Politika

Prva zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije: Potvrda prijateljstva i veza naših država i naroda

Zajednička sjednica Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije, koja je jutros počela jutros u Skadru potvrda je prijateljska dviju država i neraskidivih veza naroda, rekao je premijer Duško Marković na početku sjednice.

<<<Rama: Ne postoji ništa što možemo da zamjerimo jedni drugima, mogli bismo samo da ureknemo<<<

“Činjenica da je ovo zapravo i prva sjednica koju Vlada Crna Gora organizuje sa nekom drugom zemljom jasno potvrđuje naše prijateljstvo, neraskidive veze između naših naroda i odlučnost da nastavimo da njegujujemo dobrosusjedske odnose. I to što se događa u Skadru, sa toliko značenja i istorije i potencijala koji dijelimo je pravi simbol odnosa između Crne Gore i Albanije. A od prošle godine, mi smo i saveznici u okviru NATO, što je još jedan kvalitet naših odnosa”,  rekao je Marković.

On je naglasio da je prioritet i Crne Gore i Albanije članstvo u Evropskoj uniji i čestitao Albaniji na odluci EU o početku pregovora.

“U tom cilju, želio bih da potvrdim spremnost Crne Gore da i u narednom periodu bude podrška u ostvarivanju zajedničkih integracionih ciljeva i prenosi svoja iskustva. Za šest godina, koliko smo u procesu pregovora za članstvo, Crna Gora je otvorila 31 pregovaračko poglavlje, dok smo dva privremeno zatvorili. To je statistika, ali iza koje stoji dosta rada i nakon koje predstoji još više rada. Ono što mogu zaključiti iz ovog perioda za nama je da smo uporedo sa ispunjavanjem obaveza ujedno jačali i unapređivali svoje kapacitete, što je i jedna od najvećih vrijednosti ovog procesa, i što će imati rekao bih dugoročne pozitivne efekte”,  rekao je crnogorski premijer.

On je iskazao spremnost naše zemlje za tješnju saradnju sa Republikom Albanijom podsjetivši da je Crna Gora veoma posvećena regionalnoj saradnji.

“Ovdje bih posebno izdvojio saradnju zemalja regiona u okviru Berlinskog procesa. Raduje nas što ova inicijativa, koju je pokrenula Njemačka u cilju razvoja regiona i kvalitetnijeg napredovanja zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji, u velikoj mjeri ostaje fokusirana na konkretnu pomoć našim zemljama u realizaciji ključnih projekata u saobraćaju i energetici, koji će doprinjeti pojedinačnom i ukupnom razvoju regiona. Dužni smo da iskoristimo ovu razvojnu priliku, uklopljenu u širi evropski kontekst i trajno pozicioniramo naše zemlje na glavne evropske infrastrukturne pravce. Jer naši građani zaslužuju bolje od prevaziđenih balkanskih prečica i stranputica”, dodao je on.

Prema njegovim riječima pored saradnje u okviru regionalnih projekata, posebno je važno razvijati saradnju i na nivou dvije države.

“Crna Gora i Albanija imaju odlične odnose, i brojne mogućnosti za njihovo dalje jačanje. Kontinuirana i kvalitetna komunikacija organa dvije države rezultiraće današnjim potpisivanjem nekoliko sporazuma, kao i dogovorima o intenziviranju saradnje gdje je to neophodno i korisno, kao što je to u borbi protiv prekograničnog kriminala i masovnog prelaska migranata, korišćenju fondova EU za modernizaciju graničnih prelaza, oblasti javne uprave, obrazovanju, nauci, turizmu i drugo”,  kazao je Marković.

On je istakao da Crna Gora i Albanija imaju velike potencijale za dalji razvoj međusobnih odnose čemu će posebno doprinijeti sporazumi koji će danas biti potpisani.

Marković je posebno istakao značaj manjina za međusobnu saradnju Crne Gore i Albanije.

“Kao posebnu temu za kraj, radi njenog značaja, želim da potenciram bogatstvo koje postoji između naših zemalja a to su naši narodi koji žive u jednoj i drugoj zemlji, kao manjinski narodi a ustvari želim da kažem građani – Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci u Albaniji – koji su jedna od najznačajnijih spona dvije zemlje. Albanci u Crnoj Gori su građani koji doprinose napretku zemlje, aktivni učesnici i promoteri ostvarivanja državnih strateških prioriteta, faktor stabilnosti i gradnje bolje budućnosti zemlje. Kao što su Crnogorci u Albaniji građani koji doprinose njenom napretku i društvenom i političkom životu čuvajući svoj indentitet i tradiciju. Svakako uvijek se može težiti boljem i napori naših vlada treba da i dalje budu usmjereni ka ostvarivanju garantovanih prava manjinskih naroda u skladu sa međunarodnim standardima”, zaključio je Marković.

41 Komentara na "Prva zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije: Potvrda prijateljstva i veza naših država i naroda"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend