Politika

Protjerani Božović i bez diplomatske legitimacije prima platu 4.400 eura

Vladimir Božović

Već godinu i po dana Vladimir Božović iz fotelje u Beogradu prima platu ambasadora Srbije u Crnoj Gori i to u vrijednosti od oko 4.400 eura, piše Nova.rs.

Međutim, kako tvrde crnogorski zvaničnici, tome je došao kraj – Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore vraćene su diplomatske legitimacije Božovića i njegove porodice, što bi trebalo da znači da je Božović i za zvanični Beograd okončao ambasadorsku funkciju.

On je za Novu.rs potvrdio da je vratio diplomatsku legitimaciju, ali navodi da je i dalje ambasador, kao i da prima ambasadorsku platu.

Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović proglašen je personom non-grata 28. novembra 2020. godine i od njega je tada zatraženo da napusti Crnu Goru. Takvu odluku crnogorskih vlasti nije uvažio Beograd, nadajući se da će ona biti promijenjena.

Tako je Božović, iako protjeran, i dalje zvanično obavljao ambasadorsku funkciju i primao platu od 4.403 eura, iako je sve vrijeme sjedio u Beogradu.

Naime, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić naveo je da su njegovom ministarstvu vraćene diplomatske legitimacije protjeranog ambasadora Vladimira Božovića i članova njegove porodice. On je u pisanom odgovoru poslanici Demokratskog fronta Jeleni Božović rekao da to predstavlja i jasan stav Srbije, odnosno da je i za zvanični Beograd Božović okončao funkciju diplomatskog predstavnika Srbije u Crnoj Gori.

Sam Božović u kratkom razgovoru za Nova.rs potvrdio je da je prije mjesec i po dana vratio diplomatsku legitimaciju, a prije godinu poresku karticu.

“To je učinjeno na zahtjev Crne Gore, s obzirom na to da su te legitimacije njihovo vlasništvo. Tim činom smo željeli da pokažemo dobro volju. Taj čin vraćanja legitimacija nema nikakve veze sa funkcijom i statusom ambasadora. Ja i dalje obavljam dužnost ambasadora Srbije u Crnoj Gori i za to kao i svi drugi ambasadori primam platu”, navodi on.

“Signal da će Božović biti smijenjen”

Bivši ambasador Srećko Đukić objašnjava za Nova.rs da diplomatske legitimacije u zemlji prijema diplomatama služe kao zamjena za pasoš.

“Kada završite dužnost, vi vraćate te legitimacije državi prijema. Ovakva odluka Srbije može biti signal da će Božović i zvanično biti smijenjen sa ambasadorske funkcije”, objasnio je Đukić.

Novi ambasador u duhu dobrih odnosa
Status Božovića i izbor novog amabasadora u Crnoj Gori bila je tema današnjeg sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i premijerke Srbije Ane Brnabić.

“Ono što smo razgovarali (sa premijerkom Brnabić) je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore Crne Gore u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije”, rekao je Abazović.

Portal Nova.rs pokušao je danas tim povodom da kontaktira Vladimira Božovića, ali on nije odgovarao na pozive i poruke.

“Božović se miješao u unutrašnje stvari Crne Gore”

Kada je proglašen personom non grata, u zvaničnom obrazloženju navedeno je da je Božović “nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”.

U saopštenju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova bilo je navedeno da se Božović dugo i kontinuirano miješao u unutrašnje stvari i davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

O svom statusu govorio je i sam Božović u februaru prošle godine za Srpski radio iz Čikaga. On je rekao da “nije lako biti prognanik”, te da i i dalje obavlja ambasadorsku funkciju, ali iz Beograda.

“Imam mandat još nešto manje od tri godine i obavljaću tu funkciju sve dok država Srbija bude to od mene tražila”, naveo je Božović, a prenio je tada podgorički portal Borba.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Kao student više je zarađivao ilegalnom prodajom studentskih kreveta sa kancelarijom u st.dom “Lola”. Sad prodaje maglu i mora se priznati da ga građani Srbije dobro plaćaju 😂😂😂

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Crna Goro crnše ne može bit za izdaju još ji plaćaš 4.400 eura a PENZIONERI 190 eura što vole Crnu Goru

Tayo
Gost
Tayo

Ugrožen tip skroz. Neoravda, operisano sve.

Bambi
Gost
Bambi

Ovakvi za pare izdaju, Sve.

Darija
Gost
Darija

Izgleda da ti i Vučić sprema šut pasoš.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

I otac mu javno glasa i pokazuje da ima dvojno državljanstvo i nikom ništa!

Nik
Gost
Nik

A na ovu vijest nema komentara. To što neko prima 4000 eura, 10 puta više od minimalne u CG, to je nebitno. Nego samo rokajmo oko temeljnog ugovora i crkvi? …

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Kakve veze ima minimalna plata u Crnoj Gori sa platom ambasadora Srbije?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Bolje ti ne troši te pare ,doći će vrijeme kad ćeš mprat sve to da vratiš.

LKJ
Gost
LKJ

Zar nije ozbiljna patologija roditi se u jednoj zemlji, pa u istoj toj zemlji biti ambasador tuđe zemlji, i na kraju slaviti godinu nestanka zemlje u kojoj si se rodio.

Parilo
Gost
Parilo

Sve za pare.

Send this to a friend