Politika

Rabrenović: Crna Gora je odustala od pridruživanja Evropskoj uniji?

Jovo Rabrenović

Potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore Jovo Rabrenović kazao je da je postalo potpuno jasno da Vlada Crne Gore kao izvršna vlast i Skupština Crne Gore kao zakonodavna vlast, opstruiraju priključenje Crne Gore porodici najrazvijenih zemalja svijeta i njeno članstvo u EU. Kako je naveo Rabrenović dokaza je bezbroj, te da stoga ne treba gubiti vrijeme na njihovo nabrajanje jer to ne bi donijelo korekciju povučenih poteza od strane navedenih vlasti.

U prilog tome Rabrenović ističe činjenicu da Skupština Crne Gore ne samo da ne usvaja nego čak i ne razmatra materijale koji su u njenoj nadležnosti, već ih potpuno očigledno odbacuje i preskače.

“Da li je po srijedi samo nesnalaženje skupštinske većine i njenih stručnih tijela ili stvarna namjera da se izbjegne usvajanje izvještaja koje su prethodna vlada i ministarstva usvojili nije teško pretpostaviti, jer je sigurno jasno da je u pitanju očigledna i neskrivena namjera da se po cijenu nepoštovanja zakona izbjegne čak i indirektna podrška nečemu što su oni prošli radili kvalitetno i u skladu sa evropskim principima”, poručuje Rabrenović.

Rabrenović je pitao predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i premijera Zdravka Krivokapića iz kojeg razloga ne poštuju određene članove Zakona o zaštiti potrošača, te zbog čega nije usvojen izvještaj o realizaciji Nacionalnog programa zaštite potrošača za 2019. godinu.

“Postavljamo jasno pitanje predsjedniku skupštine Bečiću ali i predsjedniku vlade u tehničkom mandatu Krivokapiću zašto ne poštujete članove 154 i 155 Zakona o zaštiti potrošača i ne usvajate godišnji izvještaj o realizaciji Nacionalnog programa zaštite potrošača za 2019. godinu koji je ušao u Skupstinu Crne Gore još u februaru 2020. i prošao odbore a onda na volšeban način nestao iz skupštinske procedure. Pitamo i glavnu pregovaračicu Kordić da li je pratila realizaciju obaveza za pojedina poglavlja u ovom slučaju PP28 i da li je informisana da je neusvajanjem pomenutog izvještaja napravljena šteta za pregovarački proces i privremeno tehničnko zatvaranje PP28”, pita Rabrebrenović.

On opominje da zbog političkih interesa pojedinaca ne smije biti ugrožena evropska budućnost države.

“Sa zakonom se nije igrati i poštovati ga kad vam odgovara a nepoštovati kad vam se učini da vam nije po volji i da su vaši politički interesi važniji od evropske budućnosti države. Osim ukoliko se vodite maksimom država to ste vi. Usvajanje odnosno razmatranje godišnjeg izvještaja o realizaciji Nacionalnog programa zaštite potrošača za 2019. godinu na plenumu skupstine Crne Gore je vaša zakonska obaveza i ne možete selektivno poštovati zakone i obaveze jer uvodite državu u bezakonje i dajete povod da i sami građani odlučuju kada hoće a kada neće poštovati zakone”, zaključuje Rabrenović.

Send this to a friend