Politika UGLEDNI CRNOGORSKI INTELEKTUALCI OCJENJUJU DA JE SVETOSTEFANSKI PROGLAS SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE POKAZATELJ NERVOZE I VELIKE ZABRINUTOSTI U VEZI NOVCA I IMOVINE

Radulović: Ostvarenje sna da se rasparča Crna Gora nije moguće bez sunovrata Evrope

Dragan Radulović

Proglas Svetostefanskog sabora Srpske pravoslavne crkve sa skupa u srijedu u Herceg Novom još je jedan pokazatelj nervoze i velike zabrinutosti ove vjerske organizacije, a nadležni državni organi bi trebalo ozbiljno da shvate poruke koje dolaze iz srpskog korpusa, ocijenili su sagovornici Pobjede.

Proglas je upućen sa Svetostefanskog sabora u crkvi na Savini u Herceg Novom, a poručeno je da će “odnos koji Vlada bude imala prema imovini pravoslavne crkve srpske u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu” opredijeliti “odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi”.

<<<SPC: Vlada hoće da razori jedinu istinsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori<<<

“OSVAJAČI”

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović za Pobjedu je kazao da je „od velike Srbije do Boke očigledno kratak put“, a da su “svi ovi naši osvajači tuđih teritorija na kraju uspjeli da stignu do cilja”.

“Ne bih im pridavao značaja iz prostog razloga što ostvarenje njihovog sna da se rasparča Crna Gora i da svako uzme što mu treba nije moguće bez velikog sunovrata savremene Evrope i svijeta”, ocijenio je Radulović.

Proglas Svetostefanskog sabora, kako je rekao, razumije kao još jedan pokazatelj nervoze i velike zabrinutosti Srpske pravoslavne crkve u vezi novca i imovine.

“Ne moraju se oko toga mnogo uzbuđivati i upravo zbog toga bilo bi im najpametnije da prestanu da prijete praznom puškom, jer ovo što su zamislili bez pune puške se ne može ostvariti. Ako im je to želja, onda se zna redosljed postupaka, do tada neka nas ne prepadaju Vladom Georgievim i trubačima iz Guče”, poručio je Radulović.

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica SPC je neprihvatljiv, a u novom proglasu povodom ovog dokumenta, prvi su izdali u Podgorici, sa skupa ispred Hrama Hristovog vaskrsenja, navedeno je da je ovaj zakon “uperen očigledno isključivo prema imovini Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih pravoslavnih eparhija na teritoriji današnje Crne Gore”.

Ocijenili su da predloženi tekst zakona predstavlja bezakonje bez presedana i da je “usmjeren na razaranje jedine istinske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Između ostalog su naveli i da je “Boka Kotorska od 1870. do 1931. godine imala zasebnu Bokokotorsku i Dubrovačku eparhiju kojoj je zaštitnik bio Sveti Sava”, te da se “ujedinila u Srpsku patrijaršiju direktno i nastavila svoj život do spajanja sa Mitropolijom crnogorskom 1932. godine”.

Istoričar Milan Šćekić za Pobjedu je ocijenio da poruka poput one da će “odnos koji Vlada bude imala prema imovini pravoslavne crkve srpske u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu” opredijeliti “odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi” ne predstavlja nikakvu novost.

“Ne bih ulazio u to kako neko doživljava jednu multietničku i multikonfesionalnu sredinu kakva je Boka Kotorska. Svako ima pravo na svoje doživljaje. Određeni centri moći pričom o secesiji žele da izazovu strah u javnosti i naprave pritisak na vlast da odustane od usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti. Crna Gora je stabilna država, tako da je mogućnost da se dogodi secesija Boke priča u domenu naučne fantastike. Crkva ne smije propustiti šansu da postigne istorijski sporazum sa državom, koji bi bio na zadovoljstvo svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori”, zaključio je Šćekić.

DRŽAVA

Publicista i književnik Borislav Cimeša rekao je da je proglas Svetostefanskog sabora još jedan akt uperen protiv Crne Gore “u duhu tradicionalne i kontinuirane politike negiranja, osporavanja i svojatanja crnogorske države, naroda, nacije, istorije, crkve, jezika i svih karakteristika i svojstava koje Crna Gora predstavlja”.

Radi se o antidržavnom, antiustavnom, neprijateljskom aktu koji mora ovog puta zabrinuti i izazvati adekvatnu pažnju nadležnih državnih organa. Oni moraju veoma odgovorno i krajnje ozbiljno shvatiti sve poruke iz srpskog korpusa u Crnoj Gori poručio je Cimeša.

Proglas, prema njegovim riječima, ne začuđuje, nego je nova etapa koja “upotpunjuje permanentnu programsku politiku Srbije prema Crnoj Gori i njenih snaga koje djeluju u našoj državi”.

Odavno je, još u 19. vijeku, na osnovu brojnih programa stvaranja velike Srbije i pokoravanja crnogorskog, ali i drugih južnoslovenskih naroda i njihovog involviranja u takozvanu “Magna Serbia”, promovisano načelo stvaranja podobnih snaga u Crnoj Gori i drugim južnoslovenskim zemljama. U Crnoj Gori se to manifestovalo posebno od druge polovine 19. vijeka, kada se stvara takozvana Peta kolona, odnosno snage koje su finansirane iz dispozicionih fondova Srbije i koje programski rade na ostvarenju ovog zavjetnog cilja ujedinjenja i oslobođenja srpstva i osvete Kosova podsjetio je Cimeša.

Najnovija crnogorska politička stvarnost, koja je počela referendumom o državnopravnom statusu Crne Gore, je, kako je ocijenio, samo još više pospješila “te snage da intenziviraju aktivnosti prema našoj državi”.

“Crnogorski referendum, prijem u NATO, priznanje Kosova i drugi značajni potezi koji imaju istorijsko značenje još su više aktivirali anticrnogorski front. U tom kontekstu se javlja i Svetostefanski proglas koji pretenduje na deteritorijalizaciju Crne Gore, koja je počela instaliranjem eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori što traje decenijama, a vodi disoluciji crnogorske teritorije. Ne radi se samo o jednoj pukoj provokaciji, nego je u pitanju mnogo dublja i ozbiljnija stvar koja ima zaleđe u Srbiji, srpskoj dijaspori, cijelom srpsvtu, pa i u takozvanoj Republici Srpskoj, u moćnoj instituciji srpske crkve, a u krajnjem ishodu ona vodi i do Putina i ruskih interesa na Balkanu, koji su usmjereni u pravcu tradicionalne imperijalne i imperatorske ruske politike prema ovom prostoru”, istakao je Cimeša.

Ne radi se, kako je rekao, o propagandnoj i provokativnoj aktivnosti, nego o programskom cilju i zadatku “sa pretenzijama da Kotor, kao stari nemanjićki grad još iz dukljanskog perioda (to je jedini grad koji Stefan Nemanja nije porušio kao što je uradio sa Svačom, Ulcinjom, Barom i tako dalje…), da je to grad na koji pretenduju kao izlaz na more, odnosno izlaz u svijet”.

AMBICIJE

“O tradicionalnoj kontinuiranoj politici i propagandi koja ima praktičnu svrhu i namjenu, duboko politički cilj i veoma ozbiljne političke poruke, jer je Srpska crkva ostala kao posljednji bastion u ratu poražene velikosrpske ideologije. Velikocrkovlje srpsko i svetosavsko je potonja odbrana i potonja nada izgubljenog velikodržavlja, ali nikada definitivno poraženog. To je i nada da će se preko Srpske crkve u budućnosti ponovo ostvariti plan velikosrbije i velikodržavni apetiti Srbije na Balkanu. To je pojava koja ima trajni karakter. Nemojmo nikada smetnuti s uma da je Srpska crkva institucija koja je nadživjela vjekovima tursko carstvo, pa se mimikrijom uspjela održati prihvatajući tursku upravnu politiku i administraciju, postajući turski poreski organ u okviru turske administracije. Na taj način je nadživjela tursko carstvo, a poslije i vrijeme Titove vladavine. Srpska crkva ima ogromno, viševjekovno iskustvo kako se mimikrijom, odnosno prilagođavanjem može preživjeti i u okviru toga opstati i voditi politika u kojoj će ona biti glavni stub svoje imperijalne države i imperijalnih interesa”, naglasio je Cimeša.

Rasprava o Nacrtu zakonu o slobodi vjeroispovijesti i događaji koji vode ka usvajanju ovog akta u parlamentu je, kako je kazao, pospješilo srpske imperijalne interese i težnje da rade na ostvarenju starog programskog zadatka disolucije Crne Gore.

“Kompletna kampanja je propaganda, nije zasnovana na istini. Niko zakonom ne prijeti postojanju Srpske crkve u Crnoj Gori, niko ne prijeti novokomponovanom, odnosno obnovljenom srpstvu, ali oni uporno lansiraju teze o tome da im prijeti nestanak, likvidacija i otimanje njihove imovine. Radi se o klasičnoj crnogorskoj imovini, s obzirom na činjenicu da je u 19. vijeku crkvenim i državnim reformama, koje su se desile za vladavine knjaza Nikole i potonjeg autokefalnog mitropolita Mitrofana Bana, crkvena imovina postala državna imovina”, naglasio je Cimeša.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

NATALITET U SRBIJI DRASTIČNO PORASTAO U PERIODU 1945-1947 godina,ZAHVALJUJUĆI CRVENOARMEJCIMA ,CRNOGORCIMA I HERCEGOVCIMA.

Dosta više!
Gost
Dosta više!

Nek najzad pukne čir, pa kako bude! Ovo je veliko natezanje i mučenje. Neka Crkva uradi što je naumila, neka Država uradi što je naumila, da se ovo jednom završi. Dvojnost vlasti ne funkcioniše nigdje na svijetu.

Boka Bokeljima
Gost
Boka Bokeljima

Boka treba da se odvoji i bude drzava svih Bokelja,svih konfesija. Boka nikad nije bila Cg. E tada bi tek bili Monte Carlo

Ljuta
Gost
Ljuta

Radulovicu tvoji izgleda nisu bili na Mojkovcu 1915g jer bi ti prenjeli djedovi govor svog komandanta …evo malo onoga od cega bijezite kao od 🐉. Pre 104 godine, na Badnje veče 1915. komandant Vojske Kraljevine Crne Gore serdar Janko Vukotić je pred vojnicima održao sledeći govor: „Svoj hrabroj srpskoj vojsci srećni badnjaci, koje po našem divnom srpskom običaju nalažemo u… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Radulovicu ovo je prva himna CG koja se pjevala u HN Kome smeta nek zatvori uši…proslo je vrijeme zabrane gpvora….kao prvo je zasticeno Ustavom CG a kao drugo i Evropskog suda za ljudska prava….istina je bolna kao i neshvatanje nase vjere u Hristosa i Svetog Savu…tesko je vama koji mislite materijalno razumjeti nas koji mislimo duhovno….Savina i crkva na Savini… Više »

Bjeladin
Gost
Bjeladin

U kojim lažima ovaj živi…ma dje ih sve milo nadje…

DUKLJA
Gost
DUKLJA

NATALITET U SRBIJI DRASTIČNO PORASTAO U PERIODU 1945-1947 godina,ZAHVALJUJUĆI CRVENOARMEJCIMA ,CRNOGORCIMA I HERCEGOVCIMA.

Jecmenica
Gost
Jecmenica

Stidite li se Servi Bregalnice i Mojkovca!

Karadang
Gost
Karadang

Da <raspad Cg. je moguc<< zelite Crnogorstvo<< a sta je sa Cg. trdicijom_kulturom_istorijom_ jezikom _verom sve to kao da nije srpsko. Skinuli ste narodna objelezja (trobojku) setite se kralja Nikole << mobilosao je 40000 _Cg . vojske 1912 . i staa sa Vama gosodine uopste km.

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Kakvi su ti ovo hieroglifi? Ili vi u Ćićevac tako pišete?

Младен
Gost
Младен

Што ћеш. Господин је некад био друг па су га тад научили да овако прича.

XXL
Gost
XXL

Zahvaljujuci bas tom svom srbovanju, odnosno nezdravoj ambiciji, kralj Nikola je izgubio krunu, drzavu i sramotno je protjeran od strane svog unuka iako je zbog njega objavio rat Austrougarskoj i zrtvovao svoju vojsku na Mojkovcu da bi se on bezbjedno povukao u Albaniju. To je bio nacin na koji mu se njegov unuk, kralj Aco zahvalio dedi. Izgubio je sve… Više »

Nenad
Gost
Nenad

Nije zbog njega ni zbig srbije, nego je najvise zbog rusije objavio rat austrougarskoj..a i da nije ne bi nas preskocili

Dopuna
Gost
Dopuna

Srbija je to tražila od Rusije.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

NATALITET U SRBIJI DRASTIČNO PORASTAO U PERIODU 1945-1947 godina,ZAHVALJUJUĆI CRVENOARMEJCIMA ,CRNOGORCIMA I HERCEGOVCIMA.

Bjeladin
Gost
Bjeladin

A Sveti Petar Cetinski?

A eee
Gost
A eee

Srpsko je u Srbiji. Nemate vi odje NISTA.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

NATALITET U SRBIJI DRASTIČNO PORASTAO U PERIODU 1945-1947 godina,ZAHVALJUJUĆI CRVENOARMEJCIMA ,CRNOGORCIMA I HERCEGOVCIMA.

Srbska jezika
Gost
Srbska jezika

Crni Karadag, đe si ti školu učio?! Reci nam, da ne šaljemo đecu u tu školu.

Nenad
Gost
Nenad

Sto cemo sa pljevljima, tek 1912 usla u sastav cg..svakako odose sa sandzakom

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Nešto ne śekiraj se đa’ole , pa članica smo NATO saveza koji nam garantuje suverenitet , no ti bili sokole što će biti sa Vojvodinom , Mačvom …pušiti ti Crnu Goru .

Bjeladin
Gost
Bjeladin

Garantovali su i Kipru..

A eee
Gost
A eee

Jesu li 1918. Pljevlja bila u Kraljevini Crnoj Gori? Jesu. Issss!!!

Nenad
Gost
Nenad

A je li Crna Gora 1918 pripojena Srbiji? Jeste. Issss!!!!

XXXL
Gost
XXXL

Crna Gora nije pripojena Srbiji nego je nasilno anektirana nelegalnim odlukama Podgoricke skupstine i usla u sastav Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca odnosno Kraljevinu Jugoslaviju.

UCQ
Gost
UCQ

XXXL tako je brate .Sve sile EU koje su stvorile Albaniju 1918 bile su za to da Crna Gora,osim Boke pripadne teritorijalno sastavu Albanije Jedine okupatorske sile Rusija i Srbija su bile protiv toga i prijetile ponovnim ratom.Da nas Rusija i Srbija nijesu okupirale 1918 mi bi danas bili u slobodarsku zemlju ALBANIJU i zivjeli bez rata i muke s… Više »

Bjeladin
Gost
Bjeladin

Nije nego 1919 odlukom velikih sila u Parizu a ne odlukama Srbije

DUKLJA
Gost
DUKLJA

NATALITET U SRBIJI DRASTIČNO PORASTAO U PERIODU 1945-1947 godina,ZAHVALJUJUĆI CRVENOARMEJCIMA ,CRNOGORCIMA I HERCEGOVCIMA.

Bjeladin
Gost
Bjeladin

A Pec i Djakovica??

КГБ
Gost
КГБ

… i Kosovo je 1912 uslo u Srbiju. Doduse posle 500 godina… A Vojvodina do 1918 NIKAD nije bila u sastavu Srbije

Bjeladin
Gost
Bjeladin

A Bar?

Jack
Gost
Jack

Ovaj je corav i pored naocara..Pa svi vide kukavce gorski da se Evropa odrzava na ,aparatima,..

Bedem
Gost
Bedem

Dzeko, blago ti u pamet za te aparate…nemas ti veze…

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Referedum o autonomiji Boke, došljaci poslije II svjetskog rata bez prava glasa, pa što narod reče!

Primorje.
Gost
Primorje.

Normalno i da vaze granice Austrougarske. Samostalna Boka sa zaledjem.

Kotor
Gost
Kotor

A ove izbjeglice iz 90-tih imaju li pravo glasa ?

Bjeladin
Gost
Bjeladin

Mogu slobodno svi jer nisu ludi da porez ide u PG i MOJKOVAC ….onda bi Kotor bio San Tropez i po platama

Aneta
Gost
Aneta

Kakva plejada, ne zna se koji je umniji i poznatiji. A ovaj sa priznanjem Kosova kao jednim od najznacajnijih poteza, kakav genije! Odmah se preporucio za premijera (posto ce sad cika-Dule, srbijanski zet, da leti zbog cetnikovanja).

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Svi ovi likovi mogu do kapije i nazad.

Montenegro
Gost
Montenegro

Što više ovakvih edukativnih tekstova!

shajo
Gost
shajo

NA OVAJ NAČIN fRONT POMAŽE DPSu DA DOBIJE I OVE IZBORE

DPS Njemačka
Gost
DPS Njemačka

Velika je greška nekoga tjerati da ostaje u CG. Kome nije dobro slobodno neka se pripoji Trebinju, Novom Pazaru, Skadru, Foči… Još bi svakome pojedinalno otpremninu dao da ih ne gledam… Ali… Znaće Milo već što će i kako će

Munja
Gost
Munja

Tako je DPS Detchland….Ocemo nezavisnu ZETU s primorjem.Crna Gora je 1878 s kraljom Nikolom unistila i okupirala ime Zeta i Zetcku drzavu prisjedinila s 4 nahije.

opanak open
Gost
opanak open

prije okupacije su bili primorani da se izjašnjavaju kao serwi..a na popisu poslije II svjetskog rata, 46te, 51ve, 61ve, 71ve…., 98% su se izjašnjavali kao cg, niko ih nije ćerao

Бокељка
Gost
Бокељка

Црногорци најбољи Срби, тада се тако рачунало, а данас ваше црногорство темељите на мржњи према Србима, ван памети, док вам пред носом нестаје све одлике старе Црне Горе, и њена природна богаства.

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Ako su Srbi Turci mi sigurno nijesmo.

oj-ha
Gost
oj-ha

sami su se upetljali u ovo, nametali su tuđe kao svoje, oteto-prokleto

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

POZDRAV CIMESI ZG OD BOLJEVICA CRNA GORA I CPC IZNAD SVIH

Cheese
Gost
Cheese

Na zalost, cijela greska lezi u pokusaju nase drzave da stvori identitet na negiranju nase proslosti, odnosno Srbstva. Mi smo Crnogorci svi redom porijeklom Srbi i svaka familija koja ima knjige svog porijekla to zna. Od djedova, pradjedova i njihove familijarne linije…Evo recimo nas predsjednik Milo Djukanovic potice od Bakocevica iz Kuca, i direktni su preci Kneza Scepana i kneza… Više »

Filipa
Gost
Filipa

Ti imas pravo da si i Kinez, ali nijesmo mi Srbijanci!

Cheese
Gost
Cheese

Svako ima pravo da se izjasnjava kako god zeli. Ali mora se napraviti rez izmedju pojmova NACIJA i CIVILIZACIJA. Nacije su nastale krajem 18-og i pocetkom 19-og vijeka. Do tad i Srbi, Crnogorci, Hrvati, Bosanci su pripadali jednoj Slovenskoj civilizaciji. Neki su na zvali Dinaridima, neki su nas zvali Dolmatima, neki Ilirima, neki Tracanima, neki Vandalima iliti Vendima. Sa Ilirima… Više »

Младен
Gost
Младен

Србијанци нисмо јер не живимо у Србији али зато јесмо Срби Црногорци слава Богу.

Definitivno
Gost
Definitivno

Cheese, kakva perfidija od tebe. Jeste li to kockali jos od Garasanina, ” ucenjaci” Sroske akademije posrbljavanja?!
Kakva glupost!

Cheese
Gost
Cheese

Nikad u zivotu Garasanina citao nijesam nit me interesuje. Ono sto mene interesuje jeste jedan ogroman problem, kod nasih ideologa, a to je da baziraju nas novi identitet na satiranju i otvorenoj mrznji prema Srbima. Iako smo sami porijeklom Srbi, iako nam je ime CRNA GORA dao Kralj Uros Nemanjic 1296, Mlecani preuzeli to ime, iako su nasi preci ginuli… Više »

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Kakve sve ti gluposti nalupa Cheese , pa ne stvara naciji etnicitet nego zajednička istorija i država ? Kako možemo biti “porijeklom Srbi ” a tek 1918 počesmo da živimo u jednu državu , a zajedničke istorije nemamo zbog srpskog robovanja Turcima 500 godina . Jedino si tačno napisa da šire pripadamo Slovenima i da smo isti narod sa Hrvatima… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Bolje pogledaj mape od Duklje pa do danas pa ce ti mpzda nesto biti poznatija istorija CG u danasnjim granicama ovako ostajete ograničeni…

Bedem
Gost
Bedem

Cheese, ovo sto pricas su teze Srbije i ciste lazi! Necu ti objasnjavati, probaj da se dozoves sam!

A eee
Gost
A eee

Ma, koji Nemanjici, pslikuce? O cemu pricas? Procitaj sto Njegos kaze za Nemanju, i sve ce ti biti jasno. Ne budali !

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Uzimaju identitet koji im odgovara u datom trenutku zavisno od trzista(glasaca).prica o cg identitetu se trenutno najbolje prodaje.

Toni
Gost
Toni

A kakav crni sunovrat, jadan ne bio, pa ne bi se ni počešali zbog toga. Evo su hiljade ubijane po Hrvatskoj, Bosni i Kosovu, pa su uzeli odlične plate kroz mirovne misije i to je to.

Mrčo
Gost
Mrčo

Jel rezim Crne Gore priznao tzv drzavu Kosovo i direktno time rasparcava drzavu Srbiju…i imas obraza da pricas kako neko rasparcava Crnu Goru.Sta bi bilo da Srbija prizna tzv drzavu Boku Kotorsku??!

Anonimus
Gost
Anonimus

Dvije hiljade dinara za Mrča ovamo….

Neo
Gost
Neo

1.Kosovo je priznalo vise od pola svijeta, svidjelo se to nama ili ne
2. Okupatori Cne Gore – SPC, dogorjelo vam je.
Crna Gora nije izmislila cetnike i ustaše
3. Srbija može priznati jedino da baštini nazadnu ideologiju fašizma

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Neo, Kina Rusija i Indija nijesu priznali, oni su vise od polovine svijeta. Kraj americke imperije je neminovan, na tvoju zalost.

КГБ
Gost
КГБ

OK. Sta onda da radimo sa Velikom Britanijom, Njemackom, Francuskom, Italijom, Danskom, Svedskom, Norveskom, Holandijom, Australijom, Kanadom … i ostalim “ciji je kraj neminovan” … ?

Primorje.
Gost
Primorje.

Pa Boga mi nije bas tako. Priznale su mahom male drzave, koje moraju da priznaju. Makedobija ima isti problem kao i Srbija. Samo sto bjima hoce i Skoplje da uzmu. Pa su priznali Kosovo. Indija, Kina, Indonezija,Rusija, vecina Juzne Amerike itd.itd. sto znaci da vecina covjecanstva ne priznava Kosovo. To ti je brat bratu 4 milijarde ljudi. 2. Okupatori Crne… Više »

Mrčo
Gost
Mrčo

Pa moze i Boku da prizna pola svijeta kao nezavisnu drzavu…nije to toliko tesko vjeruj…

Bjeladin
Gost
Bjeladin

E tako ti je sva istina kao ta pusta želja

ne mlati
Gost
ne mlati

pa neka prizna, ako joj basta

Savo
Gost
Savo

Kosovo je država jer je to šćela srbija i srbijanski narod, Boka nikada nije bila države i nikada nije bila srbija i nikada neće biti srbija jer je Boka dio i to neotuđivi dio CRNE GORE.

NE utralan
Gost
NE utralan

Crna Gora je SAVO okupator Zete i primorja.Pridoslice iz Bosne i Hercegovine su naselile 4 nahije to jeste tu crnu goru a K Nikola 1878 zatire ime slavne Srbske ZETE Balsica i Crnojevica s imenom Crna Gora.Mitropolija treba da promijeni ime i da se vise ne zove Mitropolija Crnogorsko primorska nego Zetcka eparhija…ka sto se vazda i zvala

Gile
Gost
Gile

Da ali je kosovo prva priznala srbija.1999 kumanovskim sporazumom.znaci 10god prije nas

amo
Gost
amo

Drzavu Kosovo je priznao Vas voljeni Sloba i to prije bombardovanja,ali je taj dokument krio u ladici kao zmija noge.

Bedem
Gost
Bedem

Mrco mrceni, Crna Gora VODI RACUNA O SVOJIM GRANICAMA, vodi racuna O SEBI. Kakve veze imaju odluke crnogorskog naroda sa Srbijom? Otkud vam ptavo da se mijesate u odluke suverene zemlje?
Batalite bi te izvivore, spustavasmo se mi na vase uze!

Dzordz
Gost
Dzordz

Zabolje Evropu za nase probleme,Ako ih Sami ne rijesimo nece nam niko pomoci.Ako nemamo svoje pameti I ne zasluzujemo da zivimo kako dolikuje ljudima.

šta je problem
Gost
šta je problem

riješiće (novi) zakon sve

ANC
Gost
ANC

Čitajući sve medije i slušajući naše pravoslavme Crnogorce danas , jako mi je drago su svatili njihove iz 90-tih prosrpske stavove i opredeljenja koja nisu vodila ničemu , Danas je lijepo i vidjeti i čuti da bez svoje CG nema srećnijeg da.

Svjefol
Gost
Svjefol

Sto je drzava zamislila, to ce i ostvariti. Tacno je da je u pitanju novac, i samo novac. SPCu ce se ukinuti prihodi od vjerskih objekata, u Crnoj Gori i to najvise svrbi. Uticaj takodje. Da to rade sami, pa i ne bi bio neki problem, ali ovo rade u saradnji sa Srbijom, i pritisak ce se pojacavati, sto se… Više »

4 C
Gost
4 C

SPC koja je ideoloski i politicko-propagandni instrument velikosrpske politike u Crnoj Gori a pod maskom i plastom vjerske organizacije otvoreno smatra da je nezavisnost Crne Gore , drzavnost upitna (iako su i Srbija i Crna Gora kao drzave priznate 1878 g ) a nas kulturni, nacionalni i istorijski identitet – nepostojeci. Pocinje sa vec oprobanim receptima iz Hrvatske i Bosne… Više »

autouništenje
Gost
autouništenje

ajde ti dokaži to stvorovima, uništ ih mržnja i kriza identiteta

prava istorija
Gost
prava istorija

4 C, sve je to istina, ali ovo su druga vremena, nema više JNA da im čuva barikade.

TALOG
Gost
TALOG

Radulovicu,sva tvoja i tvojih placenika,namjera,da jednu staru drzavu,kao sto je Crna Gora,preobratis u nesto sto nema veze sa njenom istorijom i tradicijom,osudjeno je na sramni kraj,isto kao sto su zavrsili ,vasi presci sa doceka fasista na Cetinje 12,7 ,1941 god, Sto se vise brukate,Crnogorci su sve svjesniji vasoj namjeri,i energicniji da sacuvaju TRADICIONALNU C.Goru.A onda ce doci vrijeme,kada cete pravim… Više »

Младен
Gost
Младен

Види се аутору овога текста да не схваташ добро оно о чему би тај бокешки сабор расправљао и донио одлуку. Никада не би рушио државу Црну Гору по Богу па ово је наша земља. Оно што би урадио је да би прекинуо са оваквом политиком која се лажима служи и покушава да направи од овога народа неки други монтенегро народ.… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Jedan sendvič za Mladena ovdje…

konobar
Gost
konobar

Anonimus, izvinjavamo se nema više sendviča za Mladena, može li krofna ?

