Politika

Radončić: SPC je zapalila velikosrpski fitilj i želi da izazove rat u Crnoj Gori

Novinar i publicista Šeki Radončić kazao je u intervjuu za Radio Sarajevo da na crnogorskim ulicama danas gledamo nastavak velikosrpske agresije na Crnu Goru.

Radiosarajevo: Gospodine Radončić, kako vidite posljednja dešavanja u Crnoj Gori? Nakon zatišja uslijed pandemije koronavirusa, ponovo imamo nemire, ali i pozive na ” spremanje uniformi” kako to radi opozicionar i četnički vojvoda Andrija Mandić… Šta zapravo gledamo ovih dana na ulicama crnogorskih gradova?

RADONČIĆ: Na crnogorskim ulicama danas gledamo nastavak velikosrpske agresije na Crnu Goru. Kada ovo kažem, ne vraćam se na 1918. godinu, već na 24. juli 2018. godine kada je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, izjavio da je “u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima gore nego u NDH”. Što će reći da su se Srbima ljudska i vjerska prava više poštovala u NDH, pod koljačem Antom Pavelićem, nego u Crnoj Gori, pod Milom Đukanovićem, koga tako ugroženi Srbi horski svakodnevno pljuju, čereče i stavljaju na njihov krst srama.

Tako da ja 24. juli 2018. godine uzimam kao dan kada su SPC i njen patrijarh Irinej i zvanično zapalili velikosrpski fitilj u Crnoj Gori, baš kao i njihovi prethodnici devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. S jasnim ciljem da u Crnoj Gori eksplodira bure baruta i dođe do građanskog rata, koji bi rezultirao nestankom Crne Gore.

Radiosarajevo: Premijer Crne Gore kaže da je njegova država napadnuta?

RADONČIĆ: Apsolutno sam saglasan s takvom konstatacijom premijera Duška Markovića. Crna Gora jeste napadnuta, i to spolja i iznutra, i to sa ciljem, da se ne lažemo, da se u Crnoj Gori izazove građanski rat, koji bi rezultirao nestankom Crnogoraca, kao nacije. Tako bi, u konačnici, Srbija i Rusija izašle na (toplo) more i kompenziralo bi se izgubljeno Kosovo. I što je takođe bitno: tako bi se pokazalo kako ulazak u NATO nije nikakva zaštita za članice tog saveza.

Radiosarajevo: Marko Vešović je posljednja događanja u Crnoj Gori nazvao Amfilohijevom ‘balvan-revolicijom’, koliko je to blizu onome što već sedmicama i mjesecima možemo pratiti?

RADONČIĆ: Marko Vešović je apsolutno u pravu, jer mnogo bolje vidi iz Sarajeva ono što mnogi ne vide u samoj  Crnoj Gori. Podsjećam, Vešović je s maloljetnom kćerkom i suprugom preživio četvorogodišnju velikosrpsku agresiju na BiH i granatiranje Sarajeva.

A Karadžić je, podsjećam, izigravajući žrtvu i zaštitnika ugroženog srpstva, zapalio ratni fitilj u BiH, mnogo manje zapaljivom izjavom od Irinejeve, kada je, 1991. godine, u Skupštini BiH izjavio: “Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje!”.

Ako ovu izjavu uporedimo sa Irinejevom i Mandićevim pozivom da se obuku uniforme, vidimo koliko su ozbiljne namjere da Crnogorci usred svoje Crne Gore prođu kao muslimani u Bosni. U ovom napadu na Crnu Goru, glavna meta su, da ne bude nikakve zabune, oni koji se izjašnjavaju ili osjećaju kao Crnogorci.

Radiosarajevo: Do koje mjere su u najnovije “dešavanje naroda” uključeni Srbija i Rusija, konkretno režim Aleksandra Vučića i zvanična Moskva?

RADONČIĆ: Zvanični Beograd i Moskva su u aktuelna dešavanja u Crnoj Gori uključeni maksimalno koliko mogu biti uključeni s obzirom na činjenicu da svaki napad na Crnu Goru znači i napad na NATO. I da Crna Gora nije ravnopravna članica NATO u njoj bi se već brojale mrtve glave. Izvinjavam se na iskrenosti.

Radiosarajevo: Do koje granice ovo može ići? Prema nekim i obavještajnim procjenama nije isključena mogućnost pokušaja instaliranja “Republike Srpske” i u Crnoj Gori? Po oprobanim metodama Putinovih “hibridnih ratova” kakve smo viđali, recimo, na Krimu… 

RADONČIĆ: Nažalost, nije isključena takva mogućnost čak i najcrnje prognoze kada na jednu malu državu, kao što je Crna Gora, udare dvije sile kakve su Rusija i njen politički i ratni satelit Srbija. Njihovu užasnu destruktivnu moć već su osjetili, prije svega, njihovi susjedi. Od Gruzije, Moldavije, Ukrajine…, pa do, kada je Srbija u pitanju, Hrvatske, BiH i Kosova.

