Politika

Radulović-Ajnhorst: Crna Gora u potpunosti usaglašava pozicije sa politikama EU

Đorđe Radulović, ministar vanjskih poslova

Crna Gora u potpunosti usaglašava svoje pozicije sa politikama Evropske unije i to je potvrda njene privrženosti i posvećenosti evropskom putu, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom današnjeg telefonskog razgovora sa direktorkom za Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajnhorst.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni dosadašnju podršku Evropske unije u kontekstu naših aspiracija, imajući u vidu da članstvo u evropskoj porodici ostaje naš ključni vanjskopolitički prioritet.

Ministar je naglasio i da Vlada u potpunosti razumije da poglavlja 23 i 24 predstavljaju kamen temeljac sveukupnog društvenog razvoja i demokratskog kapaciteta društva, te stoga s posebnom pažnjom i senzitivnošću pristupa svim pitanjima koja se tiču legislativnog okvira u ovoj oblasti.

“On je takođe podsjetio da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju u pregovorima upravo kao jasan signal evropskim partnerima da smo u potpunosti spremni da preduzmemo sve napore kako bismo na kvalitetan način finalizovali proces pregovora”, naglašavaju u Ministarstvu.

Govoreći o ozbiljnosti epidemiološke situacije u zemlji, Radulović je zahvalio na konzistentnoj pomoći EU u donacijama, istakavši da je EU još jednom potvrdila da je pravi prijatelj Zapadnog Balkana.

Kako je naglasio, pomoć u obezbjeđivanju određenog broja doza vakcina od strane EU u što skorijem periodu bilo bi od izuzetnog značaja za prevazilaženje posljedica izazvanih COVID-19 pandemijom.

Ajnhorst je čestitala Raduloviću stupanje na dužnost, naglasivši da Zapadni Balkan ostaje u fokusu evropske vanjskopolitičke agende.

“Kako je poručila, EU cijeni Crnu Goru kao državu koja najviše odmakla u integracionom procesu, saglasivši se sa sagovornikom da su vladavina prava, nezavisnost sudstva i borba protiv korupcije kamen temeljac društvenog progresa”, ističu u Ministarstvu.

Izrazivši zabrinutost zbog izostanka konsultacija i dijaloga sa evropskim partnerima oko najavljenih promjena Zakona o tužilaštvu, izrazila je nadu da će Crna Gora nastaviti započete reformske procese u cilju što skorijeg članstva u EU.

“Sagovornici su takođe razgovarali o aktuelnim dešavanjima u zemlji, kao i u regionu i EU. Dogovoren je nastavak intenzivne komunikacije po svim ključnim pitanjima kao i organizacija uzajamnih posjeta kada se budu stekli potrebni uslovi imajući u vidu pandemiju COVID-19”, zaključuju u Ministarstvu vanjskih poslova.

Send this to a friend