Politika

Radulović i Dmohovski: Crna Gora posvećena ciljevima poljskog predsjedavanja OEBS-om

Radulović i Dmohovski

Crna Gora je pouzdan partner Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i nastaviće da doprinosi prioritetima njenog predsjedavanja tokom 2022. godine. Naš rad u ostvarivanju ciljeva OEBS-a podudara se sa EU agendom i pomaže nam da napredujemo na evropskom putu, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku sa ambasadorom Poljske Arturom Dmohovskim, koji je u svojstvu specijalnog izaslanika predsjedavajućeg OEBS-a, boravio u prvoj posjeti Podgorici.

Poljska je, kako su saopštili iz Ministarstva vanjskih poslova, 1. januara preuzela predsjedavanje ovom organizacijom.

Radulović je kazao da, iako jedna od najmanjih zemalja članica, Crna Gora vodi aktivan politički dijalog, o čemu govore i nedavni susreti sa najvišim zvaničnicima OEBS-a. Dodao je da u kontekstu pogoršane bezbjednosne situacije na ukrajinskoj granici, neophodna saradnja svih kako bi se osigurali mir i stabilnost na širem području OEBS-a.

Ambasador Dmohovski je predstavio prioritete predsjedavanja Poljske, koji uključuju pružanje podrške u rješavanju konflikata uz naglasak na ulogu diplomatije, kao i efikasni multilateralizam kao odgovor na izazove nakon COVID-a. Naglasio je da je u okviru ekonomsko-ekološke dimenizije, u njihovom fokusu osnaživanje održivog oporavka i modernizacija ekonomija regiona OEBS-a. Izrazio je očekivanje da će Poljska, tokom predsjedavanja, doprinijeti stabilnosti, smirivanju tenzija i stvoriti dodatne mogućnosti za saradnju.

Tokom sastanka je pohvaljena saradnja sa Misijom OEBS-a u Podgorici, koja aktivno doprinosi nacionalnim reformskim procesima, posebno u oblastima izborne i pravosudne reforme i slobode medija.

Send this to a friend