Politika

Radulović: Crna Gora želi da resetuje odnose sa Srbijom, nadam se da će Đukanović prekinuti opstrukciju

Đorđe Radulović

Novi ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović je za prvu posjetu svog mandata izabrao Njemačku. Uoči susreta s njemačkim kolegom Haikom Masom dao je intervju za DW, u kome navodi da Crna Gora želi da resetuje odnose sa Srbijom.

Zbog čega ste kao prvu zemlju koju ćete posjetiti u svojstvu ministra spoljnih poslova izabrali baš Njemačku?

Đorđe Radulović: Mislim da postoje mnogi razlozi zbog kojih bi Njemačka trebalo za svakog novog ministra spoljnih poslova neke zemlje zapadnog Balkana da bude zemlja koju prvu posjećuje. To je zemlja koja snažno podupire procese proširenja Evropske unije. Kod svakog talasa proširenja do sada, Njemačka je odigrala ulogu promotera novih članica. Zato, uprkos pandemiji, nisam razmišljao ni trenutka kada sam dobio poziv njemačkog ministra spoljnih poslova Haika Masa.

Posjetom Njemačkoj mislim da šaljem i jasan signal u kojem smjeru želimo da ide naša zemlja, a to je naravno punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Ovo je i prilika da se zahvalimo Njemačkoj na podršci koju nam pruža na putu u Evropsku uniju, ali i na podršci novoj crnogorskoj vladi u njenom nastojanju sprovođenja reformi.

No moram da napomenem da je moj plan u dogledno vrijeme, s obzirom na to da su naš glavni spoljnopolitički cilj evropske integracije, da posjetim i druge ključne zemlje Evropske unije.

Da li tokom razgovora s ministrom Masom očekujete neka neugodna pitanja koje se tiču najnovijeg razvoja događaja u Crnoj Gori?

Đorđe Radulović: Vjerujem da se nalazimo u sred procesa koji nije baš svakidašnji. Crna Gora je nakon trideset godina promijenila vlast, možda bi se moglo reći i nakon 70 godina. Ova vlada je na vlasti tek nekih četiri-pet nedjelja i mislim da smo za ovo kratko vrijeme uradili mnogo. Ako smo i mogli da uradimo nešto bolje i drugačije, ova vlada ima demokratskih kapaciteta da sasluša sve one koji žele da doprinesu poboljšanju. A ministar Mas, kao predstavnik zemlje prijatelja i partnera, pa mogu reći i uzora, više je nego pozvan da uputi sve sugestije i kritike na tom planu.

Mislite li da će neslaganje nove crnogorske vlade i predsjednika Mila Đukanovića dugoročno da koči rad vlade i da uzrokuje nestabilnost u zemlji?

Đorđe Radulović: Nakon događaja iz februara prošle godine postalo je jasno da predsjednik Đukanović neće pomoći tranziciji vlasti i još uvijek na svakom koraku pokušava da je opstruira. Ali nova crnogorska vlada ne podržava taktiku ukopavanja u rovove i beskrajne igre moći. Zato su predsjednik i potpredsjednik vlade, Krivokapić i Abazović, kao i predsjednik parlamenta Bečić, uputili predsjedniku poziv za otvorene razgovore o kohabitaciji. Ne iz slabosti, nego zato što se osjećaju odgovornim za svoju zemlju. Ja se nadam da će predsjednik Đukanović odustati od bilo kakvih planova daljeg opstruiranja rada vlade, što bi moglo da dovede do protesta i eventualno destabilizacije.

Utiče li ta dinamika na unutrašnjepolitičkom planu i na odnose sa susjedima, posebno sa Srbijom?

Đorđe Radulović: Mi imamo „doktrinu nultog problema“ sa svim susjedima u regionu koji, kao region, možda i nije najzahvalniji za promovisanje takve doktrine. Crna Gora, iako nije snažna ekonomski ili vojno, ipak svojim primjerom želi da utiče na odnose u regionu. To se odnosi i na Srbiju s kojom želimo da imamo najbolje odnose zasnovane na principu dvije nezavisne zemlje, međusobnom poštovanju i zasnovane na principu nemiješanja u unutrašnje stvari. I što je možda još važnije, da imamo odnose zasnovane na nivou sistema, dakle da bez obzira na to ko je na vlasti, čak i ako se vladajući ne slažu po svim pitanjima, budu bliske i sarađuju.

I u tom smislu bih htio da kažem da nova vlada u potpunosti želi da resetuje odnose sa Srbijom i da krene ispočetka. I ja sam zato već na samom početku uputio poziv ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću da dođe u Podgoricu, a isto je i premijer Krivokapić učinio pozvavši srpsku premijerku Anu Brnabić da dođe u Crnu Goru krajem ovog mjeseca. Mislim da su to neki znaci prijateljstva koje Crna Gora kao dobar susjed pruža prema Srbiji.

Ovom prilikom najavljujem i da nam u posjetu za nedjelju dana dolazi makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

Kao glavni cilj navodite punopravno članstvo u Evropskoj uniji. No EU je trenutno daleko od novog proširenja. Sve se češće zemljama zapadnog Balkana nude alternative punopravnom članstvu, poput ulaska u Evropski ekonomski prostor (EEU). Dakle ekonomsko članstvo bez političke participacije. Kako Crna Gora gleda na takva glasna razmišljanja?

