Politika UGLEDNI CRNOGORSKI INTELEKTUALCI OCJENJUJU DA JE SVETOSTEFANSKI PROGLAS SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE POKAZATELJ NERVOZE I VELIKE ZABRINUTOSTI U VEZI NOVCA I IMOVINE

Radulović: Ostvarenje sna da se rasparča Crna Gora nije moguće bez sunovrata Evrope

Dragan Radulović

Proglas Svetostefanskog sabora Srpske pravoslavne crkve sa skupa u srijedu u Herceg Novom još je jedan pokazatelj nervoze i velike zabrinutosti ove vjerske organizacije, a nadležni državni organi bi trebalo ozbiljno da shvate poruke koje dolaze iz srpskog korpusa, ocijenili su sagovornici Pobjede.

Proglas je upućen sa Svetostefanskog sabora u crkvi na Savini u Herceg Novom, a poručeno je da će “odnos koji Vlada bude imala prema imovini pravoslavne crkve srpske u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu” opredijeliti “odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi”.

<<<SPC: Vlada hoće da razori jedinu istinsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori<<<

“OSVAJAČI”

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović za Pobjedu je kazao da je „od velike Srbije do Boke očigledno kratak put“, a da su “svi ovi naši osvajači tuđih teritorija na kraju uspjeli da stignu do cilja”.

“Ne bih im pridavao značaja iz prostog razloga što ostvarenje njihovog sna da se rasparča Crna Gora i da svako uzme što mu treba nije moguće bez velikog sunovrata savremene Evrope i svijeta”, ocijenio je Radulović.

Proglas Svetostefanskog sabora, kako je rekao, razumije kao još jedan pokazatelj nervoze i velike zabrinutosti Srpske pravoslavne crkve u vezi novca i imovine.

“Ne moraju se oko toga mnogo uzbuđivati i upravo zbog toga bilo bi im najpametnije da prestanu da prijete praznom puškom, jer ovo što su zamislili bez pune puške se ne može ostvariti. Ako im je to želja, onda se zna redosljed postupaka, do tada neka nas ne prepadaju Vladom Georgievim i trubačima iz Guče”, poručio je Radulović.

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica SPC je neprihvatljiv, a u novom proglasu povodom ovog dokumenta, prvi su izdali u Podgorici, sa skupa ispred Hrama Hristovog vaskrsenja, navedeno je da je ovaj zakon “uperen očigledno isključivo prema imovini Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih pravoslavnih eparhija na teritoriji današnje Crne Gore”.

Ocijenili su da predloženi tekst zakona predstavlja bezakonje bez presedana i da je “usmjeren na razaranje jedine istinske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Između ostalog su naveli i da je “Boka Kotorska od 1870. do 1931. godine imala zasebnu Bokokotorsku i Dubrovačku eparhiju kojoj je zaštitnik bio Sveti Sava”, te da se “ujedinila u Srpsku patrijaršiju direktno i nastavila svoj život do spajanja sa Mitropolijom crnogorskom 1932. godine”.

Istoričar Milan Šćekić za Pobjedu je ocijenio da poruka poput one da će “odnos koji Vlada bude imala prema imovini pravoslavne crkve srpske u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu” opredijeliti “odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi” ne predstavlja nikakvu novost.

“Ne bih ulazio u to kako neko doživljava jednu multietničku i multikonfesionalnu sredinu kakva je Boka Kotorska. Svako ima pravo na svoje doživljaje. Određeni centri moći pričom o secesiji žele da izazovu strah u javnosti i naprave pritisak na vlast da odustane od usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti. Crna Gora je stabilna država, tako da je mogućnost da se dogodi secesija Boke priča u domenu naučne fantastike. Crkva ne smije propustiti šansu da postigne istorijski sporazum sa državom, koji bi bio na zadovoljstvo svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori”, zaključio je Šćekić.

DRŽAVA

Publicista i književnik Borislav Cimeša rekao je da je proglas Svetostefanskog sabora još jedan akt uperen protiv Crne Gore “u duhu tradicionalne i kontinuirane politike negiranja, osporavanja i svojatanja crnogorske države, naroda, nacije, istorije, crkve, jezika i svih karakteristika i svojstava koje Crna Gora predstavlja”.

Radi se o antidržavnom, antiustavnom, neprijateljskom aktu koji mora ovog puta zabrinuti i izazvati adekvatnu pažnju nadležnih državnih organa. Oni moraju veoma odgovorno i krajnje ozbiljno shvatiti sve poruke iz srpskog korpusa u Crnoj Gori poručio je Cimeša.

Proglas, prema njegovim riječima, ne začuđuje, nego je nova etapa koja “upotpunjuje permanentnu programsku politiku Srbije prema Crnoj Gori i njenih snaga koje djeluju u našoj državi”.

Odavno je, još u 19. vijeku, na osnovu brojnih programa stvaranja velike Srbije i pokoravanja crnogorskog, ali i drugih južnoslovenskih naroda i njihovog involviranja u takozvanu “Magna Serbia”, promovisano načelo stvaranja podobnih snaga u Crnoj Gori i drugim južnoslovenskim zemljama. U Crnoj Gori se to manifestovalo posebno od druge polovine 19. vijeka, kada se stvara takozvana Peta kolona, odnosno snage koje su finansirane iz dispozicionih fondova Srbije i koje programski rade na ostvarenju ovog zavjetnog cilja ujedinjenja i oslobođenja srpstva i osvete Kosova podsjetio je Cimeša.

Najnovija crnogorska politička stvarnost, koja je počela referendumom o državnopravnom statusu Crne Gore, je, kako je ocijenio, samo još više pospješila “te snage da intenziviraju aktivnosti prema našoj državi”.

“Crnogorski referendum, prijem u NATO, priznanje Kosova i drugi značajni potezi koji imaju istorijsko značenje još su više aktivirali anticrnogorski front. U tom kontekstu se javlja i Svetostefanski proglas koji pretenduje na deteritorijalizaciju Crne Gore, koja je počela instaliranjem eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori što traje decenijama, a vodi disoluciji crnogorske teritorije. Ne radi se samo o jednoj pukoj provokaciji, nego je u pitanju mnogo dublja i ozbiljnija stvar koja ima zaleđe u Srbiji, srpskoj dijaspori, cijelom srpsvtu, pa i u takozvanoj Republici Srpskoj, u moćnoj instituciji srpske crkve, a u krajnjem ishodu ona vodi i do Putina i ruskih interesa na Balkanu, koji su usmjereni u pravcu tradicionalne imperijalne i imperatorske ruske politike prema ovom prostoru”, istakao je Cimeša.

Ne radi se, kako je rekao, o propagandnoj i provokativnoj aktivnosti, nego o programskom cilju i zadatku “sa pretenzijama da Kotor, kao stari nemanjićki grad još iz dukljanskog perioda (to je jedini grad koji Stefan Nemanja nije porušio kao što je uradio sa Svačom, Ulcinjom, Barom i tako dalje…), da je to grad na koji pretenduju kao izlaz na more, odnosno izlaz u svijet”.

AMBICIJE

“O tradicionalnoj kontinuiranoj politici i propagandi koja ima praktičnu svrhu i namjenu, duboko politički cilj i veoma ozbiljne političke poruke, jer je Srpska crkva ostala kao posljednji bastion u ratu poražene velikosrpske ideologije. Velikocrkovlje srpsko i svetosavsko je potonja odbrana i potonja nada izgubljenog velikodržavlja, ali nikada definitivno poraženog. To je i nada da će se preko Srpske crkve u budućnosti ponovo ostvariti plan velikosrbije i velikodržavni apetiti Srbije na Balkanu. To je pojava koja ima trajni karakter. Nemojmo nikada smetnuti s uma da je Srpska crkva institucija koja je nadživjela vjekovima tursko carstvo, pa se mimikrijom uspjela održati prihvatajući tursku upravnu politiku i administraciju, postajući turski poreski organ u okviru turske administracije. Na taj način je nadživjela tursko carstvo, a poslije i vrijeme Titove vladavine. Srpska crkva ima ogromno, viševjekovno iskustvo kako se mimikrijom, odnosno prilagođavanjem može preživjeti i u okviru toga opstati i voditi politika u kojoj će ona biti glavni stub svoje imperijalne države i imperijalnih interesa”, naglasio je Cimeša.

Rasprava o Nacrtu zakonu o slobodi vjeroispovijesti i događaji koji vode ka usvajanju ovog akta u parlamentu je, kako je kazao, pospješilo srpske imperijalne interese i težnje da rade na ostvarenju starog programskog zadatka disolucije Crne Gore.

