Politika

Radić: NATO ne gradi svoju bazu već samo pomaže Albaniji

Aleksandar Radić

Trenutna albanska vojna infrastruktura ne odgovara savremenim potrebama Alijanse i Tirana pokušava da pridobije NATO za finansiranje dijela njihovih potreba, zbog čegaje u javnosti stvorena pogrešna teza da u Albaniji NATO gradi svoju vazduhoplovnu bazu, ocijenio je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić.

“Ako NATO pomogne da Albanija ili, recimo, sjutra Crna Gora, sredi neku bazu, to nije NATO baza, već je to albanska ili crnogorska, i tu mogu doći vojne jedinice na vježbu, ali nema ambicije da neko od država stalno bude prisutan u tim bazama, kao što je to, recimo, slučaj sa misijom KFOR na Kosovu ili misijom Odlučna podrška u Avganistanu”, pojasnio je Radić.

Albanski premijer Edi Rama najavio je prekjuče da će NATO investirati više od 50 miliona eura za modernizaciju vazdušne baze u mjestu Kučova.

Sjevernoatlantski savjet je odobrio odluku da se izgradi prva vazduhoplovna baza na Zapadnom Balkanu u Albaniji. Od sredstava Sjevernoatlantskog saveza i u partnerstvu sa Vladom Republike Albanije, NATO će investirati više od 50 miliona eura, samo za prvu fazu projekta modernizacije vazduhoplovne baze u mjestu Kučova naveo je Rama na svom nalogu na Fejsbuku. Dodao je da će Kučova, takođe, služiti kao nacionalna baza za albanske vazduhoplovne snage ocijenivši da ova strateška investicija NATO-a u Albaniji predstavlja novi standard za oružane snage Albanije.

Radić, komentarišući najavu Rame, kaže da Albanija želi da ojača svoje nacionalne odbrambene kapacitete, a nemaju novca i mogućnosti.

“Tehnika koju su kupovali prethodnih godina uglavnom stoji, leti se jako malo, obuka je dosta ograničena i uglavnom usredsređena na one sastave koji su deklarisani i koji mogu da se upotrijebe u multinacionalnim operacijama. Albanija želi da oživi svoje snage i jedan veliki problem je infrastruktura koja je naslijeđena iz vremena Hladnog rata i koja je rađena u vrijeme kad su bili oslonjeni na spoljašnje saveznike. Zato Albanija pokušava da pridobije NATO da finansira dio njihovih potreba i tu će nastati zamjena teza jer će svi u regionu da prenesu kako NATO gradi bazu u Albaniji. Ali to nijesu NATO baze, već ih Albanija stavlja na raspolaganje NATO-u”, kazao je Radić.

Naglašava da u ovom trenutku nema nagovještaja da bilo ko u NATO-u ima ambiciju da u tim bazama drži svoje svoje snage već, dodaje on, saveznici imaju obavezu da pomažu manje razvijene članice. Dodaje da je veliko pitanje da li će Albanci zaista dobiti podršku za izgradnju ove baze.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend