Politika

Radna grupa potrebna za kvalitetniji izborni ambijent

Boris Mugoša (Foto: Portal rtcg)

Funkcioner Socijaldemokrata Crne Gore Boris Mugoša kazao je u intervjuu za Dan da su međunarodni posmatrači i eksperati kroz brojne izvještaje ukazali na pozitivne aspekte našeg izbornog zakonodavstva, ali i na oblasti koje u narednom periodu treba unapređivati u cilju kreiranja kvalitetnijeg izbornog ambijenta.

“Od opozicionih ocjena koje, logično, imaju izraženu dozu subjektivnosti, svakako su relevantnije ocjene međunarodnih posmatrača i eksperata, koji su nam kroz brojne izvještaje ukazali na pozitivne aspekte našeg izbornog zakonodavstva, api i na oblasti koje u narednom periodu treba unapređivati u cilju kreiranja kvalitetnijeg izbornog ambijenta. Nadam se da će svi učesnici kroz rad radne grupe koja bi trebalo da bude formirana tokom jesenjeg zasjedanja pažnju fokusirati upravo na te oblasti, za koje smo i sami svjesni da otvaraju prostor za dalja poboljšanja”, rekao je Mugoša.

Odgovarajući na pitanje da li je DPS ispunio sve što je nakon izbora 2016. godine obećao partnerima u vlasti Mugošaje istakao da se tealizacija postizbornog koalicionog sporazuma SD i DPS-a ostvaruje  zadovoljavajućom dinamikom i uglavnom u skladu sa zajednički definisanim prioritetima u funkcionisanju vlasti.

“Činjenica je da se određeni segmenti našeg izbornog programa “Dosljedno za Crnu Goru, nova radna mjesta, pravedno i solidarno društvo i više šansi za mlade” ostvaruju i postaju sastavni dio razvojnih politika Vlade. Tu prevashodno mislim na kreiranje posebnog fonda za talentovane učenike i studente, besplatne osnovne i master studije na državnom univerzitetu za preko 3500 studenata, suštinsku realizaciju koncepta dualnog obrazovanja, formiranje garantnog fonda, koji će značajno pomoći mladima i ženama u biznisu, vraćanje značaja sporta u obrazovnom procesu, efikasniju politiku u oblasti koncesija, uključujući i osnivanje privrednog društva u državnom vlasništvu koje će gazdovati šumama i dr”, kazao je on.

Mugoša je komentariso optužbe opozicije da SD svoju snagu crpi iz partijsko-političkog zapošljavanja i nepotizma-

“Na gotovo identičnu konstataciju dao sam komentar u parlamentu kolegi iz opozicije. Sve takve i slične tvrdnje demantuje činjenica da je podrška Socijaldemokratama od parlamentarnih izbora održanih krajem 2016. do danas dvostruko uvećana i da već sada imamo podršku oko 25 hiljada birača u Crnoj Gori. Osim toga, u protekle tri godine, od našeg osnivanja do danas, održani su parlamentarni izbori i 25 lokalnih izbora. Na svim tim izbornim utakmicama smo ostvarili parlamentarni status. Jedina smo partija koja ima odbornike u svakom lokalnom parlamentu u Crnoj Gori, a koja uz to bilježi konstantan rast podrške birača, pri čemu ne treba zaboraviti činjenicu da smo samostalno nastupili na 80 odsto izbornih utakmica”, naglasioje on.

Na pitanje mogu li koncesije za aerodrome da izazovu ozbiljne pukotine u savezu na vlasti Mugoša je odgovorio da je pitanje dalje valorizacije aerodroma od strateškog državnog značaja, i kao takvo je važnije od političkih partija.

“Stoga svi relevantni društveni akteri pažnju treba da usmjere na traženje optimalnog modela. Stav Socijaldemokrata je jasan i nije se mijenjao, a to je da suština svakog modela mora biti da aerodromi i dalje budu jedna od ključnih državnih karika u kreiranju Crne Gore kao turističke i biznis destinacije”, zaključio je on.

Send this to a friend