Politika

Radna grupa može da unaprijedi izborne zakone

Nikola Gegaj

Crnoj Gori je potrebna sveobuhvatna debata o pitanju izbornog zakonodavstva kako bismo zajedno radili na njegovom unapređenju, saopštio je u intervjuu za Dan funkcioner Demokratske partije socijalista DPS Nikola Gegaj. On je rekao kako vjeruje da će se radna skupštinska grupa, čije je osnivanje najavljeno, baviti svim pitanjima koja se tiču izbornog zakonodavstva.

“Vjerujem da će se radna grupa baviti svim pitanjima koja se tiču izbornog zakonodavstva. Ne treba zaboraviti da je dio pitanja otvoren kroz primjedbe posmatrača OEBS/ODIHR, ali i da je uoči predsjedničkih izbora on i riješen. Radna grupa je bila veoma transparentna. Dakle, ono što ja znam je da su u ovaj proces bili uključeni svi relevantni subjekti vezano za izborno zakonodavstvo. Poziv je bio upućen svima, ali je opozicija odbila učešće. Poseban kvalitet u radu radne grupe dale su nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom kroz svoje predloge i sugestije. Mislim da je u Crnoj Gori potrebna sveobuhvatna debata o pitanju izbornog zakonodavstva kako bismo zajedno radili na njegovom unapređenju”, naglasio je Gegaj.

Na pitanje ima li razloga da prijevremeni parlamentarni izbori budu održani naredne godine Gegaj je odgovorio da ne postoji nijedan razlog da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora naredne godine.

“Naredni parlamentarni izbori će biti održani u redovnom terminu, na jesen 2020. godine. Uostalom, ne vidim ni da je opozicija posebno zainteresovana da se oni ranije dese, sem jednog dijela opozicije koji traži izbore, ali mi se čini da i oni potajno Boga mole da se oni ne dese prije 2020. godine jer bi doživjeli još jedan u nizu političkih debakala, kao i na prethodnim predsjedničkim i lokainim izborima. Uostalom, mogu reći da su rezultati poslednjih izbora održanih u ovoj godini pokazali da je Crna Gora stalno na evropskom i evroatlantskom putu i da će u novim okolnostima potpune političke stabilnosti društva Vlada Crne Gore raditi, u kontinuitetu, na ispunjenju ekonomske agende i da ima apsolutno povjerenje građana”, istakao je Gegaj.

Komentarišući položaj Albanaca u Crnoj Gori danas Gegaj je kazao da su podjela u DPS-u 1997. godine i pobjeda progresivnih i demokratskih snaga predvođenih Milom Đukanovićem donijeli su boljitak za sve građane Crne Gore, pa i za Albance.

“Vlast u Crnoj Gori u kontinutetu vodi računa o poštovanju univerzalnih principa iz oblasti ljudskih prava i građanskih sloboda, a posebno u dijelu manjinskih prava. Naime, Crna Gora je u svom Ustavu nezavisne države prepoznala Albance kao narod, a njihov jezik kao službeni jezik i normirala je njihova prava. U institucije sistema danas su inkorporirani mladi školovani Albanci i naš položaj je i u tom aspektu mnogo bolji nego ranijih godina”, smatra on.

Prema njegovim riječima veoma je pozitivno da Vlada Crne Gore ima snažnu podršku i od nekoliko nacionalnih partija i koalicija Albanaca što je takođe pokazatelj da vlast u Crnoj Gori predvođena DPS-om vodi ispravnu politiku prema svim građanima Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, partijsku ili drugu pripadnost.

“Dakle, evidentni su učinci vlasti u pravcu da se prava Albanaca i drugih manjinskih naroda podignu na najviši nivo koji Evropa prepoznaje kroz svoje standarde. Ali, naravno da uvijek ima prostora za unapređivanje prava i Albanaca i svih građana Crne Gore”, rekao je Gegaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
A, nu, čoče
Gost
A, nu, čoče

Nećete vi dopuštit ništa što bi ve moglo koštat vlasti. Sad ste postali vlastiti zarobljenici, jer ste se uvalili u toliki kriminal, da šćeli ne šćeli morate čuvat vlast pod svaku cijenu, kako biste što duže odgodili put u Spuž.

Insufisienser
Gost
Insufisienser

Jel ovo onaj sa exkurzije?

Send this to a friend