Politika

Radulović: U Crnoj Gori imamo strukture koje negiraju sve što je povezano sa današnjim praznikom

Veselin Radulović/ foto: Gradska TV

Advokat Veselin Radulović je, gostujući u Pressing-u Gradske RTV komentarišući aktuelna zbivanja, rekao da pozdravlja akciju novog sastava Tužilaštva od koga očekuje da konačno raščisti sve u vezi višegodišnjih tvrdnji o mogućim zloupotrebama u Plantažama, ali uz obaveznu pretpostavku nevinosti.

Osvrnuvši se na ugovor sa Crkvom Srbije koji je Vlada nedavno usvojila, Radulović kaže da dijelovi njegovog sadržaja nijesu u skladu sa Ustavom i zakonom.

Akcenat Radulovićevog gostovanja je ipak bio na današnjem prazniku koji je, kako kaže, simbol borbe protiv fašizma i slobodarske tradicije Crne Gore, ali da društvo mora da uloži dodatan trud da stepen razvoja odgovara tekovinama 13. jula.

Podsjetivši na činjenicu da je 13. jul Dan državnosti najznačajniji praznik u Crnoj Gori, advokat Veselin Radulović je istakao i njegov simbolički značaj.

“Današnji datum je simbol borbe protiv fašizma i viševjekovne slobodarske tradicije Crne Gore. Nažalost, moramo konstatovati da se tekovine ovog datuma nijesu iskazale na najbolji način. Kao društvo treba da radimo na dostizanju stepena civilizacije i demokratije koji očekuju i građani Crne Gore, ali i Evropska unija”, rekao je Radulović.

“Nažalost, danas u Crnoj Gori, ali i izvan nje, imamo strukture koje negiraju sve što je povezano sa današnjim praznikom – državnost Crne Gore, slobodarsku tradiciju i borbu protiv fašizma. Nedavno je, na prostoru našeg regiona, bio rat koji je bio suprotnost svemu tome. Bojim se da snage koje su dovele do toga, još uvijek nijesu svedene na minimum koji bi ih onemogućio da ugrožavaju osnovne društvene vrijednosti Crne Gore”, rekao je Radulović.

Komentarišući ugovor sa SPC koji je Vlada usvojila, Radulović je rekao da Poslovnik Vlade ne predviđa odlučivanje kvalifikovanom većinom i da, kao pravnik, nema nikakvu dilemu da je odluka o usvajanju ugovora sa SPC pravno valjana. Međutim, Radulović smatra da pojedine odredbe usvojenog ugovora nijesu u skladu sa Ustavom i zakonom.

“Mislim da takav ugovor, pravno gledano, uopšte nije trebalo da sadrži nikakvu preambulu, a naročito ne ovakvu kakva je napisana. Taj ugovor se donosi na osnovu Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Jedini uvod koji je trebalo da mu prethodi, mogao je da bude u obliku naznake da se ugovor sklapa na osnovu Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Pitanja koja su regulisana zakonima ili Ustavom, poput imovinskih pitanja, ne smiju da budu dio sadržaja tog ugovora. Vlada nema ovlašćenja da takve odredbe stavlja u ugovor i zaključuje sa bilo kojim subjektom”, smatra Radulović.

Osvnuvši se na hapšenje članova rukovodstva Plantaža, Radulović je rekao da nije iznenađen jer su se optužbe koje im se sada stavljaju na teret čule mnogo puta prethodnih godina.

“Dobro je što je novi sastav Tužilaštva pokrenuo ovaj proces u kom bi trebalo da se utvrdi činjenično stanje, uz svo poštovanje svih garancija koje obezbjeđuje Ustav, a prije svega pretpostavke nevinosti”, zaključio je Radulović.

Send this to a friend