Radiosarajevo: Vi ste svojevremeno kazali da je na sceni tiho etničko čišćenje Bošnjaka na sjeveru Crne Gore. Jesu li Bošnjaci kolateralna žrtva ovog sukoba, i jesu li zbog toga česte islamofobne poruke česte na litijama?

RADONČIĆ: Glavna meta napada SPS-a i velikosrpskih partija u Crnoj Gori su, podvlačim, Crnogorci. Kreatorima ovog zlokobnog scenarija, cilj je da prije svega urnišu Crnogorce, koje  ne priznaju kao naciju i smatraju ih običnim stanovništvom, kao i Bošnjaci, koji nemaju šta da traže u velikosrpskoj Crnoj Gori. I obrnuto: ako se Crna Gora očisti od Bošnjaka, Crnogorci i građanske stranke postaju manjina. A ako velikosrbi dođu na vlast u Crnoj Gori, i jedni i drugi će zbilja uživati u Mandićevoj novoj demokratiji. Kao Srbi u NDH.

Radiosarajevo: Svjedoci smo pokušaja ‘litijaša’ da iz bh. entiteta RS pređu u Crnu Goru. Koja je uloga vlasti ovog entiteta i Milorada Dodika konkretno u događaje u Crnoj Gori, te kolika je opasnost prelijevanja događaja na Bosnu i Hercegovinu?

RADONČIĆ: Mislim da ne postoji ozbiljnija mogućnost prelivanja događanja litija iz Crne Gore u BiH, iz prostog razloga što su i Beograd i Moskva, i Srpska pravoslavna crkve, već stavili šapu na etnički očišćenu Republiku Srpsku, od Bošnjaka, Crnogoraca i Hrvata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rondom
Gost
Rondom

Mislim da je dps(vlada) poranila sa zakonom o crkvi. Logicno je kada je drzava dobila nezavisnost da onda ima svoj jezik(moze i da ga pisu hrvati samo da se zove crnogorski) logicno je takodje da imamo svoju crvku(crnogorsku) ali opet trebali su na tome da sacekaju barem jos 20god.

Zoran
Gost
Zoran

Sto ne formiraste Crnogorsku katolicku crkvu?

Vulje
Gost
Vulje

Bravo Šeki!
Kao i uvijek pogadjaš pravo u centar, tematizuješ prave probleme u Crnoj Gori ne ustuknuvši ni od koga. Samo nastavi tako.

21. MAJ 2006
Gost
21. MAJ 2006

Oce Srbi da nadoknade gubitak Kosova pa jos izlaskom na more… Usred pandemije Irinej porucuje Mandicu da nastave borbu. Nece proci!!!!!!!!

Smolo
Gost
Smolo

Citam komentare I primjecujem kolika je naivnost Crnogoraca koji vjeruju da do krvoprolica ne moze doci.Dovoljan je samo jedan incident u uzvreloj pol. situaciji da sve eksplodira.Sve ostalo poslije odvijat ce se prema scenariju koji j vec viden na Balkanu.

Dijamant
Gost
Dijamant

Šeki, ne damo svetinje!

ROKO
Gost
ROKO

Hahaha…bas si dijamant
Neobrusena avetinjo

Pa Ja
Gost
Pa Ja

Ostavimo nesuglasice braco Crnogorci, Bošnjaci Albanci Hrvati i svi ostali… Pustite se napadanja trenutne vlasti i pojedinca… Daj sad da odbranimo CG od NeoSrpskih I Neo Ruskih napada pa ćemo lako poslije ko ce vladat mirnom i slobodnom CG… Ne pravimo gluposti jer to oni hoće, da iskoriste naše nezadovoljstvo prema trenutnoj vlasti da bi oni preuzeli vlast i krstili… Više »

Hrvat
Gost
Hrvat

Samo izbaci nas Hrvate iz toga molim te. Hrvati su jedini narod u bivšoj Jugoslaviji koji nije bio protiv bivanja u Saveznim Republikama nakon raspada, već naprotiv, glasali smo za njihovu nezavisnost (Slovenija, BiH, Crna Gora), a danas nas se želi izjednačiti sa onima koji nisu htjeli živjeti ni u jednoj od tih zemalja, pa čak smatram da nisu htjeli… Više »

Optimista
Gost
Optimista

Ajde putuj, koga ti i tvoj brat zanimate!

Djole
Gost
Djole

Ne moze se od male Crne Gore praviti velja srbija . Naziv velikosrbski je vazio za granice Karlovac-Krlobag -Virovitica, toga vise nema ,a od tad je izgubljeno i Kosovo.

ashabad
Gost
ashabad

Ej seki seki tako ti alaha

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Śedi, dvojka si…

Butragenjo
Gost
Butragenjo

No pasaran! Nece nista biti,jer znaju dobro da ce zapoceti jos jedan poraz u nizu…spremna je cg da sacuva drzavnost…70% stanovnistva ipak bi zivote dalo za ovu zemlju ..plus jos neki koji ce pomoci ..zna se ko…Zivjela CRNA GORA

oganj
Gost
oganj

Ej seki seki tako ti alaha …hahahhahah

Delboj
Gost
Delboj

To da iza svega stoji Rusija koja bi da izadje na Jadran ne vidi samo onaj koji nece to da vidi. To je previse ocigledno. I njih ne interesuje puno hoce li biti bratoubilackog rata. Ovo ce biti globalni geopolitki sukob. Ovakvu kampanju koja traje vec 5, 6 mjeseci sasvim sigurno niko u Crnoj Gori i Srbiji nije mogao da… Više »

Cicko
Gost
Cicko

Sve je upravo tako kako ste naveli gosp. Radoncicu. Mi gradjani smo uznemireni , ali vjerujemo da nece ici tako daleko da izazovu vece nerede po nasoj Crnoj Gori. Ako ne odustanu, ni mi necemo sjediti doma. Branicemo nasu Crnu Goru.

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Samo botovi koriste tu terminologiju, nasa cg, nasu cg, nasoj cg….. ! Bot je najtuznija pojava naseg doba, tuznija i od tuge !

draška
Gost
draška

Mi građani …ostali, kako god, mislimo da država previše pažnje i ustupaka daje ovima koji halabuču. Misle li da naše strpljenje nema granice. Treba svakoga postaviti na svoje mjesto, na lijepi način, normalno.Zato postoji vlast i ustavna načela. A njihovi predstavnici u Skupštini CG koji primaju dobre plate,iz džepova SVIH građana Crne Gore, a uzimaju ih i kad bojkotuju rad,… Više »

Support
Gost
Support

Šeki, Asim, Safet i ini bi mogli da se uzdrže od komentarisanja ovih pojava. Svaka njihova riječ je dvaput teža od Miloševe i Petrove. Mišljenje je kao gluteus, svako ga ima, ali to ne znači da treba svima i da se pokazuje.

marko
Gost
marko

Nece to proci u Crnoj Gori. Mnogo teze je bilo devedesetih , sad je druga prica ..samo lagano.

Radosav
Gost
Radosav

Sto cini Seki🤣🤣🤣🤣🤣

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Na izborima ih moramo potuć,glasajući za dps,jer to je sada jedina realna solucija,i da pokopamo tu bolesnu mitomaniju u crnoj gori za navijek,i pravac moderna evropa.

Support
Gost
Support

Oni to i oće, da ti glasaš dps da bi bili vječita opozicija jer znaju da ne znaju đe su šuplji, a ne da vode državu.

Srbo
Gost
Srbo

haha odkud sad ti ? brat drzi primorje i neka na tome ostane,pušti nas,znamo naš put

Bajica Bodin
Gost
Bajica Bodin

Lako je tebi Seki, ti imas rezervu, Bosnu, ali sto cemo mi koji imamo samo Crnu Goru?
A nekad su nam pradjedovi bili braca….
No ne ” pali” ti narod ovdje, jer smo mi braca ko god se kako osjecao…
U pamet se braco Crnogorci…

Rossonero7
Gost
Rossonero7

Nemamo mi Bosnjaci rezervnu drzavu,u to te uvjeravam.Nasa zajednicka zemlja je Crna Gora!Mi drugu domovinu nemamo.To sto se izjasnjavamo kao Bosnjaci,to veze nema sa Bosnom.Mi zivimo i umiremo u Crnoj Gori,kao nasi ocevi,djedovi,pradjedovi i td.Nas Bosnjake su odprilike prije 100 godina nasilno:tjerali,pokusavali da pokrstavaju,ugnjetavali i ratove vodili protiv nas sa ciljem danse izjasnimo ko Srbi ili da napustimo svoja ognjista,tj.svoju… Više »

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Tacno tako svakom gradjaninu ove zemlje treba da su jasne tvoje rijeci.

Vasiljevic
Gost
Vasiljevic

Da te pitam, sto se izjasnjavate kao bosnjaci? Ovo je samo pitanje. Ja inace mislim da bi se mi u Crnu Goru sve mogli dogovorit samo kad bi se kompletna politicka scena promijenila, i pozicija i opozicija, kad bi dosli tu neki potpuno drugi, mladji ljudi jer nas ovi unistise s podjelama a mi ka ovce slijepo slusamo sto nam… Više »

Pa Ja
Gost
Pa Ja

Sta ti je Šeki loše rekao drug. Ne zaboravi ako i dodje do rata ko ce se drugi boriti nego Bošnjaci i Crnogorci zajedno, sta misliš da Bošnjaci neće zajedno sa CG braniti CG i svoje domove.. Uvijek su ih branili, pogledaj istoriju, kažem ti, Bošnjaci i CG su bili i ostali braća, bar na ovim prostorima nikad nije smetao… Više »

Miko
Gost
Miko

Kakva zamjena teza i neznanje jednoh novinara ,osim ako stvarno namjerno laže .Kako se riječ agresija okako izgovara i etiketira .