“Kompletna kampanja je propaganda, nije zasnovana na istini. Niko zakonom ne prijeti postojanju Srpske crkve u Crnoj Gori, niko ne prijeti novokomponovanom, odnosno obnovljenom srpstvu, ali oni uporno lansiraju teze o tome da im prijeti nestanak, likvidacija i otimanje njihove imovine. Radi se o klasičnoj crnogorskoj imovini, s obzirom na činjenicu da je u 19. vijeku crkvenim i državnim reformama, koje su se desile za vladavine knjaza Nikole i potonjeg autokefalnog mitropolita Mitrofana Bana, crkvena imovina postala državna imovina”, naglasio je Cimeša.

121

avatar
1000
39
82
0
 
79
Независна БокаDUKLJADopunaSrbska jezikaDosta više!
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

NATALITET U SRBIJI DRASTIČNO PORASTAO U PERIODU 1945-1947 godina,ZAHVALJUJUĆI CRVENOARMEJCIMA ,CRNOGORCIMA I HERCEGOVCIMA.

Dosta više!
Gost
Dosta više!

Nek najzad pukne čir, pa kako bude! Ovo je veliko natezanje i mučenje. Neka Crkva uradi što je naumila, neka Država uradi što je naumila, da se ovo jednom završi. Dvojnost vlasti ne funkcioniše nigdje na svijetu.

Boka Bokeljima
Gost
Boka Bokeljima

Boka treba da se odvoji i bude drzava svih Bokelja,svih konfesija. Boka nikad nije bila Cg. E tada bi tek bili Monte Carlo

Ljuta
Gost
Ljuta

Radulovicu tvoji izgleda nisu bili na Mojkovcu 1915g jer bi ti prenjeli djedovi govor svog komandanta …evo malo onoga od cega bijezite kao od 🐉. Pre 104 godine, na Badnje veče 1915. komandant Vojske Kraljevine Crne Gore serdar Janko Vukotić je pred vojnicima održao sledeći govor: „Svoj hrabroj srpskoj vojsci srećni badnjaci, koje po našem divnom srpskom običaju nalažemo u… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Radulovicu ovo je prva himna CG koja se pjevala u HN Kome smeta nek zatvori uši…proslo je vrijeme zabrane gpvora….kao prvo je zasticeno Ustavom CG a kao drugo i Evropskog suda za ljudska prava….istina je bolna kao i neshvatanje nase vjere u Hristosa i Svetog Savu…tesko je vama koji mislite materijalno razumjeti nas koji mislimo duhovno….Savina i crkva na Savini… Više »

Bjeladin
Gost
Bjeladin

U kojim lažima ovaj živi…ma dje ih sve milo nadje…

DUKLJA
Gost
DUKLJA

NATALITET U SRBIJI DRASTIČNO PORASTAO U PERIODU 1945-1947 godina,ZAHVALJUJUĆI CRVENOARMEJCIMA ,CRNOGORCIMA I HERCEGOVCIMA.

Jecmenica
Gost
Jecmenica

Stidite li se Servi Bregalnice i Mojkovca!

Karadang
Gost
Karadang

Da <raspad Cg. je moguc<< zelite Crnogorstvo<< a sta je sa Cg. trdicijom_kulturom_istorijom_ jezikom _verom sve to kao da nije srpsko. Skinuli ste narodna objelezja (trobojku) setite se kralja Nikole << mobilosao je 40000 _Cg . vojske 1912 . i staa sa Vama gosodine uopste km.

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Kakvi su ti ovo hieroglifi? Ili vi u Ćićevac tako pišete?

Младен
Gost
Младен

Што ћеш. Господин је некад био друг па су га тад научили да овако прича.

XXL
Gost
XXL

Zahvaljujuci bas tom svom srbovanju, odnosno nezdravoj ambiciji, kralj Nikola je izgubio krunu, drzavu i sramotno je protjeran od strane svog unuka iako je zbog njega objavio rat Austrougarskoj i zrtvovao svoju vojsku na Mojkovcu da bi se on bezbjedno povukao u Albaniju. To je bio nacin na koji mu se njegov unuk, kralj Aco zahvalio dedi. Izgubio je sve… Više »

Nenad
Gost
Nenad

Nije zbog njega ni zbig srbije, nego je najvise zbog rusije objavio rat austrougarskoj..a i da nije ne bi nas preskocili

Dopuna
Gost
Dopuna

Srbija je to tražila od Rusije.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

NATALITET U SRBIJI DRASTIČNO PORASTAO U PERIODU 1945-1947 godina,ZAHVALJUJUĆI CRVENOARMEJCIMA ,CRNOGORCIMA I HERCEGOVCIMA.