Galet
Gost
Galet

Bečić= Pajović

Anonimus
Gost
Anonimus

Ovome Galetu ništa, on je DF ovac, oni imaju rubalja….

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Taj vjeciti san o rasparcavanju ne postoji. Postoji jos uvijek malo sna o stvaranju saveza srpskih zemalja i san u usponu o stvaranju velike albanije. U pripremi je i san o stvaranju islamske drzave na balkanu. Sto ce od toga biti, zavisi od lomova u evropi i svijetu i to nije nista novo. Sve balkanske drzavice, osim grcke, su proizvod… Više »

mačor
Gost
mačor

Politikanstvo SPC.Da je vječna Crna Gora !

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Dobro je Milo rekao da je crkva srba MCP “mina u temelje države Crne Gore ” , ta strana agentura i izvršilac strategije vlade susjedne Srbije je spremna izazvati rat samo da sačuvaju imovinu koju su nam oteli !

VMV
Gost
VMV

Imaš lu neku svoju misao, liše onoga što ti partija naredi?

Gile
Gost
Gile

Moraju srbi u nedostatku svoje istorije pričati o crnogorskoj.razumimo ih

VMV
Gost
VMV

Očigledno da ti nikakvu istoriju nisi čitao, a ne vjerujem ni knjige da si se mnogo dohvatao. Ubacili su ti u program nekoliko floskula, i sad ih ponavljaš, ne shvatajući dubinu svog neznanja.

Učitelj
Gost
Učitelj

Ajde onda ti pošto si čitao, reci nam koliko su srbi ratova i bitaka izgubili, a koliko dobili. I koliko su puta utekli sa bojišta. Naravno da se stide svoje istorije jer to su porazne činjenice.

Historik
Gost
Historik

Bolje da ne čačkaš crnogorsku istoriju, učo! Evo ti da se malo zanimaš, podaci o Bici na Vučjem dolu! U vojsci knjaza Nikole je bilo skoro pola Hercegovaca! Poginulo je i podleglo ranama oko 80 Crnogoraca i Hercegovaca! Knjazu je ovo bila prva bitka u kojoj je učestvovao za 16 godina vladavine i odmah je dobio naziv Car junaka! Naredio… Više »

Независна Бока
Gost
Независна Бока

A koliko je to Nikšić bio slobodan od turaka, Podgorica, Pljevlja, Bar, Ulcinj….
Bili su i više od 5 vjekova pod Turcima….
Slobodarske pametuše…
4 Nahije= Gora nam Crna jeste bio slobodan koliko toliko ali sve ostalo je bilo porobljeno, i
SAMO DA ZNATE SELEKTIVNO ZAHVATANJE ISTORIJE JE NAJJAČE CG-OVDKO UPORIŠTE

Knjiga
Gost
Knjiga

Istorija je nešto što je prošlo. Nama treba strategija za budućnost a ona sigurno nije put u mračni srednji vijek dje Risto vodi svoje sljedbenike.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gile, kada budeš imao vremena , pročitaj knjigu ,,Vladarska kuća Petrović Njegoš”, koja je štampana na Cetinju 1910. i u kojoj piše da su : skoro sve uglednije porodice u Crnoj Gori, među njima i porodica Petrović, došle iz drugih srpskih zemalja.

xxy
Gost
xxy

Srbi nemaju istoriju a DANU kaze da su Srbi 1185 okupirali CG pa je drzali u ropstvu pa posrbili i Njegosa i Petrovice pa opet 1918 reokupirali vec okupiranu CG , i drzali pod okupacijom narednih 90-tak godina do 2006 a jos uvijek drze okupiranu Crkvu evo 800 god. znaci ipak bilo je neke srpske istorije.

xxy
Gost
xxy

A jos prije te nepostojece istorije Srba ,Nemanjica za vrijeme Vojisavljevica vladara Duklje dje nema nista srpsko Vatikan dade Titulu Nabiskupu Barskom ,Primas Srpski ,onako slucajno.

Savo
Gost
Savo

Ko ti je to reka da srbi imaju istoriju u CG taj te laga, moj x.

