Politika

Radončić: SPC uvijek bila udarna igla srpskog sveta i svega što se dešavalo devedesetih

Šeki Radončić

Potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Podgorici izazvalo je burne reakcije. Najglasnije je odjeknula inicijativa DPS-a, SDP-a, SD-a i DUA za izglasavanje nepovjerenja Vladi, uz obrazloženje da je jučerašnjim pitanjem izgubila legitimitet. Tim povodom je zakazana i vanredna sjednica Parlamenta za 19. avgust. Novinar i publicista Šeki Radončić je za Dnevnik 3 FTV-a kazao kako je Abazović ovim Crnu Goru isporučio i Srbiji i Rusiji na tacni te da je udario na temeljne vrijednosti Crne Gore.

“Na SPC je prebacio preko 50 kvadratnih kilometara zemlje, brojne crkve i manastire, kulturna dobra, istoriju i kulturni identitet Crnogoraca. To je pokušaj asimiliranja Crnogoraca pravoslavne vjere – u Srbe. To je paljenje novog fitilja za nove podjele u Crnoj Gori”, kazao je on.

Radončić je istakao i kako je Crna Gora danas – Crna Gora u dva rova. Kako je naveo, u jednom su crnogorski suverenisti, a u drugom pripadnici ‘srpskog svijeta’ i ‘Otvorenog Balkana’.

“Dritan Abazović je proizvod Aleksandra Vučića i Rusije. Vidjeli smo put kojim ide Dritan Abazović, u Srebrenici kada je pred hiljadama mezara, bez stida i emocije, govorio o genocidu počinjenom nad ljudima – a ne Bošnjacima i da ga nijesu počinile vojske već politike. Osim Dritana Abazovića, takvo nešto bi mogli izgovoriti samo Ratko Mladić i Radovan Karadžić”, naveo je Radončić.

On je dalje kazao da Abazović nastavlja politiku degradacije Crne Gore, nepriznavanja genocida.

“To je kontinuitet i on je instrument u rukama Beograda. On nije ni Sejdo Bajramović, ni Rahman Morina, ni Nemanja Kusturica – već je to sve troje“, ističe Radončić.

Što se tiče Abazovićeve smjene, a podnosioci zahtjeva imaju 36 od 41 potrebne ruke, Radončić smatra da će se toj inicijativi pridružiti manjinske stranke.

“Tu dolazimo do broja 40. Treba još jedan poslanik, a Demokratska stranka je jako nezadovoljna Abazovićem. Mislim da je ovo početak kraja Dritana Abazovića”, kazao je on.

Radončić je mišljenja da će u Crnoj Gori biti bunta i protesta.

“Mi u Crnoj Gori, kao i u BiH, znamo da je SPC uvijek bila udarna igla ‘srpskog svijeta’ i svega onog što se dešavalo devdesetih – i genocida i strašnih zločina”, naveo je Radončić.

Za to što je patrijarh bez kontrole i najave ušao u Crnu Goru – Radončić kaže da je Porfirije nevaspitan čovjek.

“Ne dolazi se u tuđu kuću, a da se ne najavi. Ne dolazi se u tuđu kuću, a da se ne pita ima li bujruma. Iza brda se valja pokušaj da se BiH i Crna Gora rasparčaju, da dođe do novog, kontrolisanog sukoba ili rata. To je očigledno. To Milorad Dodik ne krije, to Aleksandar Vučić ne krije, to Rusija ne krije – da se BiH podijeli na dva ili tri dijela. Iz Tirane stižu aspiracije na neke crnogorske teritorije, Srbija kidiše na sjever i jug – i oni to ne kriju”, upozorio je na kraju Radončić i još jednom naglasio da je SPC ideolog tog razbijanja, a da će međunarodni faktor – koji ne vodi baš mnogo računa ni o BiH ni o Crnoj Gori – spriječiti eskalaciju, prije svega zbog sebe, jer iz svega je, tvrdi, Rusija i pokušaj destabilizacije EU-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gusinje
Gost
Gusinje

I devedesetih a i 1941-45 bili na strani zlocina i fasista

Simeon
Gost
Simeon

Otvoreni Balkan je ideja SAD-a i EU..gospodine..pitaj Eskobara!!!

Simeon
Gost
Simeon

Ne ne..u jednom rovu su slobodni građani a u drugom ekstremni nacionalisti svih boja!

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Od crkve srbije se sve najgore moze ocekivati,to je gresna organizovana grupa.

roki
Gost
roki

Sve istina

Mr.dr
Gost
Mr.dr

Ovo je neka nova Crna Goran.

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

TO NIJE crkva ovi popovi su sektasi cetnici TO smece od popova pod HITNO TREBA Da se iscera IZ cg ako se zeli mir ?

Send this to a friend