili se konfrontirala sa mještanima tih područja. On je razgovoru za Pobjedu kazao da je sa kolegom iz Hrvatske više puta razgovarao o pitanju vlasništva školskog broda Jadran. Faktičko stanje je: brod Jadran je vlasništvo Crne Gore, odnosno mornanice Vojske Crne Gore.

Izgradnja poligona na Sinjajevini prethodnih dana je izazvala velike polemike u javnosti, jer jedan njen dio tvrdi da može doći do narušavanja eko sistema na tom području, na kojem će se od oktobra do maja izvoditi bojeva gađanja, dok će u preostalim mjesecima takođe biti aktivnosti vojske, kako su ranije kazali iz Ministarstva odbrane.

“Odlukom Vlade definisano je da se ta lokacija ispita i postavi kao poligon na kojem bi se izvodila borbena gađanja. Svjesni činjenice da na tom poligonu postoje katuni koji se koriste od maja do oktobra, definisali smo kao prioritet da se bojeva gađanja izvode u periodu kada katuni nijesu aktivni. Tokom ljeta postoje druge aktivnosti koje ne uključuju bojeva gađanja od marševa, logorovanja, preživljavanja i druge aktivnosti redovne obuke. To bi se obavljalo na tom poligonu, koji ničim ne bi ugrožavao stanovništvo koje je u tim mjesecima na katunima. Na tom prostoru nekada je postojao vojni poligon još od 70-ih godina. Dolaskom vojske na to mjesto, značajno bi se unaprijedili infrastrukturni i potencijali ovog područja napravili bi se putevi i za potrebe vojske i za potrebe stanovništva. Vodosnadbijevanje bi bilo značajno unaprijeđeno, jer znamo da veliki broj katuna nema riješeno to pitanje. I treće, turistički potencijali bi bili značajno valorizovani na taj način. Razumijem bojazan ali ne razumijem neargumentovane napade, koji su prije svega politički instruisani. Neke opštine su pozitivno reagovale, to su Šavnik i Mojkovac. Nažalost, u Kolašinu nemamo čak ni volju da budemo saslušani”, rekao je Bošković.

On tvrdi da sve to ima veze sa politikom.

“Nastavićemo da dokazujemo da je to apsolutno bezbjedno, da ne može da naruši eko sistem i životnu sredinu. Danas se pet puta više eksploziva potroši na proboj auto puta Podgorica-Mateševo, nego što bi se godišnje trošilo prilikom bojevih gađanja. Nećemo dozvoliti ni to da zaustavimo razvoj vojske i države, a nećemo dozvoliti ni konfrontaciju sa mještanima. Nastavićemo da im objašnjavamo daje to za njihovo dobro i da nikako ne može da naruši niti eko sistem, niti ekologiju, a posebno ne izvorišta vode na Savinim vodama. To je državna imovina, i država može na svojoj imovini da gradi shodno zakonima i potrebama. Međutim, država neće nijednom akcijom narušiti životni sklad, a pogotovo napraviti neku akciju koja bi uznemirila ili se konfrontirala sa mještanima tih područja”, istakao je Bošković.

Ministar odbrane je rekao i da je više puta sa kolegom iz Hrvatske razgovarao o pitanju vlasništva školskog broda Jadran.

“Pokušali smo da dođemo do rješenja. Međutim, to prevazilazi nadležnosti Ministarstva odbrane. To je državno pitanje i siguran sam da će se na državnom nivou riješiti na najbolji način. Dolaskom nove Vlade Hrvatske to pitanje se postavilo kao jedno od pitanja koje može opteretiti odnose dvije države. Siguran sam da i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori ima dovoljno pameti da zajednički možemo riješiti, ne samo pitanje Jadran, već i druga otvorena pitanja koja postoje između dvije države. Najvažnije je da Jadran bude od koristi svima. Jadran nakon rekonstrukcije koja je napravljena od 2013. može još dugo da plovi i da bude na ponos ne samo Crnoj Gori već i čitavom regionu. Faktičko stanje je: brod Jadran je vlasništvo Crne Gore, odnosno mornanice VCG. Nastaviće da ispunjava osnovni zadatak edukacija studenata pomorske škole i fakulteta, i oficira i podoficira u VCG. Ne znam kome treba da prijavljujemo bilo šta kad plovi”, smatra ministar odbrane.

On je naveo da postoje različiti načini da se dvije vlade dogovore.

“Postoji i arbitraža da se utvrdi čiji je brod. Dokumenta koja ja imam, nedvosmisleno pokazuju da je brod Jadra crnogorsko vlasništvo, međutim, ni mi ni naše kolege iz Hrvatske nećemo dozvoliti da brod Jadran, ili neko drugo otvoreno pitanje između Hrvatske i Crne Gore bude prepreka na uspostavljanju još boljih bilateralnih odnosa”, poručio je Bošković.

Bošković je ocijenio da je crnogorsko članstvo u NATO najveći civilizacijski iskorak koji je naša država napravila u zadnjih stotinu godina. Najvažnije je, rekao je on, da se benefiti tog danstva već vide. Bošković ističe da je Crna Gora jedna od prvih članica NATO koja je usvojila strategijski plan investiranja u odbranu.

