Politika

Protivnici nezavisnosti u Putinu vide novog Miloševića

Crna Gora u Rusiji nema uzor za demokratski sistem, a mit o tradicionalnom prijateljstvu vezan je za dalju prošlost, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, poručujući da članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u nije hir političara, već državno opredjeljenje.

On je ocijenio da u Crnoj Gori podjele postoje odavno i da su se nekad kretale drugim linijama, a da su u novijoj političkoj istoriji najviše bile izražene kroz podjelu oko državnog statusa.

„To je imalo refleksije i na pitanje identiteta, tako da su to stari društveni rascjepi iskazani na novom pitanju, a to je ovoga puta članstvo u NATO. Ovo pitanje, zapravo, zasijeca mnogo dublje nego što je obično članstvo u jednoj vojno-političkoj organizaciji“, rekao je Darmanović u intervjuu agenciji MINA.

On smatra da se radi o podjelama koje simbolizuju opredjeljenje za tradicionalistički kurs ka istoku i modernizatorski kurs ka vrijednostima zapadnih demokratija.

„Isti ili slični društveni i politički rascjepi ranije su bili izraženi kroz pitanje etničkog identiteta (crnogorstvo – srpstvo), i kroz viđenje državnog statusa (independizam – federalizam). U ovom momentu, u osnovi isti protivnici sukobili su se na opredjeljenju za ili protiv NATO-a, što je zapravo samo nova bitka starih istorijskih i političkih rivala. Pri tome su se mijenjali spoljni učesnici. Protivljenje vrijednostima savremenih demokratskih društava je krajem prošlog stoljeća u Crnoj Gori imalo pokrovitelje u Srbiji, naročito pod Miloševićevim režimom, a danas je tu ulogu preuzela Rusija“, rekao je Darmanović.

Kako je kazao, da su “tadašnji protivnici crnogorske nezavisnosti i zapadnih vrijednosti zapravo samo promijenili lik vođe”.

„S tim što im se čini da danas imaju mnogo snažnijeg saveznika i moglo bi se reći da zapravo u Putinu vide Miloševića, samo mnogo jačeg i moćnijeg, jer je mnogo moćnija zemlja u pitanju“.

„Članstvo EU i NATO nije hir garniture političara iz posljednjih par godina, već trajno opredjeljenje zapisano u Deklaraciji nezavisnosti, kad su građani 21. maja glasajući za nezavisnost istovremeno glasali i za buduće članstvo Crne Gore u EU i NATO “, naveo je Darmanović.

On je poručio da je članstvom u NATO-u Crna Gora definitivno učvrstila odluku o nezavisnosti iz 2006. godine i stavila pečat na nezavisnost i bezbjednost granica.

„Crna Gora je, osim trajnog obezbjeđenja granica i bezbjednosti, članstvom u NATO dobila i potvrdu sopstvenoj bezbjednosti u svijetlu evropskih integracija. EU nema više razloga da se pita o bezbjednosti Crne Gore, posmatrajući je kao svog budućeg člana, jer je ona osigurana članstvom u NATO-u“, rekao je Darmanović.

On je ocijenio da će od te odluke najviše koristi imati ne generacija koja ju je donijela, već buduće generacije.

Kad su u pitanju odnosi sa Rusijom, šef diplomatije je ocijenio da su politički odnosi Podgorice i Moskve u silaznoj putanji u posljednje dvije ili tri godine, odnosno, kako je rekao, otkad je Rusija počela aktivno da se miješa u pitanje crnogorskog članstva u NATO-u.

„Ne želim da kažem da smo meta bili prvenstveno mi, Rusija nema razloga da s bavi tako malom zemljom na Balkanu iz ugla njenog članstva u NATO, nego se radi o političkom pravcu koji je Moskva zauzela posljednjih godina i koji se iskazuje time da nastoji da popuni geopolitički vakuum svuda gdje se za to ukaže prilika“, rekao je Darmanović.

Kako je kazao, pristup Rusije bi se mogao opisati u sintagmi „ometaj NATO i oslabi, ili ako je moguće, podijeli EU“.

„Slabljenje i podjela EU i ometanje NATO-a se vrši i na Zapadnom Balkanu. Zato je, da bi se ostvarile nove linije geopolitičkih podjela, bilo neophodno spriječiti Crnu Goru da postane članica Alijanse, dok je, s druge strane, poznato da EU neće biti cjelovita, slobodna i jedinstvena, ukoliko ne uspije da pod svoje okrilje privuče zemlje Zapadnog Balkana“, naveo je Darmanović.

Zapadni Balkan, dodao je, neće nikad biti tako stabilan ako ne bude imao dodatni izvor stabilnosti kakvi su EU i, za one koji to žele, NATO.

„Istini za volju, iako sam veliki poštovalac kulture, literature, stvaralaštva ruskog naroda i njegovog heroizma u borbi protiv fašizma, zatim njihove šahovske škole čijoj dominaciji nije bilo ravne u istoriji drevne igre, moram da kažem da je priča o tradicionalnom prijateljstvu prilično vezana za mitove, pa možda i neke činjenice, iz 19. vijeka ili ranije, dok moja generacija nema nikakve posebne vezanosti za to, kaže Darmanović.

To, kako je rekao, vodi do maksime da u politici nama vječnih prijatelja, samo vječnih interesa.