Bjeladin
Gost
Bjeladin

A Sveti Petar Cetinski?

A eee
Gost
A eee

Srpsko je u Srbiji. Nemate vi odje NISTA.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

NATALITET U SRBIJI DRASTIČNO PORASTAO U PERIODU 1945-1947 godina,ZAHVALJUJUĆI CRVENOARMEJCIMA ,CRNOGORCIMA I HERCEGOVCIMA.

Srbska jezika
Gost
Srbska jezika

Crni Karadag, đe si ti školu učio?! Reci nam, da ne šaljemo đecu u tu školu.

Nenad
Gost
Nenad

Sto cemo sa pljevljima, tek 1912 usla u sastav cg..svakako odose sa sandzakom

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Nešto ne śekiraj se đa’ole , pa članica smo NATO saveza koji nam garantuje suverenitet , no ti bili sokole što će biti sa Vojvodinom , Mačvom …pušiti ti Crnu Goru .

Bjeladin
Gost
Bjeladin

Garantovali su i Kipru..

A eee
Gost
A eee

Jesu li 1918. Pljevlja bila u Kraljevini Crnoj Gori? Jesu. Issss!!!

Nenad
Gost
Nenad

A je li Crna Gora 1918 pripojena Srbiji? Jeste. Issss!!!!

XXXL
Gost
XXXL

Crna Gora nije pripojena Srbiji nego je nasilno anektirana nelegalnim odlukama Podgoricke skupstine i usla u sastav Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca odnosno Kraljevinu Jugoslaviju.

UCQ
Gost
UCQ

XXXL tako je brate .Sve sile EU koje su stvorile Albaniju 1918 bile su za to da Crna Gora,osim Boke pripadne teritorijalno sastavu Albanije Jedine okupatorske sile Rusija i Srbija su bile protiv toga i prijetile ponovnim ratom.Da nas Rusija i Srbija nijesu okupirale 1918 mi bi danas bili u slobodarsku zemlju ALBANIJU i zivjeli bez rata i muke s… Više »

Bjeladin
Gost
Bjeladin

Nije nego 1919 odlukom velikih sila u Parizu a ne odlukama Srbije

DUKLJA
Gost
DUKLJA

NATALITET U SRBIJI DRASTIČNO PORASTAO U PERIODU 1945-1947 godina,ZAHVALJUJUĆI CRVENOARMEJCIMA ,CRNOGORCIMA I HERCEGOVCIMA.

Bjeladin
Gost
Bjeladin

A Pec i Djakovica??

КГБ
Gost
КГБ

… i Kosovo je 1912 uslo u Srbiju. Doduse posle 500 godina… A Vojvodina do 1918 NIKAD nije bila u sastavu Srbije

Bjeladin
Gost
Bjeladin

A Bar?

Jack
Gost
Jack

Ovaj je corav i pored naocara..Pa svi vide kukavce gorski da se Evropa odrzava na ,aparatima,..

Bedem
Gost
Bedem

Dzeko, blago ti u pamet za te aparate…nemas ti veze…

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Referedum o autonomiji Boke, došljaci poslije II svjetskog rata bez prava glasa, pa što narod reče!

Primorje.
Gost
Primorje.

Normalno i da vaze granice Austrougarske. Samostalna Boka sa zaledjem.

Kotor
Gost
Kotor

A ove izbjeglice iz 90-tih imaju li pravo glasa ?

Bjeladin
Gost
Bjeladin

Mogu slobodno svi jer nisu ludi da porez ide u PG i MOJKOVAC ….onda bi Kotor bio San Tropez i po platama

Aneta
Gost
Aneta

Kakva plejada, ne zna se koji je umniji i poznatiji. A ovaj sa priznanjem Kosova kao jednim od najznacajnijih poteza, kakav genije! Odmah se preporucio za premijera (posto ce sad cika-Dule, srbijanski zet, da leti zbog cetnikovanja).

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Svi ovi likovi mogu do kapije i nazad.

Montenegro
Gost
Montenegro

Što više ovakvih edukativnih tekstova!

shajo
Gost
shajo

NA OVAJ NAČIN fRONT POMAŽE DPSu DA DOBIJE I OVE IZBORE

Send this to a friend