Politika

PZP je euroskeptična stranka, uklonjen dio o članstvu u NATO

Medojević

Novi programski dokument Pokreta za promjene pod nazivom „Prvo Crna Gora“, koji je usvojen na kongresu te partije 22. marta ove godine, značajno je revidirao program te stranke iz 2006. godine jer je doveo u pitanje potrebu članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, dok je dio o članstvu u NATO potpuno izbačen iz stranačkog programa, piše Pobjeda.

U programu PZP iz 2006. godine članstvo u EU i NATO su definisani kao ključni spoljnopolitički prioriteti te stranke.

Novim stranačkim programom PzP se definisao kao euroskeptična stranka, a briselska administracija nazvana „nedoličnom za ostvarivanje velike ideje ujedinjenja evropskog kontinenta” i često podređena „interesima globalnih bankarskih fašista i korporacija”.

“Pokret za promjene smatra da se evropska Crna Gora stvara u Crnoj Gori, a ne u Briselu ili pojedinim državama članicama Evropske unije. To prije svega zbog činjenice da se Evropska unija nalazi u dubokoj krizi, da je sadašnja stvarnost Evropske unije u raskoraku sa osnivačkim aktima, strateškim ugovorima i ciljevima, da je princip zajednice istih vrijednosti zamijenio geostrateški interes, da je briselska administracija po mnogo čemu postala nedolična velike ideje”, navodi se u novom stranačkom programu stranke Nebojše Medojevića. 

U dokumentu se i tvrdi da „nažalost, što smo formalno bliži članstvu u Evropskoj uniji, sve smo dalji od evropskih standarda i kriterijuma iz Kopenhangena“.

“Na sastanku Evropskog savjeta u Kopenhagenu u junu 1993. godine, čelnici država i vlada Evropske unije definisali su tri kriterijuma koje države kandidati moraju ispuniti prije sticanja punopravnog članstva. To su: politički kriterijumi stabilnost institucija koje osiguravaju demokratiju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i prihvatanje političkih ciljeva Unije. Zatim ekonomski kriterijumi postojanje efikasne tržišne ekonomije, kao i sposobnost tržišnih subjekata da se nose s konkurentskim pritiscima i tržišnim zakonitostima unutar Unije i pravni kriterijumi sposobnost i obaveza usvajanja cjelokupne pravne tekovine Evropske unije i prihvatanje ciljeva političke, ekonomske i monetarne unije”, podsjeća su u programu.

U dokumentu se navodi da, imajući u vidu stvarno stanje u zemlji danas i projektovane kriterijume iz Kopenhagena iz 1993. godine, Pokret za promjene sa žaljenjem konstatuje da je proces usvajanja standarda Evropske unije u Crnoj Gori neuspješan.

Takođe, PzP ocjenjuje da je potrebno napraviti kritičku distancu prema birokratama iz Evropske komisije i da ne treba prihvatati političke odluke date u formi naredbi, kao ni instrukcije koje nijesu u skladu sa vitalnim interesima građana i države Crne Gore.

“Posebno kada se radi o interesima globalnih bankarskih fašista i korporacija, koji se često nameću zemljama članicama i kandidatima kao zajednička politika Evropske unije. Pokret za promjene snažno podržava jačanje pokreta širom Evrope koji vraćaju dostojanstvo i značaj suvereniteta, i nacionalnog i kulturnog identiteta država. Interes Crne Gore mora biti na prvom mjestu”, zaključuje se u novom programskom dokumentu PZP-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Analiza
Gost
Analiza

Pzp je prosto pokazao svoje lice bez maske. Nije to nikakva promjena politike, nego su shvatili da su pročitani, pa dako se ogrebu o rusku kasu.

Trinaesti jul
Gost
Trinaesti jul

Medojevićeva stranka ne postoji, ovo je šaka poslanika s liste Mandićevog i Amfilohijevog DF.

Beti B.
Gost
Beti B.

Anfi je na svim stranama. Zavisno od potrebe.

Danko
Gost
Danko

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Pa ovo samo kod nas ima!!! Oni se zovu demokrate, oni crnogorska , ovi mijenjaju statut a niko od njih ne izadje fino, nazove se cetnicka stranka, napravi pakt sa radikalima itd… Sve nesto jade i kriju se … Zamisli kakve su to stranke koje su gore od Seselja i njegovih. E sad pazi ovo: zasto rade ove fore… Više »

Šerijat
Gost
Šerijat

Ma isti ste ka Nebojša Čović, i on je isto ovako mjenjao ubjeđenja. Sljedeći na redu su Demokrate Crne Gore da se izjasne na čiju su stranu, iako javno izigravaju neutralce.

Dukljan
Gost
Dukljan

Sve tačno.
Biće onih kojimce da kritikuju ovo po navici,jer piše PZP. Neka orocitaju tekst jos jednom,zanemarivsi,ako im smeta,ko piše.
Sve tačno do zadnjeg slova

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Pa da!Pokret za pranje para gleda da se omrsi zadnji put e su ga utulili a i idejni vodja je na dobrom putu da pasa na duze u spuz…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovo samo kod nas ima: da se partija lijevog centra prekonoć konvertuje u kozervativnu partiju! Dojuče imali zvijezde EU na partijskom amblemu- sad su protiv EU! No, zbog para se sve može. Medo konzervativac i vjernik, ali ne kaže koje crkve. Od milošte ću ga zvati Medo Konzerva; zbog konzervativnosti, jasno…

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Medo multipraktik,kafanski kvazi.politikolog…bice medo sto god oces samo ga plati…..

Goga
Gost
Goga

Sve što je realizovano to je pocrtano. Nezavisnost, sad nijesu za to, NATO, sad njesu za to…kameleon partija.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Postali ste privjesak vojvodine nove srpske. Steta a stvarno steta sta su napravili od jedne, mozda i najperspektivnije stranke koja se pojavila u CG.

z d
Gost
z d

Sledeći korak PZP-a je da se proglasi partijom koja je za VELIKU SRBIJU.

Gulozeca
Gost
Gulozeca

PZP je partija koja je preoblikovana u jednu malu srpsku demokratiju. I jedino može opstati sa svojom maticom koju vodi Mandić.

Sova
Gost
Sova

Mandić bar priznaje za koga radi. Medu su usta puna suverenosti i nezavisnosti, a ostvaruje interese druge države na štetu Crne Gore.

Send this to a friend