Politika

PZP podnio Skupštini Predlog o otvaranju Parlaramentarne istrage u vezi sa operacijama oko Srebrenice

Skupština Crne Gore

Pokret za promjene podnio je Skupštini Predlog odluke o otvaranju Parlaramentarne istrage i formiranja Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa snabdijevanjem gorivom, municijom i drugoj materijalno-tehničkoj, vojnoj i logističkoj podršci Vojsci Republike Srpske u operacijama oko Srebrencice, u vremenu od avgusta 1994. do novembra 1995. godine, za vrijeme sankcija koje je SRJ uvela Republici Srpskoj.

Kako su pojasnili, Predlog odluke su uputili kako bi ga svi zainteresovani poslanici potpisali, jer je za pokretanje Parlamentarne istrage potreban potpis 27 poslanika.

Navode da su razlozi otvaranja Parlamentarne istrage i obrazovanje Odbora sadržani u činjenici da je u javnosti prisutna sumnja da je rad nadležnih organa u operacijama Vojske Republike Srpske, bio usmjeren na kršenje sankcija koje su nadležni organi SRJ uveli protiv Republike Srpske, i direktno pomaganje vojnih operacija koje su, između ostalog, rezultirale masakrom nad više hiljada nenaoružanih civila u Srebrenici.

Kako se navodi, Predlog odluke će u Skupštini obrazložiti poslanik Nebojša Medojević.

Send this to a friend