Politika

Radulović u Hrvatskoj: Dijalog, prijateljstvo i evropske vrijednosti temelj su naših međudržavnih odnosa

Radulović i Grlić Radman

Dijalog i prijateljstvo oduvijek su ono najvrijednije što kao ljudi dajemo jedni drugima. Crna Gora i Hrvatska vode se principima dobrosusjedstva, evropskih vrijednosti i strateškog partnerstva definisanog kroz članstvo dvije države u NATO.

“Dosadašnja bilateralna saradnja dokaz je da imamo čvrst temelj, a pred nama su brojne mogućnosti njenog daljeg unapređenja”, rekao je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović tokom prve zvanične posjete Republici Hrvatskoj domaćinu Gordanu Grliću Radmanu, ministru vanjskih i evropskih poslova susjedne zemlje.

On je naglasio da Alijansa i EU moraju ostati vodeći akteri u regionu, kako bi se održala i pospješila evropska i evroatlantska perspektiva, ojačala stabilnost i obezbijedila prosperitetnija i bolja budućnost.

Govoreći o savezništvu, pozdravio je saradnju dvije države u svijetlu zajedničkog učešća u brojnim međunarodnim misijama, te zahvalio Hrvatskoj na podršci crnogorskoj inicijativi koja se ticala Zapadnog Balkana, a koja je rezultirala organizovanjem posebne sesije na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova u Rigi.

“Dobrosusjedska saradnja predstavlja jedan od stubova naše vanjske politike, te da je za Crnu Goru ona jednako važna kao i njen strateški cilj, punopravno članstvo u Evropskoj uniji”, kazao je Radulović.

Na liniji EU integracije, on je istakao da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku Hrvatske, podsjetivši da je za nas posebno važna činjenica da je tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, naša zemlja otvorila i posljednje pregovaračko poglavlje.

U tom kontekstu, naglasio je neupitnu predanost da suštinskim reformama u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ispunimo kriterijume za novu etapu integracionog procesa.

Crnogorski šef diplomatije je, takođe, dodao da dvije države nemaju otvorenih, već samo pitanja oko kojih imaju različite poglede.

Grlić Radman istakao da je posjeta ministra Radulovića potvrda dobrih bilateralnih odnosa i zajedničke opredijeljenosti da oni budu još bolji u narednom periodu.

Takođe je iskazao zahvalnost ministru Raduloviću na polaganju vijenaca u bivšem logoru Morinj, naglasivši da izuzetno cijeni ovaj gest.

“Iskazujem neupitnu podršku daljem evropskom putu Crne Gore i spremnost za rješavanjem otvorenih pitanja kroz dijalog, u duhu dobrosusjedstva i prijateljskih odnosa”, naveo je Grlić Radman.

U nastavku je ministar Grlić Radman ukazao i na potrebu intenziviranja saradnje na polju zaštite prava nacionalnih manjina, koje predstavljaju kvalitetnu poveznicu dvije države.

Obostrano je konstatovana važnost nastavka rada Međuvladinog mješovitog odbora (MMO) za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj.

“Šefovi diplomatija razmijenili su mišljenja o zaštiti prava manjina, te ukazali na značaj njihovih aktivnosti koje pružaju prepoznatljiv doprinos multietničkom i multikulturalnom skladu država. Prethodno, ministar Radulović sastao se sa predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, čiji je predsjednik Danilo Ivezić predstavio realizovane projekte i planove za obilježavanje predstojećeg jubileja- 30 godina od osnivanja ove Zajednice, te informisao o položaju naše manjine u toj zemlji”, navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Zagrebu, ministar vanjskih poslova sastao se sa potpredsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom tokom koga je konstatovana dobra bilateralna saradnja uz naglasak na unapređenju interparlamentarne saradnje kroz intenziviranje aktivnosti crnogorsko-hrvatske Grupe prijateljstva.

Reiner je iskazao zahvalnost Crnoj Gori na pomoći koju je uputila prilikom razornog zemljotresa u reonu Petrinje.

Pozdravio je privrženost Crne Gore evropskim vrijednostima i ponovio podršku Hrvatske našim integracionim procesima.

Naglasio je važnost unapređenja ekonomskih odnosa dvije države, naročito u oblasti energetike, turizma, saobraćaja, građevinarstva, IT sektora i industrije. U tom kontekstu, ukazao je na važnost daljih konkretnih aktivnosti na planu izgradnje Trans-jadranskog gasovoda, dok je u domenu saobraćaja pozdravljeno ponovno uspostavljanje direktne avio linije na relaciji Podgorica – Zagreb.

Radulović je izrazio zahvalnost na donaciji 10 000 vakcina koje je Hrvatska donirala Crnoj Gori. Takođe, istakao je važnost podrške Hrvatske evroatlantskim integracijama naše zemlje, te prenio očekivanja da ona neće izostati ni u narednim fazama pristupnog procesa EU.

Obostrano je istaknuta važnost saradnje sa predstavnicima nacionalnih manjina.

Send this to a friend