Politika

Radulović i Parcos: Grčka će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka EU

Grčka je posvećena intenziviranju procesa evropske integracije čitavog njenog susjedstva, u kome Crnu Goru vidi kao lidera, kazao je ambasador Grčke Panajotis Parcos tokom današnjeg sastanka sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je istakao da dvije države dijele zajedničke vrijednosti utemeljene na demokratiji, te da je, u izazovnim vremenima kojima svjedočimo, potrebno dodatno snažiti bilateralne odnose.

“Crna Gora cijeni snažnu podršku Grčke u okviru naše evropske integracije, kao otvorenog i konstruktivnog partnera cijelog regiona, što je potvrđeno usvajanjem Solunske agende 2003. godine, kao prekretnice na našem evropskom putu”, istakao je ministar.

Šef crnogorske diplomatije je dodao da su međudržavni odnosi unaprijeđeni i kroz savezništvo u NATO-u, akcentujući da ono ostaje jedan od stožera crnogorske vanjske politike.

“Na liniji definisanja mogućnosti intenziviranja bilateralne saradnje, Radulović je ukazao na značajan prostor za njeno unapređenje kroz ekonomske aktivnosti sa fokusom na privlačenje grčkih investitora, dinamiziranje turističkih kontakata, organizaciju kulturnih događaja i razvoj infrastrukturnih projekata. Kako je istakao, ove aktivnosti bi značajno uticale na promociju snažnije povezanosti dvije države na regionalnom planu”, navode u Ministarstvu.

Parcos se saglasio se Radulovićem da dvije države vežu tradicionalni odnosi prijateljstva i partnerstva.

“Istakao je da će u predstojećem periodu on lično, zajedno sa svojim saradnicima, raditi na dinamizaciji komunikacije i aktivnosti u pogledu snaženja ekonomske saradnje kao prioritetne za dalje unapređenje bilateralnih odnosa. Sagovornici su dogovorili organizaciju službenih posjeta na najvišem nivou u periodu koji slijedi, u skladu sa uslovima koje nameće pandemija COVID-19”, zaključuju u Ministarstvu vanjskih poslova.

Send this to a friend