ND123
Gost
ND123

Godinama unazad uvećavanim zarobljavanjem države, zloupotrebom vlasti i taktikom strahovlade, Milo Đukanović je odveo državu ispod crte, navodi Fridom haus

Pa Ja
Gost
Pa Ja

Zašto uvijek morate da slušate nekoga sa strane, (ko ima suprotne interese) da ti muti pamet kako ti je tebi bolje ili gore kod kuće… Vi koji ne poštujete Mila(mada mene taj čovjek lično ne zanima ali je predsjednik i tačka) nećete nikad poštivati nibikog drugog… Jer rodoljubstvo se ne mjeri napadanjem pojedinca a ono vodi u propast cijele države…… Više »

Eki
Gost
Eki

Spc je udarna pesnica velikosrpskog projekta,ne kazu dzabe,prvo idu popovi a onda topovi

d.b.
Gost
d.b.

Da li to znači da mi građani koji nećemo da pucamo u tom ratu na Crnogorce, Srbe, Bosnjake, Albance, Hrvate, treba polako da idemo iz CG? Neozbiljno i jednako politici koju zagovara Mandić i njegovi talibani.

Piksi
Gost
Piksi

Crnogorci nece nestati ,neka je jasno svima.Probali su iTurci i Srbi pa nas ima jos dovoljno da pokazemo koliko smo iako mali dovoljno veliki.Na koju ce stranu biti polovina Mandica, nisu svi izrodi kao Andrija.

Sasa
Gost
Sasa

GRadoncicu Sve ti potpisujem sve si u pravu.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Kapa dolje gospodine Radoncicu, odavno nisam procitala iskrenije i realnije misljenje, od rijeci do rijeci potpisujem svaku Vasu rijec…!!!

mikac678
Gost
mikac678

Kaže Šeki

Glava
Gost
Glava

Seki najjaci crnogorac

Izzy
Gost
Izzy

Kakvu plejadu likova vi nalazite, što je ovo? Ako Šeki Radončić treba da nam komentariše vjerska pitanja, onda smo stvarno zaribali žestoko!

Kole
Gost
Kole

Tako je radoncicu svaka ti je na mjestu ,svaka cast! Bi oni nego ne smiju ,na nato ,da udare
znaju da bi ugasili

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Neka šeki, zar je i fitilj velikosrpski.Bogami, toga se treba sjetiti.

Roni
Gost
Roni

Ovo je bas relevantan sagovornik.

ajjjjaj
Gost
ajjjjaj

nebitan lik neka se bavi svojom drzavom,ovo je mijesanje je li tako dpsovci?

Oki
Gost
Oki

Svi bi vi voleli da se zarati u crnoj gori ali taj film gledat necete…ovo je saka huligana….narkomana…nisu crnogorci glupi ko bosanci ..kosovari i ostali
….

logika
Gost
logika

iz Crne Gore prica Bosni o Srbiji, wtf??

TITOVO DOBA
Gost
TITOVO DOBA

PREDIZBORNA KAMPANJA
Valjda si evo 30 god naucio kako se biju oko stolice

Dam
Gost
Dam

Učite od ljudi koji imaju iskustvo sa Spc-om

Hogar
Gost
Hogar

ovaj profiter je “prijatelj” crne gore, blago nama sa njim

DOLINA BOGOVA
Gost
DOLINA BOGOVA

POSTOJACE CRNA GORA, DOK JE LOVCENA I DURMITORA, DOK JE MORA POD BAROM I KOTOROM, DOK JE SUNCA I DOK JE GRAHOVCA, NE DAMO TE CRNA GORO!!!

SINDON58
Gost
SINDON58

DOLINA BOGOVA, DA SE VRACA NASA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA VAZNO JE. KAKO CE CRNOGORSKI VLAST CE PRISTAT I DA LI CE CPC VRACAT I KAD CE

Ponosan na🇲🇪
Gost
Ponosan na🇲🇪

Bravoo.Svaka na mjestu 🙌

Gile
Gost
Gile

Ko tebe pita kako ce pravoslavni narod u Crnoj Gori medjusobno urediti pitanje crkve? Osim ako si rijesio da se restartujes..

prch
Gost
prch

Nema ovo veze sa crkvenim pitanjima, znas to to odlicno.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Idi na Kosovo pa tamo rešavaj. No ne smijete priviret tamo budaletine.

Send this to a friend