Politika

Radončić: Pokušaj ekstremizovanja crnogorske nacije ima za cilj spriječavanje ulaska Crne Gore u EU

Šeki Radončić/ foto: Gradski portal

Napadi srpskih ekstremista nakon proslave 13. jula u Nikšiću ukazuju na kontinuirano djelovanje ekstremističkih i nacionalističkih grupacija u Crnoj Gori, koje imaju za cilj da spriječe članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kazali su sagovornici emisije „Hej Sloveni“ Gradske radio-televizije.

Ističu da takve organizacije, koje djeluju kao paradržave, pokušavaju da prikažu Crnogorce kao divljačku naciju i da sruše državu Crnu Goru.

Incidenti nakon proslave Dana državnosti u Nikišiću su nastavak događaja iz 2015. godine, kada je pokušan tihi državni udar, ističe novinar i publicista Šeki Radončić.

Godinu kasnije, podsjeća, pokušan je otvoreni državni udar u režiji ruskih agenata i pristalica Srpske pravoslavne crkve i Demokratskog fronta, sa ciljem, kako naglašava Radončić, da se ubije tadašnji premijer Milo Đukanović i spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

“Od 2016. do danas imamo kontinuitet i slijedeći plan: da se spriječi Crna Gora da uđe u Evropsku uniju, tako što će se prikazati nesigurnom zemljom gdje se biju plemena, gdje ne vlada zakon, zemljom kojom vlada korupcija. Dakle, to je samo nastavak, da se pokuša spriječiti ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, i da se širom otvore vrata za Otvoreni Balkan, gdje će dominirati Srbija i velike države koje će pojesti multietničku Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru”, smatra Radončić.

Pokušaji da se Crnogorci kao nacija ekstremizuju i radikalizuju, dakle, nijesu iznenađujući, dodaje Radončić, jer je cilj da se oni predstave kao divljaci kojima nije mjesto u Evropskoj uniji.

Ljubomir Filipović/ foto: Gradski portal

Sa Radončićem je saglasan i analitičar  CdM-a Ljubomir Filipović, koji smatra da korijeni kripto-klerikalnih i velikosrpskih nacionalističkih organizacija sežu i do stotinu godina unazad. Dodaje da je interesantno da takve organizacije, kao što su pravoslavna bratstva, koje imaju paradržavni status kada je riječ o Srbiji, ne postoje u Srbiji, ali postoje u Crnoj Gori.

“Kao šlag na tortu, dolazi 13. jul, i Abazovićevi partneri iz DF-a u liku Marka Kovačevića, koji priprema cijelu situaciju, šalje polu-sublimisane poruke u kojima govori „mi znamo ko smo“, pozivajući te ekstremiste, podižući moral, slično kao što je to Tramp činio 6. januara u Americi. Mislim da je vrijeme da konačno naučimo da komuniciramo ko su ekstremisti u Crnoj Gori, kako su organizovani, i da nađemo nekog istraživačkog novinara koji će se pozabaviti ekstremizmom i grupacijama koje koriste gospodin Abazović, posredno, i neposredno gospodin Aleksandar Vučić, da u Crnoj Gori stvore nestabilnost kako bi usporili naš evropski put”, kazao je Filipović.

Darko Šuković/ foto: Gradski portal

Priča o crnogorskom nacionalizmu je samo davanje alibija pokušaju rušenja Crne Gore i zatiranja crnogorske nacije, smatra novinar i urednik Antene M Darko Šuković.

Ističe da se ne smije zanemariti uloga Crkve Srbije, koja zloupotrebljava ljude, kako kaže, najproblematičnijeg karaktera.

“Pogledajte ko daje izjave o tome šta se dešavalo u ime Tvrdošana. Raspitajte se ko su ti ljudi. Pogledajte kako svako malo u policijskim izvještajima – uhapšeni zbog ubistva, preprodaje droge, i tako dalje – vidite lica iz prvih redova litija. Dakle, oni su vrlo namjerno, s umišljajem, od vrhunskog autora cijeloga projekta, kao upotrebljivi za te stvari, instrumentalizovani”, ocjenjuje Šuković.

Smatra da su događaji u Nikšiću odraz stanja u kojem je trenutno Crna Gora.

“Incident nakon proslave 13. jula će se vratiti kao bumerang onima koji su mislili da, njegovim izazivanjem, mogu da nahrane opasnu, prilično stupidnu i razorivu tezu o dva nacionalizma u Crnoj Gori”, poručuje Šuković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boris
Gost
Boris

Zakasnili,jos korak-dva i eto nas u Eu,!!!Svi planovi srbije i ostalih mutikaša padoše u vodu! Idemoooo💪💪💚💚❤❤❤

Sara
Gost
Sara

U svemu navedenom jako im pomaze premijer i njegovi ministri

Send this to a friend