Politika

Radulović u Budimpešti: Crna Gora može da računa na političku i ekspertsku pomoć Mađarske

Radulović i Sijarto

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas, tokom drugog dana posjete Budimpešti, sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom. Radulović je izrazio zadovoljstvo sadržajnim bilateralnim odnosima, koje karakteriše visok stepen institucionalnog i političkog dijaloga, saopšteno je iz Ministarstva.

Ovo je moja druga posjeta inostranstvu otkad sam preuzeo dužnost, što predstavlja snažnu potvrdu prijateljskih odnosa naše dvije države“, istakao je on.

Radulović je ukazao na značaj podrške Mađarske u pogledu pristupanja Crne Gore NATO, te pregovora sa EU. S tim u vezi, naglasio je da „mađarska posvećenost procesu integracije čitavog Zapadnog Balkana u evropsku porodicu predstavlja dodatan impuls socio-ekonomskim reformama u Regionu“.

On je informisao Sijarta o naporima i reformama koje preuzima nova Vlada kako bi intenzivirala proces pregovora, te izrazio uvjerenje da ćemo u tom pogledu i dalje imati političku i ekspertsku podršku naših prijatelja iz Mađarske.

Sijarto je pohvalio napore Crne Gore na njenom putu ka članstvu u EU, i u tom smislu poručio da će Mađarska nastaviti da snažno podržava evropsku integraciju naše države.

“Podsjetio je da Mađarska doprinosi unapređenju pregovaračkog procesa naše države kroz angažman dva eksperta za oblast pravosuđa i evropske integracije, „što je jasna potvrda našeg zalaganja za članstvo Crne Gore u EU“. Šef mađarske diplomatije je takođe poručio da je izuzetno važno da EU iskaže dodatno interesovanje za politiku proširenja te preduzme aktivnosti u cilju ubrzanja ovog procesa”, dodaje se u saopštenju.

U pogledu suočavanja sa izazovima koje je nametnula pandemija, Sijarto je izrazio spremnost da Mađarska pruži pomoć Crnoj Gori u dobavljanju i transportu vakcina, te je dogovoren nastavak intenzivne komunikacije po ovom pitanju.

“Radulović i Sijarto su potpisali Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa „Stipendium Hungaricum“ za period 2021-2023, koji će predstavljati bazu za mobilnost naših studenata, kao podsticaja za dalje jačanje prijateljskih veza naših naroda”, poručuju u Ministarstvu.

Takođe, na sastanku je bilo riječi o značaju ekonomske diplomatije, te je razmotrena mogućnost prenošenja mađarskih iskustava i primjera dobre prakse u ovom kontekstu. Dodatno, Sijarto je izrazio zadovoljstvo prisustvom kredibilnih mađarskih kompanija u Crnoj Gori.

Radulović se, tokom sastanka ministra Sijarta sa ambasadorima i konzulima Mađarske u okviru godišnjih konsultacija u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine, obratio šefovima diplomatsko – konzularnih predstavništava, što je ocijenio kao izuzetnu priliku za razmjenu mišljenja, ali i gest visokog uvažavanja i otvorene saradnje.

“Šef crnogorske diplomatije se u Budimpešti sastao i sa potpredsjednikom Parlamenta Mađarske Ištvanom Jakobom. Sagovornici su istakli značaj međuparlamentarne saradnje te potrebu daljeg intenziviranja kontakata dvije savezničke države u pogledu svih pitanja od obostranog interesa. Na kraju zvaničnog dijela posjete, ministar Radulović je održao predavanje na mađarskom Institutu za vanjske poslove i trgovinu”, zaključeno je u saopštenju.

Send this to a friend