Politika

Radulović: Pravosuđe da bude oslobođeno bilo kakvog političkog pritiska

Branislav Radulović

Udruženje pravnika Crne Gore podržava zaključke usvojene na nedavnom zajedničkom konsultativnom odboru Evropske Unije i Crne Gore sadržane u objavljenoj Deklaraciji, posebno u dijelu koji se tiče poglavlja 23 i 24.

“Udruženje pravnika ponovo naglašava potrebu da se ukupna energija crnogorskog društva usmjeri ka ostvarivanju ciljeva iz pregovaračkih poglavlja kako bi Crna Gora zadržala svoj proevropski put i ispunila mjerila postavljena za zatvaranje poglavlja posebno privremenih mjerila za poglavlje vladavina prava”, saopštio je predsjednik Udruženja pravnika, Branislav Radulović.

Udruženje pravnika dodatno ukazuje na činjenicu da se u deklaraciji posebno apostrofira potreba da se obezbjedi neophodna dalje reforma u oblasti pravosudja i da nezavisne insitucije „četvrte“ kontrolne grane vlasti budu u potpunosti funkcionalne i „oslobođene bilo kakvog poltičkog pritiska“ i da se „stvore uslovi za njihovo snažno autonomno djelovanje“, kako se navodi u dokumentu Odbora EU.

“Stim u vezi Udruženje pravnika ponavlja svoj ranije izrečeni stav da se kod niza sistemskih zakona i zakonodavnih inicijativa, od strane predlagača, nijesu organizovane javne rasprave, koje bi pored aktivnih političkih sudionika zakonodavnog procesa uključile i strukovne organizacije, akademsku zajednicu, NVO i druge činioce civilnog društva. Dodatno Udruženje pravnika izražava žaljenje da je i kod konstituisanja novog Savjeta za vladavinu prava došlo do umanjenja broja članova ovog tijela i eliminacije NVO i strukovnih organizacija”, rekao je Radulović.

U saopštenju zaključuje da Udruženje pravnika Crne Gore ostaje otvoreno za saradnju sa državnim organima i drugim organizacijama civilnog društva da se u postupku predlaganja novih zakonskih rješenja uz prethodno obezbjeđenje ekspertize Evropske komisije i Venecijanske komisije (Komisije za demokratiju kroz pravo) Savjeta Evrope obezbjedi da ponuđena rješenja dobiju i nezavisno stručno-pravno mišljenje crnogorske pravničke zajednice.

Send this to a friend