Politika

Radulović: Pripremamo inovirane tekstve tužilačkih zakona

Savjet Evrope ima veliki značaj kao organizacija koja promoviše i štiti demokratske vrijednosti, posebno u doba epidemiološke krize i rastućih tenzija u Evropi, zaključeno je danas na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i generalne sekretarke ove organizacije Marije Pejčinović Burić, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

<<<Ministarstvo se ispravilo: Pogrešna interpretacija, u inovinaranim tekstovima već preporuke Venecijanske komisije>>>

Ministar zahvalio je sagovornici na njenom ličnom angažmanu, ali i tradicionalnoj podršci Savjeta Evrope i njegove Programske kancelarije u Podgorici.

“Smjernice i ekspertiza koju nam pružate predstavljaju svojevrstan putokaz u našem usmjerenju ka političkom Zapadu“, istakao je on.

Kako je rečeno u saopštenju, Radulović je naglasio da su ključne vanjskopolitičke aktivnosti crnogorske Vlade usmjerene na NATO savezništvo, članstvo u EU i promociju dobre bilateralne i regionalne saradnje.

“Na toj liniji, podsjetio na značaj saradnje sa tijelima Savjeta Evrope, sa posebnim naglaskom na Venecijansku komisiju, u okviru nekih od najbitnijih reformskih procesa u našoj zemlji, koji se prvenstveno odnose na tematiku pretpristupnih poglavlja 23 i 24”, ističu iz u saopštenju.

Iz ministarstva navode da su sagovornici ocijenili da je trenutni prioritet  reforma u tužilaštvu i pravosuđu.

Oni su istakli značaj dijaloga Vlade Crne Gore sa predstavnicima Venecijanske komisije, posebno u pogledu Predloga zakona o državnom tužilaštvu i Predloga zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. U tom kontekstu, Radulović je naglasio da se trenutno pripremaju inovirani tekstovi predloga navedenih zakona, a u skladu sa mišljenjima i preporukama Venecijanske komisije. „

“To je pokazatelj naše posvećenosti kvalitetnom sprovođenju reformi, u koordinaciji sa našim evropskim partnerima“, zaključio je on.

Pejčinović Burić istakla je da će doprinijeti skorijem ispunjenu spoljnopolitičkog cilja Crne Gore.

“Crna Gora je kredibilan partner Savjeta Evrope, i vjerujemo da ćemo zajedničkim zalaganjem doprinijeti što skorijem ispunjenju vašeg glavnog vanjskopolitičkog cilja, članstvu u EU“, poručila je Pejčinović Burić.

Ona je potvrdila da će Savjet Evrope nastaviti da podržava Crnu Goru u okviru ključnih reformi kroz ekspertizu i promovisanje zajedničkih vrijednosti, te da je ohrabrena porukama šefa crnogorske diplomatije u pogledu kvalitetne i konzistentne komunikacije sa predstavnicima Savjeta Evrope.

“Ključno da se o osjetljivim pitanjima poput pravosuđa i tužilaštva, Vlada okrene dijalogu sa svim političkim stranama, kako bi se došlo do društveno prihvatljivog konsenzusa, a u skladu sa standardima EU i organizacije kojom rukovodim”, poručila je ona.

Pored ljudskih prava i vladavine prava, Radulović je istakao da je Crna Gora usmjerena ka zaštiti medijskih sloboda i slobode govora kao jednih od temeljademokratskih društava. Sagovornici su izrazili nadu da će u periodu koji slijedi biti u prilici da uživo razmijene mišljenja o svim pitanjima od zajedničkog interesa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vaše ime
Gost
Vaše ime

to nije tvoj posao, bavi se ti spoljnom politikom

.....
Gost
.....

sjedi đe si

Marko Marko
Gost
Marko Marko

Ovaj Radulović i povodom najsitnijeg povoda napiše po 3-4 stranice saopštenja.

Send this to a friend