Politika

Radulović: Njemačka neće zaboraviti Crnu Goru kad je u pitanju vakcinacija

Uprkos činjenici da ni Njemačka nema dovoljno vakcina, u doglednom periodu Crna Gora neće biti zaboravljena kada je u pitanju vakcinacija, što je bilo pomenuto i tokom mog sastanka sa ministrom Masom, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, komentarišući jučerašnji razgovor premijera Zdravka Krivokapića i njemačke kancelarke Angele Markel.

On je rekao da je jučerašnji video sastanak Krivokapića i Markel mnogo više od susreta dvoje najviših zvaničnika Crne Gore i Njemačke.

“To je simbol uspjeha Vlade Crne Gore na vanjskom političkom planu tokom prethodna dva mjeseca kroz intenzivirane aktivnosti koje su započete posjetom Krivokapića Briselu već u drugoj nedjelji mandata, kada su upriličeni susreti sa najvišim EU i NATO zvaničnicima. Te aktivnosti su nastavljene i mojom posjetom Berlinu kada je i bilo riječi o realizaciji jučerašnjeg sastanka”, rekao je Radulović.

Uvjeren je da je taj sastanak još jedna potvrda podrška njemačke Vlade i kancelarke Vladi Crne Gore i njenim naporima da državu približi EU.

“To posebno raduje, imajući u vidu činjenicu da oko 80 odsto naših građana želi da Crna Gora bude dio EU”, naglasio je crnogorski šef diplomatije.

Istakao je da je tokom razgovora prenesena spremnost Njemačke da kroz ekspertsku i političku pomoć pruži podršku Crnoj Gori na evropskom putu.

“Tokom razgovora pored bilateralnih tema i unapređenja saradnje, bilo je riječi i o Berlinskom procesu, koji je pokrenula kancelarka Merkel, što je simbol da zapadni Balkan i naša država nisu zaboravljeni od strane Njemačke”, naveo je Radulović.

Ukazao je da je jedna od važnih poruka sa sastanka, koju je uputio premijer, da je Merkel majka nade za države Zapadnog Balkana, da je njihova evropska perspektiva moguća i da su vrata EU za njih otvorena.

“Na sastanku je ponovljeno da Vlada Crne Gore u potpunosti podržava zajedničko regionalno tržište, da je kredibilan partner u regionalnoj saradnji i da je posvećena stabilnosti regiona. To se najmanje ogleda kroz podršku Vlade Crne Gore Kristijanu Šmitu, koji će biti visoki predstavnik za BiH. Vlada se sa posebnom pažnjom zalaže za regionalnu saradnju i stabilnost”, dodao je Radulović.

Ministar je istakao da postoji spremnost crnogorske Vlade da sarađuje u svim oblastima, kako sa kancelarkom, tako i sa Vladom Njemačke.

“Želio bih da podcrtam i činjenicu da nakon samo dva mjeseca od stupanja na dužnost ova Vlada je uspjela da organizuje susret Krivokapića i Merkel. Važnost ovog razgovora se ne može zanemariti”, ocijenio je Radulović.

Istakao je i pohvalio i ulogu ambasadora Njemačke u Crnoj Gori, Roberta Vebera, sa kojim, kako je kazao, imaju posebno zadovoljstvo da blisko sarađuju on, Ministarstvo vanjskih poslova i Vlada Crne Gore.

“Očekujemo da ćemo i mi u predstojećem periodu imenovati novog ambasadora u Berlinu, koji će biti jednako aktivan kao i Veber, kojem dugujemo posebnu zahvalnost za saradnju”, zaključio je Radulović.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnjak
Gost
Crnjak

Prose, kako ih nije sramota.

Emma
Gost
Emma

Oni se brinu osvom narodu pod broj 1.A nasa vlada oSrbiji i foteljama po “dubini”.

Tivat - EU
Gost
Tivat - EU

Kada su nam nudili vakcine vi ste ih odbili a sada prosite po Evropi. Svakodnevno sramotite i ponizavate ovu zemlju .

Rozaj
Gost
Rozaj

Lipsi magarce do zelene trave..! 😂

Magarac
Gost
Magarac

Nisu nas ni 41 zaboravili

Mislilac
Gost
Mislilac

Kancelarka Merkel napusta svoju funkciju za par mjeseci, pa je ovaj cijeli govor bezvrijedan.

Send this to a friend