Politika

Radulović: Protjerivanje Božovića ishitren čin

Nova crnogorska vlada će odnose sa Srbijom graditi na principu uzajamnog uvažavanja, kako i priliči dobrim susjedima, poručio je u intervjuu za Dan ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović.

Đorđe Radulović

Ostaje li na snazi ranija odluka Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom?

Radulović:  Cilj nove vlade je ozdravljenje sveukupnih odnosa sa Republikom Srbijom po principu suverenosti, nezavisnosti i nemiješanja u unutrašnje stvari. Prethodna vlada je, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, uskratila gostoprimstvo ambasadoru Božoviću, čime je, nakon isteka roka od 72 sata, bespovratno ukinut agreman.

Uskraćivanje gostoprimstva ambasadorima zasigurno nije mjera dobrosusjedskih odnosa, već ishitren čin. Nova crnogorska vlada će odnose sa Republikom Srbijom graditi na principu uzajamnog uvažavanja, kako i priliči dobrim susjedima.

Šta Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore može konkretno uraditi da pomogne da Srbija izruči Crnoj Gori bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića radi izdržavanja kazne zatvora u Spužu?

Radulović: Uvjeravam Vas da će Ministarstvo vanjskih poslova iskoristiti sve mehanizme redovne diplomatske, prije svega bilateralne komunikacije sa Republikom Srbijom, da u okviru svojih ovlašćenja doprinese rješavanju tog pitanja.

Kakvi su Vaši planovi kada je u pitanju razvoj diplomatsko-konzularne mreže?

Radulović: U pogledu daljeg razvoja diplomatske mreže, njen aktuelni obim zadovoljava sadašnje potrebe, a u narednom periodu ćemo sagledavati mogućnosti njenog širenja u sk ladu sa vanjskopolitičkim prioritetima, kadrovskim i finansijskim mogućnostima. U bliskoj budućnosti predviđeno je otvaranje dva nova diplomatsko-konzularna predstavništva u Hagu i Kopenhagenu.

Jedan od glavnih prioriteta tokom mog mandata biće nastavak profesionalizacije diplomatske službe, u kojoj će karijerne diplomate imati centralnu ulogu, jasno uviđajući da oni najbolje i najsnažnije predstavljaju interese Crne Gore, uz efikasnu promociju važnosti što skorijeg ulaska u EU. Cijenim da ovo ministarstvo u svojim redovima ima izuzetne profesionalce, te da njima i treba pružiti šansu da pokažu svoje kapacitete i sposobnosti.

U periodu koji slijedi, posebnu pažnju ćemo posvetiti snaženju ekonomske diplomatije promociji ekonomskih interesa Crne Gore u inostranstvu i privlačenju kredibilnih i održivih investicija, u cilju prevazilaženja negativnih posljedica pandemije Kovid-19. Diplomatsko-konzularna predstavništva će u bliskoj koordinaciji sa ostalim nadležnim institucijama efikasno i intenzivno promovisati investicione potencijale naše države. Promovisaćemo Crnu Goru kao brend i investicionu destinaciju na bilateralnom, regionalnom i globalnom planu, kroz ekonomsko-kulturne promocije i biznis forume.

Prilika za valorizaciju ekonomskih i investicionih potencijala Crne Gore, kao i nacionalnog prirodnog blaga, istorije i kulturnog nasljeđa, svakako predstavlja i učešće Crne Gore na Ekspo Dubai, koji će se održati tokom 2021. godine.

Vaša očekivanja od funkcije ministra, vjerujete li da možete unaprijediti rad crnogorske diplomatije?

Radulović: Prevashodno vjerujem da je važno napomenuti da se u strateškom, funkcionalnom i organizacionom smislu Ministarstvo vanjskih poslova rukovodi dugoročnim spoljnopolitičkim ciljevima države, koji se prioritetno odnose na razvijanje regionalne saradnje i dobrosudsjedskih odnosa, proces evropske integracije i islunjavanje obaveza preuzeth članstvom u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama.

Od Ministarstva vanjskih poslova se očekuje kontinuirano praćenje i analiziranje ukulnih bilateralnih i multilateralnih odnosa, kao i globalnih kretanja, te pravovremeno i temeljno informisanje i predlaganje vanjskopolitičkih koraka. Kako je i navedeno u ekspozeu predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, akcenat u budućem periodu će biti stavljen na jačanje profesionalizacije diplomatske službe. Na toj liniji, uskoro ćemo sagledati i predložiti mjere za unapređenje rada ministarstva i diplomatske mreže u inostranstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

I ti ces brzijeh dana

Taxi
Gost
Taxi

Ovo je sprdnja, jos mu se izvinite sto nam je pljuvao drzavu…

Barba
Gost
Barba

Jel si ti samo nov ili glup

hans
Gost
hans

Kratkog je daha ova nova vlast.Čime ćeš se poslije baviti ekspertu??

SPC okupacija
Gost
SPC okupacija

Vrijeme je da mi Crnogorci izadjemo na ulice pomalo.Ovaj ce se izvinuti jos Bozovicu

delboj
Gost
delboj

Vidi ti tu pourvu. Kameleon, Kako se ucuskao u Ministarstvo 10 godina

kosovo albansko
Gost
kosovo albansko

znaci li ovo da je Bozovic bezpovratno proceran ?

kosovo albansko
Gost
kosovo albansko

njima je i dalje bitnija tudja drzava od svoje , mislio sam da ce ih proci kad se okite crnogorskim obiljezjima ali …..

Trut
Gost
Trut

Ishitren je cin sto ovakvi likovi su došli da nam sole pamet. Koje su to njegove zasluge sto je ministar. Taj ambasador je protjeran i njemu nema povratka na tu funkciju, stavit će drugog.

...
Gost
...

E, kad je ovo postalo ministar, može i Marica Hrdalo…Pih!

san sebastijan
Gost
san sebastijan

Radi šefe, pusti priču. Za tebe je ishitren, za mene je ta odluka trebala da bude donešena kad se prvi put umiješao u nešto što mu nije u opisu posla.

Zasuči rukave i dovedi 10 investitora pa ćemo lako za Božovića

Commentator
Gost
Commentator

Raduloviću, kako bi bilo da malo poradite na povratku Marovića? Kako vam se čini ta situacija, da li Srbija po tom pitanju uvažava Crnu Goru?

ŚAN
Gost
ŚAN

sluga sluzi susjedu sa sektom sluganskom stranom.
#nijemojavlada od stada..

Commentator
Gost
Commentator

Ovaj Radulović je počeo da se prospia kao Bratička. Kako “ishitren” potez može biti protjerivanje BOžovića. Nije ishitren, trebalo je davno da se desi.

aleks
Gost
aleks

“Nova crnogorska vlada će odnose sa Republikom Srbijom graditi na principu uzajamnog uvažavanja, kako i priliči dobrim susjedima.”

Postovani Ministre, nije na ambasadoru tudje zemlje da daje ocjene unutrašnjih pitanja države koja mu je ukazala povjerenje. Bila bih jako razočarana kad biste Vi kao novi ministar na takvu izjavu stranog ambasadora ostali nijemi.

Mn-a
Gost
Mn-a

Nije nama Srbija kriva nego ovi naši izdajnici što se posrbise preko noći.

Rade tečov
Gost
Rade tečov

Javljaju se četnici. Da vidimo dokle će trajati.

Hajduk
Gost
Hajduk

Baš si dobro počeo Raduloviću, vidi ti se odma kuda vodi politika koju ćeš zastupati. Isti si ka’ i Božović.

Dragan
Gost
Dragan

Koliko domacih izdajnika sa cistim staro-crnogorskim prezimenima.

Sloboda
Gost
Sloboda

U pravu si, i sekula drljevic je za druge mislio da su izdajnici.

Antihrist
Gost
Antihrist

Pored domaćih, Leposavići nam ne trebaju.

Crnogorski
Gost
Crnogorski

To je onaj isti ambasador Bozovic koji je odbio da primi protesnu notu Crne Gore, nakon vandalskog cina prema nasoj zastavi a prvenstveno ambasadi u Beogradu.Rijeci su suvisne.Nece ni ovo dovijeka!!!!

Treće Oko
Gost
Treće Oko

Jedna odluka ako bude donešena protiv nacionalnih interesa Crne Gore svi ćemo izaći na ulice i tražiti ostavke Vlade . Mi Crnogorci rezervnu državu nemamo

Commentator
Gost
Commentator

Mislim da ćemo morati da malo uvedemo neke protestne šetnje (njihova metoda), i to što prije, kako bi podsjećali ovu vlast da smo tu, da im ne dozvolimo da četnikuju, treba na vrijeme reagovati!

Libero7
Gost
Libero7

To fukaro cetnicka

Kavajo
Gost
Kavajo

Malo si mi reko’

eko
Gost
eko

Ovaj klinjo ministar….🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

SANTA MARIJA
Gost
SANTA MARIJA

Ako je ishitren cin vi to opozovite.

...
Gost
...

probaj, majčin sine!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Vratite Božovića, eno Pipun plače 😂😂

Opet
Gost
Opet

Nastavi tako i čekaće te božović u beograd

Loš
Gost
Loš

Vi nemate samopoštovanja.Da ti se komšija tako obrati u tvojoj kući,ne jednom,nego deset puta,ispratio bi ga.

Rob Roy
Gost
Rob Roy

Proćerat ćemo “svakog neprijatelja” Crne Gore!

Primorka
Gost
Primorka

Za demokratiju su dobre promjene,odnosno vidjecemo da li ste Vi ( i vi) dobra promjena.Sticajem okolnosti Vlada je izabrana negodovanjem onih i koji su Vas potencirali.Vi kao ministri ste tu da postujete CG i njene zakone i sluzite joj.Bez obzira koji je ambasador u pitanju,on nije tu da se mijesa unutrasnje pitanje drzave vec da se bavi diplomatskim pitanjima.Zamislite da… Više »

Yom
Gost
Yom

U Guču nek peva!

Maestro
Gost
Maestro

Kuku ko je nama ministar…

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Sto si se “patio” u ambasadi “nedemokratske vlade” deset godina , ne radeci nista, tvoja pozicija drugog sekretara manja je od sekretarice ambasade?
Kako se to nametnu da postanes ministar- logicno- necasnim tajnim radnjama protiv CG.Dosta da ti covjek vidi facu, pa da zakljuci o kakvoj je “ljudini”rijec. Piiihhh

ESAD OD DUKLJE
Gost
ESAD OD DUKLJE

Ministre, zelis da Srbija uvazava CG. Pa zasto ministre obzalujes sto je CG protjerala Bozovica?. Ministre, nema razloga da samog sebe demantiras u istom tekstu. Jedino ako ti je milija Srbija od CG, onda ti je oproszeno.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Naravno da je ishitren, pojma emaju napadaju sa Javnog servisa ambasadore

Lscg
Gost
Lscg

Da je rađeno kako treba nije mu trebalo ni dozvoliti da postane ambasador u Crnoj Gori.Na osnovu njegovih ranijih postupaka tako nesto je bilo jedini ispravan postupak.

Marina
Gost
Marina

A pod uzajamnim uvazavanjem podrazumijevas da Crna Gora ne otvara usta a kad otvori da aminuje sve sto “srpski svet” progovori a da Srbija otvoreno slavi dan nestanka crnogorske drzave na svakome mjestu ,da prekraja istoriju i zatire crnogorski identitet i da se Crnogorci tome raduju !!! Na tim osnovama bi da se “uzajamno uvazavamo”??? !!!! Sto bi Patrijarh Pavle… Više »

Rozaj
Gost
Rozaj

Bozovic domaci izdajnik, isto kao i ti Radulovicu.!!

Alpina
Gost
Alpina

Je li hladno u rozaje

Ja pa ja
Gost
Ja pa ja

Žale, žale neki zbog potjerivanja NJIHOVOG ambasadora….

Mongro
Gost
Mongro

Poltron srpski, i ništa više od toga!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Tebi kao apostolu je vrijeđanje CG normalna stvar. Jasno je ko nam je ministar vanjskih poslova. A što se tiće izdajnika, sretni mu i veseli put!!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Božovivić je neprijatelj ove zemlje,trebalo ga je odavno proćerat!

Branka
Gost
Branka

Izgleda da novi ministar ne zna što podrazumijeva izraz “međusobno uvažavanje” kad daje ovakve izjave. Vujakliju u ruke ministre. Proćerivanje tzv. Ambasadora je trebalo da bude kada se prvi put umiješao u unutrašnje stvari suverene Države. Jedino što je ishitreno su servilne izjave ove persone.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Dje komentar sto vam smeta

Fileopg
Gost
Fileopg

Niko ne pominje izručenje Bratislava ristića i Predraga Bogićevića lica osuđenih za terorizam u pokušaju.

Ljubo
Gost
Ljubo

Radulovicu njega nije trebalo ni pustat preko Jabuke

Dragan
Gost
Dragan

E bas mi zao sto ga nemozete vratit da bleji po Crnoj Gori

Marina
Gost
Marina

Dragan
Takve nije dovoljno protjerati kao neka sluzbena lica.Takve bi trebalo trajno protjerati!Da ne mogu vise krociti u CG.

Njegoš
Gost
Njegoš

A nije ishitren no bogomi zadocnio debelo, odmah predstavnike okupatora poćerati, pa neka u beogradU priča mitove, tamo su navikli na bajke.

Cczz
Gost
Cczz

Ovaj Radulović od velike patnje u MVP nije znao da je Božoviću više puta skrenuta pažnja na nediplomatsko ponašanje .

Tek tako
Gost
Tek tako

Legendo prvo i osnovno je da VOLIŠ SEBE A POŠTUJEŠ DRUGE. Kod vecine vas iz nove vlasti je problem sto vam je samo u mislima da se dopadnete i dodvorite Srbiji. Austrijanci su Germani ali svi rade za dobro svoje zemlje.

Drago
Gost
Drago

Tvrdiš li to da su Crnogorci Srbi?

Loš
Gost
Loš

Gemani su grupa naroda(Flamanci,Austrijanci,Njenci,Šveđani),kao što su Crnogorci,Hrvati ,Srbi Sloveni.

Marina
Gost
Marina

Tek tako
Ovo su skoro sve uvezeni Srbi !
Izbjeglice koje zahvaljuju CG sto ih je primila bez gaca ,tako sto buse svim silama da je poniste!

Neznalica
Gost
Neznalica

Aha, znači gradićemo odnos uvažavanja s nekim ko nas ne uvažava? Eh da su ovakvog ministra imali Poljaci 1939, nikad ih ne bi Njemačka napala, trebalo je samo da grade odnos uvažavanja.

Marina
Gost
Marina

Neznalica
Pravo poredjenje!

Balijače
Gost
Balijače

Da nećeš da ga vrneš

Marina
Gost
Marina

Balijace
Bi on da ikako moze.Nego ne moze.
Jednom protjeran ambasador ne moze se vise vratiti na istu duznost.

bojan
Gost
bojan

Ovaj je vaš Dukljani…

Marina
Gost
Marina

Bojan
😂😂😂
Jeste.Vidi se iz svake njegove rijeci !!!

Zoran Kalezić
Gost
Zoran Kalezić

trebalo ga je davno procerati.

Send this to a friend