Đorđe Radulović: Za nas je Evropska unija mnogo više od ekonomije, mnogo više od visokih plata i trgovine. Za nas je Evropska unija ideja. A ideju ne možete da diskreditujete novcem. Vera u tu ideju u Crnoj Gori je velika i mislim da će još dodatno rasti. Mi ne odbijamo ništa a priori, ali ekonomski prostor je za nas nešto što mi već imamo kroz mnoge bilateralne ugovore. Nekakvo vječno čekanje moglo bi da umanji vjeru u tu evropsku ideju kod naših građana.

Članstvo u Evropskoj uniji podrazumijeva i rješavanje temeljnih problema u zemljama na zapadnom Balkanu koje teže punopravnom članstvu. Gdje, po Vama, leže glavni problemi u tom dijelu Evrope?

Đorđe Radulović: Mi naše međusobne probleme moramo da rješavamo i bez pritiska Evropske unije i to stalnim dijalogom. Kada govorimo o konkretnim državama, mislim da bismo u nastupajućem periodu trebalo da se fokusiramo na Bosnu i Hercegovinu. Svi mi u regionu trebalo bi da pomognemo Bosni i Hercegovini da postane što funkcionalnija i da uhvati korak s drugim državama kada je riječ o evrointegraciji. Za to je potreban regionalni pristup, ali i prisustvo Evropske unije.

Smatrate li da bi trebalo zadržati instituciju Kancelarije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu?

Đorđe Radulović: Postoje jasna pravila o tome kada bi ta institucija trebalo da prestane sa radom. Kada Bosna i Hercegovina ispuni te kriterijume i postane funkcionalna država u punom smislu tog pojma, onda bi trebalo i da dođe do kraja tog mandata. Ali u ovom trenutku to još uvijek nije slučaj.

23

avatar
1000
22
1
0
 
23
EmmaMontenegroAndjelaEbabilElvir
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emma
Gost
Emma

Ako vam je Srbija najvaznija onda neka vam bude nazdravlje!

Montenegro
Gost
Montenegro

Boze experta.Tesko te i na sliku pogledat,a ne slusati tvoje gluposti.A ti ajd polako put Srbije,no ni oni vas nece

Andjela
Gost
Andjela

Opstrukcija ,mnogo ti se svidja ta rijec ali ne znam jedeli se ili sto se sa njom radi!

Ebabil
Gost
Ebabil

A cudno da na ovoj slici bude bez fixnog tel i slusalice 😀😀😀

Elvir
Gost
Elvir

Sa Bosnom smo vec resetovali. Sad smo opet negde u devedesetim

Rex Sclavorum
Gost
Rex Sclavorum

Ti treba da restuješ tvoju politiku

CG4EVER
Gost
CG4EVER

Do sada ste pokazali da nemate osnovnog pojma ni o zakonu, procesu, ustavu, Milo vas je svaki put matirao. A cini mi se da ce tek da vas matira, i to sve zakonski. Svaki dan izlazi na videlo koliko ste bili “ugrozeni” u CG, i svaki dan ljudi jasno vide koliki ste izdajnici i koje zlo za vama ide. Srecom… Više »

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Resetovaćete Vi CG i pripremiti je za anšlus, za to su Vas i doveli SPC komandosi!!

Baraka
Gost
Baraka

Ti ces, apostole, da ucis Djukanovica sto treba da radi. Nemate ni obraza ni dostojanstva, Srbija moze da radi sto joj padne na pamet a vi biste svaki sanar prihvatili. Pi

oooo
Gost
oooo

I prije i poslije resetovanja – ERROR

Slobodar
Gost
Slobodar

Ovo je najljepsi ministar kojeg smo da sada imali. I Po liku mu se vidi da je nadprosjecno pametan

Ridikul
Gost
Ridikul

Ti bi da resetujes drzavo-pravni odnos, i CG opet prisajedinis Srbiji. E pa neće moći.

bog i batina
Gost
bog i batina

Bijese ti u Njemacku na ispitivanju. Tek ces kad se Bajden ustolici.

ma sto velis to
Gost
ma sto velis to

Izjavi srbin iz Crne Gore.

Gaga
Gost
Gaga

Izgleda da Vi ova Vlada želi da resetuje odnose sa Crnom Gorom i to na 1928- 1941.A i Srbija želi isto da resetuje odnose i da vrati stane 1918 do 1946 godine,Crnogorci ovu Vladu ne priznaje

crnogorka
Gost
crnogorka

Presjednik sve radi kako treba.Nikad vise 918ta.Neka nam je vjecna CG.

Pop
Gost
Pop

E greote od ministra,vjerujem da bi on trebao da se resetuje i da radi u interesu Crne Gore

Bazinga
Gost
Bazinga

Da ali to bi dovelo do protesta protiv nove Vlade, a ne obrnuto. Jer nova Vlada uradila više pogrešnih poteza. 1.) Zakon o vjeroispovjestima, poklanjanje državnog popovima koji nisu učestvovali niti jednog perpera,dinara ili eura u uzgradnju istih crkava. 2.) Zaduženje najvećom kamato obaveznicama 780 miliona 3.) Zatvaranje avio saobraćaja 4.) Opstrukcija rada pomorske flote 5.) Zastoj u plaćanju auto… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

Pa valjda je do srbije, a ne do Crne Gore! Toliko o pameti apostola experta 😂😂😂😂😂😂

Pravda
Gost
Pravda

Kakva jadna vlada.. sad i nikad vise !!!

Cuca
Gost
Cuca

Ocitali su tebi bukvicu u Njemackoj! Jedno pricas njima, a drugo radis kad dodjes u Crnu Goru! Da je vjecna 🇲🇪

Snjeg
Gost
Snjeg

Jedna ispravka -dio CG.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Ovo zapade komad vlasti i sad svi vide ko je i što je!

Send this to a friend