“Crna Gora je jedna od prvih članica NATO koja je usvojila taj strategijski plan investiranja u odbranu, izdvajanje dva odsto BDP-a. To je nešto što je opšte prihvaćeno na samitu u Velsu i Crna Gora će se odgovorno odnositi prema tim preuzetim obavezama”, rekao je ministar odbrane.

Bošković je naglasio da Crna Gora trenutno ima 20 vojnika u Avganistanu.

“Izvjesno je da ćemo taj broj povećati na 29, već u sljedećoj iteraciji koja je u septembru. Prije toga parlament Crne Gore treba u junu da se izjasni na tu temu. Crnogorsko prisustvo u Avganistanu mnogo više koristi crnogorskoj vojsci, zato što iskustvo koje u realnim uslovima dobijaju crnogorski vojnici je nenadoknadivo i ne može se platiti novcem, jer nije isto vježbati i trenirati u kasarnama i tamo sa velikim brojem vojnika iz drugih država”, zaključio je on.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubo
Gost
Ljubo

GRADITI NEGO STO VIBI SAMODA RUSITE

Titan
Gost
Titan

Najbolje je moj ministre da pored poligona napravite gore I marinu za megajahte sa kondo hotelima da to najbolje valorizujete!!!

Pop Maca
Gost
Pop Maca

Vise izdajica nema ni jedna drzava,ta god vlast napravi nevalja,jeste jadni kad volite vise tude no svoje
Nek je vijecna Crna Gora i Cpc

Titan
Gost
Titan

Ako sam izdajica sto kazem da nesto ne valja, ako to stvarno ne valja, onda si ti druze sjevernokorejskog mentalnog sklopa.

Lješnjanin
Gost
Lješnjanin

Da traži, Vojska Srbije, potrčali bi da im daju, zajedno sa Ranjovom prećednicom.Baš,bi ih trebalo pitati!Napravite ga u Busovnik, na tromeđi, dvije nahije .

marica perova
Gost
marica perova

Ministre, i izgradnja vojnog poligona je politički motivisana, itekako!

Gogo
Gost
Gogo

Podrška Ministru. Najbolji ste. Želim iskreno da u sledećem mandatu bude premijer.

JaPG
Gost
JaPG

E moj ministre, bivši pripadniku Bijelih orlova…
Tebe za sve bog dao, od ekonomije, do kulture, prosvjete sad i odbrane.
Nadam se da ćeš u sledećem mandatu biti ministar zdravlja…

GoranGocaGocko
Gost
GoranGocaGocko

Više bi mu ležala poljoprivreda!

Bane
Gost
Bane

Pa onda se orlicu cetnicki preseli gore da zivis da das primjer drugima

Sigurica
Gost
Sigurica

Ministre… Čija je politika uništavanje životne sredine, ekološkog kapaciteta, katuna, … Širi je pojam vojnog poligona no što vi mislite ili plasirate neznanje .npr. NATO izvodi vježbe na svim poligonima članica …i u bilo koje vrijeme… pitat će vas sigurno, jeste li izdigliii….

BOKO MILA......
Gost
BOKO MILA......

E KUKU NAMA LISI NARASTAJA….
DOMOVINO MOJA LIJEPA LI SI BILA
OD TEBE NE OSTA NI PRADJEDOVINA
UZESE TE DOMOVINO MOJA DRAGA
ZBOGA NOVIH NATO BAZA….E MOJ TITO
TI SI ZNA
KUD CE POCI MOJA DOM9VINA
OBRNUSE RIJECI TVOJE
UZESE MI TITO SVE STO JE MOJE

BLAGO NAMA SNJIM NASOM DOMOVINOM

daga
Gost
daga

Treba otvoriti taj poligon da bi minstar vojske makar nesto “naucio”o vojnoj obavezi,sa obzirom da nije sluzio vojsku,a kako se predstavlja,SVE ZNA o njoj.E kuku drzavi kojoj vojsku vode ovakvi.

ND
Gost
ND

Neka prave,od njih ce drzava imati dodatni prihod. Velika Njemacka ih ima na stotine i od NATO baza i poligona zaradjuje godisnje preko 80 milijardi e.

krešo
Gost
krešo

Znaš kako bi rekll ovi što kritikuju Srbe. Pa idi u Njemačku ako ti se to sviđa.

Katis
Gost
Katis

Podgorica: DPS 28 mandata, DF SNP 14, Demokrate i URA 14, SDP Demos 3, SD 2. Pobjeda opozicije, ali ni jedan glas me smije otići Milačiću i Daniloviću, jer je to rasipanje.

Titan
Gost
Titan

Vojni poligon ce turisticki valorizovati podrucje?! Vecu glupost odavno nisam cuo!

Klara
Gost
Klara

G.dine putevi putevi putevi gdje je vojska tu je i infrastruktura pa mozes poc na Sinjajevinu jer mozda nikada nisi bio

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Klaro, je li u kuhinji sve kako treba da bude?

Zaštićeno ime
Gost
Zaštićeno ime

Ne bogomi, nema se kad!,

Putevi
Gost
Putevi

Pametnije bi mu bilo da nije pominja turizam a ni puteve koje su već uništili prolaskom !

Send this to a friend