Politika

Radić: Pomoć NATO-a CG u vanrednim situacijama od velike važnosti

Aleksandar Radić

Crna Gora kroz članstvo u NATO može da obezbijedi pomoć zemalja Alijanse u svim vanrednim situacijama, kao što se pokazalo ovog puta kada su požari u pitanju. Međutim, veoma je važno da aktivno djeluje u tom pravcu, odnosno efikasno pozove pomoć. Važnaje kvalitetna procjena rizika, ali i preliminarni kontakti sa onima koji mogu da pruže pomoć kaže za Pobjedu Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Crna Gora je uputila prošle sedmice zahtjev za pomoć Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u u gašenju požara koji su prijetili da „progutaju” čak čitava naselja na Primorju i u kojima je izgorjelo i nekoliko porodičnih kuća.

Našoj državi pritekli su u pomoć Bugarska, koja je poslala helikopter MI 17, kapaciteta 2.000 litara vode, zatim Ukrajina, sa protivpožarnim avionom AN 32P, kapaciteta 8.000 litara vode, a iz Švajcarske je stigao višenamjenski helikopter „super puma“, čiji kapacitet je 2.000 litara vode.

Crnoj Gori stigla je pomoć i iz Izraela poslat je transportni avion marke „super herkules” 130J i ratnog vazduhoplovstva sa protivpožarnom opremom. Hrvatska je, takođe, poslala svoje kanadere. Zahvaljujući pomoći zemalja sa kojima smo partneri, vatrena stihija je stavljena pod kontrolu.

Radić kaže da je potrebno prije svega organizovati efikasan mehanizam pozivanja, odnosno prepoznavanja problema pa onda pozivanja podrške.

“Može inicijativa da dođe i putem ambasada do tih zemalja, ali za bezbjednost zemlje kao što je Crna Gora mnogo je važno da se preduzima aktivna uloga, odnosno da uvijek ona šalje signal na bilateralniom nivou zemljama šireg regiona, ne samo Zapadnog Balkana, kao i kroz mehanizme koji postoje u NATO i EU. Morate aktivno djelovati da bi ste obezbijedili podršku kada vam zatreba”, istakao je Radić.

Prema njegovim riječima, veliki je značaj preliminarnih kontakata sa zemljama koje bi mogle da pruže pomoć.

“Bitno je da se bude u pripravnosti i pravovremeno pošalje poziv u pomoć. Crna Gora ima ograničene resurse, jer je mala zemlja. Ne može se očekivati, bez obzira na rizik od požara, da ona finansira i jedinicu protivpožarnih aviona, jer bi trošak eksploatacije tih aviona bio izuzetno visok. Zato Crna Gora mora da se oslanja na pomoć zemalja dobre namjere sa kojima ima razvijene prijateljske i partnerske odnose. NATO je veoma pouzdan mehanizam u tom pogledu, a kroz članstvo u NATO može da se obezbijedi podrška drugih zemlja. Postoje mehanizmi u Alijansi koji su predviđeni za to”, rekao je Radić.

Gradnja povjerenja

On kaže da se „ne radi samo o članstvu u NATO savezu, nego i o gradnji povjerenja sa zemljama koje mogu da priskoče u pomoć i koje imaju resurse koje mogu da stave na raspolaganje”.

“Neke zemlje od kojih je Crna Gora i ranije, kada nije bila članica NATO, dobijala podršku, pružaće joj tu pomoć i ubuduće. NATO je još jedna karika u mozaiku, još jedna cigla u izgradnji mehanizma podrške na koju bi Crna Gora mogla da se osloni. Ali, potrebno je prije svega organizovati efikasan mehanizam pozivanja. Nažalost, često se dešava, i to svuda iskustva pokazuju, da u našem regionu najčešće pomoć stiže kada je glavni problem prošao. To je ono što svaka država mora da uradi da izradi kvalitetnu procjenu rizika”, dodao je Radić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MNE
Gost
MNE

NATO je uradijo pravu stvar! NATO zna,CG je jedino Dobro uradila sto smo postali Dijo NATOa!

Borkoo
Gost
Borkoo

Šta priča ovaj kralj? Pomoć nam nije pružio NATO nego države koje nijesu članice ni NATO ni EU, a to su Ukrajina, Švajcarska i Izrael. NATO NAS JE OSTAVIO DA IZGORIMO!

Send this to a friend