Politika

Pukovnik Duda u oproštajnoj posjeti: Crna Gora može i ubuduće da računa na podršku Francuske

Izaslanik odbrane Francuske, pukovnik Fabris Duda boravio je 21. jula u oproštajnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore, te poručio da Crna Gora može i ubuduće da računa na podršku Francuske.

Duda se tom prilikom sastao sa ministarkom odbrane Oliverom Injac, koja je pohvalila njegov sveukupni rad i doprinos jačanju i razvijanju odbrambene saradnje Crne Gore i Francuske, kroz brojne projekte i aktivnosti zasnovane na prijateljskim odnosima i zajedničkim interesima.

Injac je takođe izrazila zadovoljstvo zbog uspješne saradnje mornarica i vazduhoplovstava dvije zemlje, kao i zahvalnost za podršku koju Francuska pruža Crnoj Gori u okviru učešća u međunarodnim misijama.

Pukovnik Duda je, osvrćući se na svoj angažman izaslanika odbrane akreditovanog u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi, izrazio zadovoljstvo zbog uspješne saradnje ministarstava i oružanih snaga Crne Gore i Francuske u brojnim domenima, koja je dodatno ojačana punopravnim članstvom Crne Gore u Alijansi.

Dodao je da očekuje da će se saradnja u oblasti odbrane razvijati i unapređivati i tokom mandata njegovog nasljednika, ističući da Crna Gora može i ubuduće da računa na podršku Francuske na polju reformi sveukupnog sistema odbrane, kao i na putu ostvarivanja svog prioritetnog spoljnopolitičkog cilja, članstva u Evropskoj uniji.

Duda se prilikom oproštajne posjete Ministarstvu odbrane Crne Gore sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, general-majorom Rajkom Pešićem, koji se francuskom izaslaniku odbrane posebno zahvalio na posvećenom angažovanju u pogledu podrške koju Francuska pruža Vojsci Crne Gore u okviru učešća u međunarodnim misijama, kao i na predanom radu na realizaciji aktivnosti predviđenih godišnjim planovima bilateralne saradnje dvije zemlje.

Izaslanik odbrane Francuske se sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Milutinom Đurovićem.

Đurović je izrazio zadovoljstvo saradnjom oružanih snaga Francuske i Crne Gore, kroz realizaciju brojnih aktivnosti definisanih bilateralnim planovima saradnje.

Takođe, poželio je puno uspjeha pukovniku Dudi na novoj dužnosti i zahvalio se na dosadašnjoj saradnji.

Obje strane su istakle uvjerenje da će se razvoj odbrambene saradnje nastaviti i u narednom periodu, čemu će doprinijeti i planirano potpisivanje Sporazuma o saradnji u domenu odbrane između Vlada Francuske i Crne Gore.

Duda se sastao i sa v.d. generalnog direktora Obavještajno bezbjednosnog direktorata, potpukovnikom Todorom Goranovićem.

Send this to a friend