Младен
Gost
Младен

Прије ће бити да су тебе нешто опасно слагали.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Ja mislim da bi trebalo sve popove iscerati iz hramova i ostaviti ih prazne da ih vjerujuci narod odrzava i cuva!Dosta je politikanstva sa jedne i sa druge strane,narodu treba hleba i mira…SPC i CPC su samo politicki krakovi vladajucih partija kako iz Srbije,tako i iz Crne Gore!
Pustite narod da dise ili,sta pogani od ljudi cinite??!!

Definitivno
Gost
Definitivno

A ja, gradjanine, mislim DA JE TREBALO VRATITI ONO STO JE APSOLUTNO PTROTIVZAKONITO UZETO, odnosno, ponistiti nezakonski akt o ” ustolicavanju” Srpske crkve u Crnu Goru, na racun UBISTVA Crnogorske pravoslavne crkve, koja je bila i narodna, i domicilna, ” drzavna crkva Crnogoraca” , kako je stajalo u Ustavu Kraljevine Crne Gore, i u Ustavu Svetog sinoda CPC!
Eto tako!

Savo
Gost
Savo

Ja sam za, da se popovi bar 80% isćera iz crkava i zabrano onima 20% bilo kakvo pojavljivanje na svjetlost dana, i o ti vječnog mira.

vuk
Gost
vuk

Ovima iz Crnogorske akademije nauke treba pod hitno ukinuti sredstva koja dobijaju.Evo 40g ne rade ništa samo se žire.Od nje i sredstava koja Crna Gora izdvaja za njen rad nikakve koristi. Bolje da ta srestva preusmjere na nešto što ima da donosi korist Crnoj Gori ,ako već nema akademsku korist bar neku drugu korist da imamo a ne ovako bačene… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

U velikom je problemu drzava u kojoj se za akademike moze reci da se zire !!! To znaci da je broj “paśih mileti” previse narastao !!!

Knjiga
Gost
Knjiga

Crnoj Gori ne treba ulaganje u Akademiju nauka, jer to je ulaganje u prošle zasluge. Nama treba ulaganje u strategijske naučne projekte za budućnost. Pa oni koji dobiju pare za projekte će imati referencu za buduće projekte na osnovu svojih rezultata. I to ne moraju nužno da budu crnogorski naučnici. Ni autoput nam ne grade crnogorski stručnjaci već učestvujući povećavaju… Više »

Sogo M
Gost
Sogo M

Autoput nije naucni projekat !!!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Koje potcjenjivanje sopstvenog naroda i nacije, kuku ti u glavu, knjigo badjavna !!!

...
Gost
...

U pravu ste, Vuce, da su se ” glasnuli” kao institucija, lakse bi bilo. Koja crna Akademija? To je ekspozitura SANU.

Sovljak
Gost
Sovljak

Tri tacke, tvoje misljenje i misljenje akademika se ni u cemu ne poklapaju. Ko to ocekuje da se akademija bavi folklorom ?

Bedem
Gost
Bedem

Sovljak, tebi je folklor sramno ukidanje Crnogorske pravoslavne crkve. Ma, bjezi!

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahahahaha,Radulovicu očigledno nijesu upućen,tvoja CG je već rasparcana ali od strane vaših koalicionih partnera.Albanci su već uzeli jedan dio koji su zacrtali lagano realizuju i drug,muslimani takođe,Hrvati takode.Znajuci na koga aludirate,znajući da vam je to jedina bolna tačka,reci ću ti samo da ćete bolovati zauvjek.

Neo
Gost
Neo

niko nam nikad zla nije učinio koliko Srbija, ni Turci ni Austrija ni Italija ni Njemačka.. Niko nije klao bratski narod kao Srbi. Pod sve popovima SPC na čelu

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Bravo – eto to je to , neka narod zna!
Sramni cin svetosavske klike i politike Srbije prema Crnoj Gori!
Ovo vise necemo tolerisati, Zakon sto prije da se donese – prije izbora! Da znamo dje smo i sto smo uradili!

Prc CG
Gost
Prc CG

Srbija vas ne spominje kao da niste živi,nego vi iskompleksirani kad vas niko ne spominje morate malo da se oglasite…..mafijašima banana država.

Miroljub
Gost
Miroljub

Pa se čudimo što su Srbi 1918 bili onakvi kakvi su bili. Evo bi oni opet ali im više neće proći, znamo se odlično.

Boris
Gost
Boris

Rasparcana je ona Radulovicu po privatnih dzepova, gore nego da su turci jos 500 godina

U. Bećarac
Gost
U. Bećarac

Turci su 500 godina bili u Srbiji a ne u CG. Zato vi i pjevate o dva oka, da podijelite s nama vašu podaničku sramotu a uzmete od nas naš slobodarski ponos

opanak ganci
Gost
opanak ganci

crnje no 1918te, u pravu si

Send this to a friend