Politika

Radar za nadzor vazdušnog saobraćaja biće smješten na brdu Vrsuta kod Bara

foto Bar info

Agencija za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) iz Beograda zakupiće lokaciju kod brda Vrsuta, u blizini Bara, na kojoj će biti izgrađen novi radar za nadzor i kontrolu vazdušnog saobraćaja nad Crnom Gorom, za šta će Ministarstvu odbrane mjesečno plaćati 22.000 eura.

To predstavlja prvi korak ka izgradnji radarskog sistema, koji će, kako je najavljeno, biti završen do 2020. godine.

Ministarstvo odbrane Crne Gore i Agencija za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore raskinuće ranije potpisani ugovor o zajedničkim razvojnim i istraživačkim projektima iz 2017. godine kako bi se sredstva predviđena za njegovu realizaciju preusmjerila za realizaciju ugovora o dugoročnom zakupu lokacije Vrsuta, na kojoj će biti izgrađen radar. To se navodi u informaciji o raskidu ugovora koju je objavila Vlada.

Time će se ugovor, koji suštinski nije primjenjivan, zamijeniti konkretnim dokumentom, kojim će se za radarski položaj dobiti novac.

“Raskidom ugovora o zajedničkim razvojnim i istraživačkim projektima broj 8037412/137 od 6. marta 2017. godine stvaraju se uslovi za zaključenje ugovora o dugoročnom zakupu lokacije Vrsuta, čijom realizacijom se ostvaruju značajni benefiti za Ministarstvo odbrane, jer bi prihodi ostvareni od izdavanja u dugoročni zakup u iznosu od 22.000 eura na mjesečnom nivou predstavljali prihode ovog ministarstva, koji bi se koristili za modernizaciju i razvojne projekte Vojske Crne Gore”, navodi se u dokumentima Vlade.

SMATSA je ranije od Ministarstva odbrane tražila da joj zemljište ustupi radi postavljanja radarskog sistema kojim bi se, uz postojeći na lokaciji Srpska gora u Podgorici, pokrio čitav vazdušni prostor Crne Gore i dio Jadranskog mora.

Crna Gora se, prema ranijim navodima, članstvom u NATO obavezala da za potrebe kontrole svog neba kupi vojni radar do 2020. godine, čija je vrijednost do 20 miliona eura, a koji će biti lociran na brdu Vrsuta kod Bara.

Vojni analitičar Aleksandar Radić podsjeća da je planirani rok za izgradnju radarskog položaja Vrsuta, nabavku i postavljanje radara i početak njegovog rada 2020. godina.

“To se odnosi na plan modernizacije jedine srpsko-crnogorske ustanove Agencije za kontrolu letjenja poznate po engleskoj skraćenici SMATSA. To je sekundarni radar za kontrolu vazdušnog prostora koji će biti uvezan sa vojnim Vazduhoplovnim operativnim centrom na aerodromu Golubovci. Predviđeno je da se radarska slika prosljeđuje sa civilnog radara Vojsci Crne Gore i NATO-ovom integrisanom sistemu protivvazdušne i protivraketne odbrane”, objasnio je Radić za Pobjedu.

Radić pojašnjava i da je nezavisan plan, od postavljanja radara, SMATSA i nabavka jednog osmatračkog radara za vojne namjene, koja je predviđena i treba da bude realizovana.

“Glavno pitanje je, prirodno, novac jer za to je predviđeno dvadesetak miliona eura koje treba izdvojiti. Nabavka radara za Vrsutu je dio šireg programa modernizacije SMATSA “teškog” 45 miliona eura, u koji je uključena i gradnja radarskog položaja Besna kobila na jugu Srbije i nabavka radara za taj položaj”, dodao je Radić.

Nakon što radar na Vrsuti bude postavljen, Radić napominje da će u upotrebi biti oba radara.

“Vrsuta je novi potencijal, a nastaviće sa radom terminalni radar na položaju Srpska gora, koji je do sada bio jedini senzor za osmatranje vazdušnog prostora Crne Gore i za civilne i za vojne namjene”, zaključuje Radić.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dali
Gost
dali

PA OVI NAŠI REKOŠE DA ĆE KONTROLU NEBA OBAVLJATI NATO I DA SPAVAMO MIRNO KAD ONO PRVO MORAMO KUPITI RADAR 22 MILIONA PA ŠTO ĆE ONDA NATO DA RADI I VJEROVATNO OD NJIH GA KUPUJEMO .PA IMA LI SATELITA KOJI ISTO MOGU OBAVLJATI ,MOŽDA SE NE RAZUMIJEM ALI ČEMU SAD OVO .NA PLANINI ,NA MORU ,NEBO ,SVE UZEŠE TAČNIJE SVE… Više »

Vlado Dapčević
Gost
Vlado Dapčević

Vrsuta brdo visine 1200m.. ovakva vam je svaka informacija

Balkanboj
Gost
Balkanboj

Je li realno, civilna firma ce placati zakup a postavice SVOJ radar koji ce koristiti vojska i nato.??

Bar
Gost
Bar

Moze li se planinarit posle ovoga, ako ne moze, stidite se, ako moze opet se stidite

Sova
Gost
Sova

Skroz si u pravu. Nidje na svijetu vojska ne postavlja radare na vrhovima brda. Zavuku ga, fino, u rupu, i onda planinari mogu da idu dje god oće. Već su zauzeli Srsku goru koja ima ogroman planinarski potencijal. Zauzimanje Vrsute je zločin kakav niko nije dosad uradio. To je planinocid. Sad planinara više neće biti. Realno, gdje mladi planinar može… Više »

Send this to a friend