Politika

Radulović: Abazoviću je Brisel okrenuo leđa

Momčilo Radulović/ foto: Gradski portal

Brisel više nema povjerenja u premijera Dritana Abazovića i neshvatljivo da se bavi pitanjima koja dijle društvo dijele, kaže Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta. On je u “Pressingu” na Gradskoj ocijenio da Abazović nije iskoristio istorijsku priliku i približio Crnu Goru Evropskoj uniji, već radio sve suprotno.

Iznevjerena su očekivanja Brisela od nove Vlade da će se držati evropskih integracija, odnosno reformi u oblasti pravosuđa, vladavini prava, da će pokazati rezutate u borbi protiv organizovanog kriminala, raditi na izbornim zakonima, kaže Radulović. Umjesto toga premijer je u pravi plan stavio ugovor sa Crkvom Srbije, odnosno pitanja koja stavraju duboke podjele.

“Zbog čega to radi premijer i u kakvim je odnosima sa Aleksandrom Vučićem, zaista ne znamo. Ali agenda Aleksandra Vučića i zvanične Srbije je usporavanje Crne Gore u procesu evropskih integracija. Premijer je to ostvario. Dakle, on je usporio Crnu Goru”, smatra Radulović.

Zbog toga što je radio suprotno od onog što je obećao, evropski partenri su premijeru, kaže Radulović, okrenuli leđa.

“Ono što ja imam priliku da čujem od diplomatskih predstavnika je sasvim jasna poruka da više nema njihovo povjerenje. Mislim da će to rezultirati i na političkom nivou. Zasigurno da je pred nama pad Vlade, u ovom ili onom obliku. Da li će doći do prekompozicije ili raspisivanja novih izbora, to ćemo da vidimo. Ali, svakako u ovom modalitetu, Vlada teško da može da opstane”, kazao je Radulović.

Abazović nije jedini u kojeg je Brisel izgubio povjerenje. Komesar za proširenje Oliver Varhelji odavno djeluje kao lobista Vučića, napominje Radulović.

“Iznose se tvrdnje sa veoma relevantnih mjesta o tome da se izvještaji za Srbiju rade tako da se gotovo sve negativne ocjene sklanjaju. Ista stvar je i za koncept Otvorenog Balkana. Gospodin Varhelji jedini je u Evropskoj komisiji, i jedini od lidera u EU, koji promoviše taj koncept”, ističe Radulović.

U pozadini svega su, prvenstveno, veliki poslovni interesi, a udio ima i mađarski premijer Viktor Orban, koji je veoma blizak Vučiću. Radulović napominje da je dio evropskih parlamentaraca u zvaničnom dokumnetu osudio djelovanje Olivera Varheljija na Balkanu, pogotovo u Bosni i Hercegovni.

“Taj čovjek je otvoreno radio na promociji stavova i interesa Dodika i Republike Srpske, a na štetu same BiH i njenog procesa evropskih integracija. To je, dakle, do sada nezapamćena praksa”, dodaje Radulović.

Govoreći o zasijedanju Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, prvi put održanom van Evropske unije, Radulović kaže da je to što su mnogi ministri vanjskih poslova otkazali dolazak u Podgoricu značilo i, kako je rekao, diplomatski šamar Vladi jer je skrenula sa evropskog kursa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesna nije pošl
Gost
Vesna nije pošl

Neke ptice nikad ne polete. Građanski pokret Ura.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dritanu je i ogledalo okrenulo leđa

Podgoricanka
Gost
Podgoricanka

Bravo Momo!

Send this to a friend