Politika

Radulović: Skupštinski odbor ćuti o izboru sudija Ustavnog suda

Branislav Radulović

Neupitna je da činjenica da Ustavni sud, umjesto sa sedam Ustavom propisanih sudija, trenutno funkcioniše sa prethodno izabranih pet, i da to predstavlja ozbiljan limit u ostvarivanju svih funkcija ovog suda utvrđenih članom 149 Ustava Crne Gore, ocjenjuje za Dan predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović.

“Otežan rad Ustavnog suda je prije svega u činjenici da kada sud odlučuje u plenumu za odluku je potrebna većina od ukupnog broja sudija, dakle četiri glasa za odluku, što je u ovoj konstelaciji odnosa otežavajuća okolnost”, istakao je Radulović.

Prema njegovim navodima, proces izbora dvoje sudija je trenutno u „zastoju” nepostupanjem skupštinskog Ustavnog odbora, koji je bio dužan da od 12 prijavljenih kandidata svede listu na dva kandidata sa najviše glasova i ponudi je Skupštini na izjašnjenje.

“Razlog zašto Ustavni odbor Skupštine to nije uradio od svog konstituisanja krajem prošle godine do danas, od strane ovog odbora nije zvanično saopšten ili obrazložen. Takođe, stručna i ukupna javnost nije upoznata kada će ovaj proces biti „odmrznut” i kada će nadležni skupštinski odbor završiti svoj dio obaveze u procesu izbora sudija Ustavnog suda”, izjavio je on.

Radulović ističe i da izlaz iz trenutnog stanja mora biti isključivo institucionalan i zakonit i započeti proces izbora već prijavljenih kandidata se mora okončati u razumnom roku.

“To je moguće ili na način da dva kandidata koje nadležni odbor sa ukupne liste ponudi plenumu Skupštine budu i izabrani ili da za slučaj da ne dobiju podršku, Skupština što prije obnovi postupak i raspiše novi konkurs. Činjenica da je za izbor sudija Ustavnog suda potrebno da u prvom krugu glasa 54, odnosno u drugom krugu 49 poslanika, a s obzirom na trenutnu konstelaciju odnosa u Skupštini i da nije pokrenut proces adekvatnog dijaloga oko deblokade ukupnog sistema vjerovatnoća je viša da bude ostvarena druga opcija, što ne ide u prilog punom i efektivnom funkcionisanju Ustavnog suda u narednom periodu”, zaključio je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realan
Gost
Realan

Dritan i druzina nisu u stanju ni da pokušaju dijalog. Pa onda da se izgovaraju kako treba polovina i jedan da biraju tužioce i sl. Toliko o njihovoj demokratičnosti i pomirenju CG.

Send this to a friend