„Ne možemo reći ni da u Rusiji imamo uzor za demokratski sistem, tako da su naše orjentacije usmjerene prema evroatlantskim integracijama, kazao je Darmanović.

Velike sile, međutim, često znaju da mijenjaju interese i svoje pravce i, kako je rekao, ukoliko se ti pravci promijene, moguće da će se pristup prema Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori promijeniti.

„Niti smo davali povod za pogoršanje odnosa, niti imamo interes da imamo loše odnose sa bilo kim. Jedino imamo interes da sami odlučujemo o sopstvenoj budućnosti. Nadajmo se da će doći vrijeme kad će naši odnosi biti bolji, jer postoje ekonomski interesi. Nastojaćemo da se politički dijalog uspostavi koliko to od nas zavisi, naravno, sada u novoj situaciji, sa svim obavezama članice NATO-a“, poručio je ministar.

Komentarišući navode stručnjaka za Istočnu Evropu i Balkan u vašingtonskom Centru za analizu evropske politike, Januša Bugajskog, da je pokušaj prevrata u Crnoj Gori u oktobru 2016. samo test za nove akcije Rusije na Balkanu, Darmanović je rekao da pretpostavlja da je Bugajski mislio na nastavak političkog djelovanja Rusije u regionu raznim sredstvima.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darko
Gost
Darko

Postovni Gosp. Darmanovicu , Podsjetite Gradjanstvo i o onom sramnom glasanju za Sankcije Srbiji i Crnog Gori od strane Rusije. Da su se samo uzdrzali kao Kina , bilo bi VETO. Mozda bi i ostala Jugoslavija i ne bi bilo mnogo ruznih stvari. Ali nas naod zaboravlja redove za benzin , i osnovne potrebstine. Sjecete li da smo ga placali… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Crnogorci su interesantne biljke. Umišljaju da su neka veličina ( slavna istorija, čojstvo, junaštvo,…) a na vlasti imaju istu garniture ljudi već tri decenije. Doduše, ta garniture se do danas pojavljivala u tri različita i nespojiva oblika ( CG je biljka koja spaja nespojivo i razdvaja nerazdvojivo). Garnitura je došla na krilima Miloševića, bila je rigidno komunsitička da bi brzinom… Više »

Simeon Nepromoč
Gost
Simeon Nepromoč

Kad si već kod istorije i junaštva, evo nečega što će reći o srpskoj tj. tvojoj…
Je li junačka pogibija bila u Jasenovcu i ostalim logorima?

građanka CG
Gost
građanka CG

Darmanoviću, zaslužujete veliko poštovanje. Ovo što čitate od nekih df stručnjaka ne treba da vas tangira jer oni su sebi dali zadatak da unižavaju sve čime se Crna Gora može ponositi. Srećno, samo Vi radite.

bravo
Gost
bravo

Svojoj djeci stanove na Menhetenu, male hidroelektrane, fabrike peleta, dzipove i hotele po primorju. Vasoj djeci magla o “liderima u regionu”, NATO integracijama, nebuloze o ljepotama Crne Gore i borbu protiv zamisljenog neprijatelja na istoku. I tako evo vec 30 godina 🙂 Vrhunsko driblanje; mogu samo da im skinem kapu; svaka cast MAJSTORI !

dagy
Gost
dagy

Odavno ne cuh kako neko vise mlatunja od ove persone,onaj cedem pa ministar,nidje veze sa dpsom i poltronstvom,mada kad sam mu prvi put vidio facu sve mi je bilo jasno.

Kadar
Gost
Kadar

U HN prvi covjek rezima sofer, u PV zavavarivac, u PG ne zna gramatiku ni ovog novog jezika, gdje pravila ne vaze, a ministar spoljni…..sta reci osim, Darmanovic

Stojan
Gost
Stojan

Darmanoviću,Da nije bilo Miloševića ne biste bili ni ti ni tvoj šef Milo tamo gdje ste sada.Vi ste došli na vlast na talasu Miloševićeve”antibirokratske revolucije”pa po onoj narodnoj-“kad Ciganin postane car on prvo ubije svog oca”.

Gospodin
Gost
Gospodin

Darmanović i DPS treba da znaju da bi podjele oko NATO-a bile prevaziđene da je bio raspisan referendum.

građanka CG
Gost
građanka CG

Gospodin

“Darmanović i DPS treba da znaju da bi podjele oko NATO-a bile prevaziđene da je bio raspisan referendum.” DOBRO ZNATE DA TO NIJE ISTINA. ZNAMO VAS MALO BOLJE.

kći patriote
Gost
kći patriote

OD RIJEČI DO RIJEČI TAČNO.

16651650000000$
Gost
16651650000000$

Neznas ti sto je Rusija i podmoskovske večeri

misko
Gost
misko

jos jedan crnogorski diplomata izuzetne inteligencije i kulture.cini me ponosnim sto sam jedan dio mladosti proveo u njegovom drustvu u isto vrijeme i sretan sto je postigao toliko toga u zivotu.

Marko
Gost
Marko

To je nas Makron ! E viva

Ratomir
Gost
Ratomir

Postigao kucu sa bazenom,tri stana dva mercedesa i par miliona eura.zaista je postigao puno

konačno
Gost
konačno

Ratomir, A đe to pročita, Jadomire? No, jedan univerzitetski profesor i diplomata trebalo bi toliko da zaradi, ništa čudno ne bi bilo.

Petar
Gost
Petar

Још један неписмени ДПС бот.

Send this to a friend